• Etusivu
  • Kasvillisuus

Koulitaan!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.03.2015
20122_29810.jpg

Sirkkalehdet ja "oikea lehti" -Tunnistatko mikä kasvi?

...síis tehdään mitä?

...taimet koulitaan heti, kun sirkkalehdet ovat kasvaneet...

Pitkääkö ohjeita ymmärtääkseen olla koulutettu puutarhuri vai selittäisikö joku aloittelevalle kotipuutarhurille, mitä ihmettä tämä tarkoittaa?

VASTAUS:
Yllä olevan lauseen lukee moni auringonvalon innoittama siemenpussien ostaja kenties ymmärtämättä, mitä sillä tarkoitetaan. Koulinnalla tarkoitetaan kuitenkin yksinkertaisesti vain taimien siirtämistä omiin ruukkuihinsa - tai vaihtoehtoisesti harvempaan istututukseen. Kasvista riippuen pieniä taimia siirretään varovasti 1-3-5 kpl omaan ruukkuunsa tai ainakin kylvöstä harvennetaan poistamalla heikot yksilöt pois (harvennuksessa ylijääneitä yksilöitä voi myös jakaa ystävilleen!).

Sirkkalehdiksi kutsutaan puolestaan niitä ensimmäisiä, siemenestä kasvavia lehtiä. Useimmiten sirkkalehtien jälkeen kasvavat lehdet ovat enemmän kasville ominaisia lehtiä.

Taimien koulinta

  • Taimet koulitaan heti, kun sirkkalehtien jälkeen ensimmäinen varsinainen lehtipari on kasvanut.
  • Kastele koulittavat taimet hyvin päivää ennen koulintaa.
  • Täytä istutusruukut hyvälaatuisella, luonnonmukaisella mullalla. Se saa olla vahvempaa kuin ensimmäinen kylvömulta. Tee taimea varten multaan kolo kynällä, sormella tai istutuspuikon paksummalla päällä.
  • Irrota taimet haarukan tai istutuspuikon avulla, tartu vasemman käden sormilla varovasti kiinni yhdestä lehdestä, ei varresta.
  • Aseta kukin taimi omaan koloonsa hieman aikaisempaa syvemmälle. Tiivistä multa kevyesti (kehittyvien juurien tulee saada ilmaa).
  • Huom.! Taimien juuria ei saa taittaa kaksinkerroin. Juurista on parempi leikata pala pois kuin taittaa niitä.
  • Sijoita taimet valoisaan paikkaan; ei kuitenkaan suoraan aurinkoon. Ideaali kasvatuslämpötila on + 15-18 astetta.
  • Pidä taimet tasaisen kosteina. Kasteluveden tulee olla puhdasta ja haaleaa (ei suoraan kylmävesihanasta). Noin 3-4 viikon kuluttua koulinnasta voit varovasti aloittaa lannoituksen (kerran viikossa - aluksi laimeampana kuin ohjeissa sanotaan).

Lue lisää siemenlisäyksestä ja taimien kasvattamisesta!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_83254.jpg
Tiedäthän, mihin kaikkeen voit käyttää ruokasoodaa?
Kun kaiken maailman konmarit sun muut kehottavat tyhjentämään kaapit ja elämään vähemmällä, voi käydä niin, ettei siivouspäivän koittaessa ole tässä nätiksi tyhjennetyssä siivouskaapissa pesuaineita. Lisäksi ilkeät kemikaalit vaanivat joka tuotteessa, joten mitä sitä sitten uskaltaa edes ostaa, kun kämppä haisee pahalle? Lisäksi stressi pistää närästämään, eikä siihenkään löydy lääkettä. Hädänpäivä ei ole käsillä! Kaapistasi löytyy melko varmasti ruokasoodaa, joka on yllättävä "joka paikan höylä".
202211_80094.jpg
Viikon kysymys: Kuinka nuoren omenapuun voi leikata?
Istutin viime kesänä pienen perheomenapuun taimen. Puu on todella epäsuhta oksiltaan ja kysymys kuuluukin, kuinka minun kannattaa leikata se/ kuinka rankalla kädellä ensi keväänä?
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20236_59611.jpg
Tyrnistä terveyttä
Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophae rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas. Sitä istutetaan niin terveellisten marjojen kuin hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvynkin takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa, eikä se kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa asti ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20228_79400.jpg
Konstit, joilla saa rikkakasvit pois? Asiantuntija vastaa
Meillä on mökillä n. 30 m2 alue, joka on täysin erilaisten rikkakasvien peitossa. Enimmäkseen siinä kasvaa nokkosta ja vuohenputkea, mutta myös muita, kuten haavan vesoja. Maa on savipohjainen. Haluaisin päästä eroon kaikista näistä ja tilalle voisi jossakin vaiheessa suunnitella vaikkapa kunttaa. Alue on liian suuri kitkettäväksi. Voiko aluetta myrkyttää vai miten näistä pääsisi eroon? Meillä on myös koira, joka liikkuu mökillä vapaana, joten se pitäisi myrkyttäessä huomioida.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton