• Etusivu
  • Kasvillisuus

Niittykukat - Kauniit, kotimaiset ja kestävät

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.03.2012
20123_30115.jpg

Niittykukkia voit kylvää pihan reunoille, puutarhan aukkopaikoille, joutomaille... - tai voit vaikka laajentaa perennaryhmääsi kotimaisilla ja kestävillä kasvilajeilla! Kuvittelehan sora-alueen reunassa, kuivassa paikassa viihtyvän ketoneilikan kukassa - tai upeita unikkoja kukkapenkissä... tai kokonainen niitty väreineen ja perhosineen!

Valitse kukat maapohjan ja maan kosteuden mukaan, niin saat juuri niissä olosuhteissa viihtyvän niityn - ja pääset pian ihailemaan omaa, upea kukkaniittyäsi! Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä - tai syksyllä syys - lokakuussa. Syksyllä siemeniä voi kylvää lumen tuloon tai maan jäätymiseen saakka. Niittykukkien suojaksi voi istuttaa myös heinäkasveja.

Lue lisää niityn perustamisesta...

Niittykasvit viihtyvät mainiosti myös puutarhassa - ne ovat kestäviä ja terveitä, upeita kukkijoita!

Kauneimmat niittykukat ovat myös tuttuja puutarhakasveja

Niittykukat sopivat kukkapenkkiin kesäkukiksi, perennoiksi tai koristamaan maisemaniittyjä. Perennapenkeissä ja -ryhmissä luonnonkukat ja villikukat tuovat myös lisää värejä, muotoja, kestävyyttä ja vaihtelevuutta jalostetumpien perennojen joukkoon. Säännöllisestä leikkuuta kestävistä niittykukista voi perustaa myös viehättävän kukkanurmen tai pihakedon puutarhaa elävöittämään. Niittykukista löytyy myös sopivia lajeja maanpeittokasveiksi.

Luonnonkukat ja -perennat ovat yleensä kestäviä ja terveitä kasvilajeja, jotka menestyvät vähällä hoidolla - olosuhteiden osuessa kohdilleen ne saattavat hämmästyttää pihanomistajan kasvuvoimallaan!

Siemeniä Jäsentukussa

Suomen Niittysiemen Oy:n valikoimaa pääset tilaamaan Jäsentukun kautta. Siemenet-osiossa löytyy niin annospusseja (niittysiemenet, perennat) kuin valmiita seoksia eri kasvupaikoille (niittyseokset).

Tutustu Jäsentukun valikoimaan!

Suomen Niittysiemen Oy mukana messuilla:

Suomen Niittysiemen Oy on mukana myös seuraavilla Puutarhamessuilla:

Helsingin puutarhamessut 29.3.-1.4.2012
Tampereen puutarhamessut 13-15.4.2012
Lahden puutarhamessut 20-22.4.2012
Lepaa 16-18.8.2012
- ja heidät löydät myös Facebookista!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82670.jpg
Onko kompostimulta riittävän kypsää?
Pikakompostori kompostoi keittiö- ja puutarhajätettä ympäri vuoden. Pikakompostorista saatavan tuotoksen eli puolikypsän katekompostin voi myös käyttää sellaisenaan katteena kasvualustan pinnalla. Sitä levitetään muutaman sentin kerros kasvualustan pinnalle.Puolikypsä katekomposti ei sovellu istutus- tai kylvömullaksi, sillä se sisältää vielä kasvien itämistä ja kasvua haittaavia aineita. Lisäksi siinä oleva hajoamaton hiilipitoinen jäte sitoo maan ravinteita ja happea hajottajaeliöiden käyttöön.
202110_72932.jpg
Voiko pakkanen vahingoittaa pihan kasveja?
Normaalisti kasvit vajoavat syksyllä lepotilaan, joka syvenee aina vaan syvemmäksi ilman kylmetessä tasaiseen tahtiin. Kun syksy on lämmin, niin lepotila ei ole kovinkaan kummoinen. Kasvit ovat todellakin kovilla, kun sää pitkän lämpimän ja vielä hyvin kostean jakson jälkeen äkkiä pakastuu. Vaikein tilanne on kasveilla, jotka eivät luonnostaan ole levinneet kovin pohjoiseen. Erityisen hankalaa on puuvartisilla kasveilla, joiden maanpäälisiä osia ei edes lumi suojaa pakkaselta.
20193_56728.jpg
Kasvit luovat pihan tunnelman - vuodenajat vaihtavat pihan ilmeen
Piha on joka talon ympärillä, mutta viihtyisäksi keitaaksi se muutetaan oikein valituilla ja sijoitetuilla kasveilla. Rehevyyttä ja tunnelmallisuutta luodaan kerroksellisen kasvillisuuden eri elementeillä. Ne muuttavat pihan puutarhaksi.
202110_73143.jpg
Kalaa monella eri tapaa: nappaa herkulliset reseptit ja nauti
Olet varmasti monesti kuullut vanhemmilta sukupolvilta perimätietona, kuinka ennen vanhaan sesonkiajattelu oli osa arkea. Nykyään erilaisia kasviksia ja muita raaka-aineita tuodaan ulkomailta runsain määrin ja lähes kaikkea on saatavilla ruokakaupoissa ympäri vuoden. Sesonkeja ja satokausia ei aina tule muistaneeksi, mutta ilmasto- ja lähiruokatrendien myötä vanhan kansan sesonkiajattelu on nyt trendikkäämpää kuin koskaan.
20148_40648.jpg
Katoilla vihertää - katso upeat kuvat!
Teksti: Johanna Vireaho Kuvat: Sari Tammikari Julkaistu Kodin Kuvalehti puutarhassa –lehdessä 2/2013
201912_61864.jpg
Trendivärit 2020
Värit tekivät tuloaan jo viime vuonna ja sama trendi jatkuu eli heippa tylsyydelle ja minimalismille. Viimevuoden hyvinkin runsaat värit ovat hieman haalistuneet, mutta eivät merkittävästi. Valkoisen ja harmaan on aika väistyä värien tieltä. Lue myös mitä värit symboloivat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton