• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tietoa kasvilajeista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.04.2012Päivitetty 23.07.2019
20156_43599.jpg

Oikea kasvi, oikeaan paikkaan... ja vielä oikein istutettuna - ja hoidettuna!

Kiireiset myyjät eivät oikein ehdi auttamaan taimikaupoilla, mutta tietoa tarvitaan; mistä saisi helposti tietoa kasveista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista?

Puutarhamyymälä on täynnä kasveja, tuttuja ja vähemmän tuttuja. Mieli tekisi hankkia vaikka jonkun uuden puun, pensasuutuuden ja kuvissa ihanilta näyttäviä perennoja... ja noita upeita kesäkukkia!

Mutta - menestyvätkö ne meidän tontillamme? Kestävätkö etupihan paahteessa?

Tuttuja tunteita taimikaupoilta. Kevään kiireisimpänä aikana myyjätkin ovat niin täystyöllistettyjä, ettei apua millään riitä kaikille tarvitsijoille. Mikä sitten avuksi?

Missä asut?

Tiedäthän millä kasvuvyöhykkeellä tonttisi sijaitsee? Lähialueen puutarhamyymälöissä on useimmiten vain lajikkeita jotka, menestyvät samalla alueella. Kasvin talvenkeston varmistamiseksi valitse laji, joka viihtyisi vielä hieman pohjoisempanakin.

Minkälaiset olot tontillasi on? Miten aurinko pääsee paistamaan? Jos jokin paikka on auringossa klo 13-15 välillä, niin siihen on valittava täyttä paahdetta kestäviä lajeja. Mikäli alue on edes osan päivää varjossa, niin olot ovat jo paremmat. Isomman kasvin takaakin löytyy hieman varjoisampaa kasvupaikkaa.

Entä kasvualusta? Kovin kevyt ja hiekkainen maa läpäisee veden ja ravinteet - savinen alusta taas pidättää vettä, on tiivis ja lämpenee keväällä hitaasti. Maa voi olla havupuiden alla myös hyvin hapanta. Perusmaan laatu vaikuttaa myös kasvien valintaan. Onneksi myös kasvualustaa parantamalla saadaan parannettua oloja useampien kasvilajien hyväksi.

Huomio

Huomio

Hanki tietoa etukäteen

Ennen ostoksille lähtöä kannattaa kuitenkin miettiä valmiiksi mitä lähtee hakemaan. Näin vähennetään ylimääräisten taimien hankkimista (johon useimmat meistä kotipuutarhureista helposti sortuu). Ellet ole aivan varma lajista, niin mieti ainakin alustavasti valmiiksi mitä kasveja tarvitset; havu-tai lehtipuu, pensas, perennoja, kesäkukkia? Minkä kokoiseksi ne saisivat kasvaa, millaiselle paikalle ne tulisivat, mitä värejä haluaisit? Mitä tarkemmin tiedät mitä haluat, niin sitä helpompaa on löytää oikea kasvi.

Apua kasvien valintaan saat esimerkiksi Puutarha.netin Kasvikortistosta. Sinne voit laittaa erilaliset hakukriteerit ja saat listattua juuri sopivat vaihtoehdot kortiston 1400, Suomessa menestyvästä kasvilajista ja -lajikkeesta.

Nyt olet valmis taimikaupoille!

Tutustu lähialueesi taimikauppojen tarjontaan - tai katso mitä voit tilata netin kautta!

Tutustu kasvien tietoihin paikanpäällä. Jokaisessa taimessa tulee olla tiedot lajikkeesta ja sen kasvupaikkatoiveista. Usein on tietoa myös kasvutavasta ja -korkeudesta (kukinta-ajasta yms.). Jos siis tarvitset vaikka paahteessa viihtyvää, itsesi korkuista pensasta niin etsi auringon kuvalla varustettua, alle 2 metriseksi kasvavaa lajiketta (mikä kasvaa menestymisvyöhykkeelläsi).

Mikäli myyjät ehtivät auttamaan kasvihankinnoissa, niin käytä heidän asiantuntemustaan hyväksi!

Huomio

Huomio

Vinkkejä:

  • Selvitä tonttisi kasvuolosuhteet ja menestymisvyöhyke.
  • Etsi tietoa etukäteen sopivista kasveista.
  • Hyödynnä myyjien ammattitaitoa.
  • Etsi tietoa taimien lapuista; tunnista yleisemmin käytetyt logot ja merkinnät.
  • Valitse terve, monihaarainen taimi - tarkista myös juuripaakun kosteus ja juurien väri mahdollisuuksien mukaan.

P.S Hanki samalla kasvualustatuotteet, mitä tarvitset istutusalustan parantamiseen!

Oikea kasvi, oikeaan paikkaan - oikein istutettuna ja hoidettuna!

Huolehdi siitä, että hankkimasi kasvit pysyvät hyvässä kunnossa ja kosteina istutukseen saakka. Perusta ja paranna kunnollinen istutuskuoppa, kastele se huolella ja istuta, kuten kuuluu...

Lue lisää: Istuta taimet oikein

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20214_70185.jpg
Puutarhan varhaiset kukkijat turvaavat pölyttäjähyönteisten ravinnon
Perhosia, kimalaisia, auringonpaistetta. Kesäinen puutarhaunelma vaatii lentävien ystävien osalta pientä suunnittelua jo tässä vaiheessa, kun työt ulkona alkavat.
20232_76862.jpg
Peikonlehti (Monstera)
Peikonlehti on helppohoitoinen ja vähään tyytyväinen, suosituksi tullut viherkasvi, joka tunnetaan suurista ja liuskoittuneista lehdistään. Sopivissa olosuhteissa peikonlehti voi kasvattaa jopa puolen metrin levyisiä lehtiä ja kasvaa pituutta kymmenenkin metriä.
20237_78261.jpg
Pensasmustikka lumoaa isoilla ja maukkailla marjoillaan
Pensasmustikka (Vaccinium corymbosum) on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Jalostetut lajikkeet kestävät hallaa ja melko koviakin talvipakkasia. Pensasmustikan suuret, jopa kolme kertaa metsämustikan kokoiset marjat säilyvät hyvin tuoreena sekä pakastettuna, ne tuoksuvat hyvältä ja ovat terveellisiä. Marjat ovat isoissa tertuissa, joten niitä on helppo ja nopea poimia. Yhdestä pensaasta voi saada satoa useita litroja ja sama pensas voi tehdä marjoja jopa kolmekymmentä vuotta.
20237_82488.jpg
Viikon kysymys: Mikä mato syö lumipalloheiden lehdet?
Lumipalloheisi on voin 10 vuotta vanha ja noin 2,5 metriä korkea. Se on kukkinut hienosti pihassamme Tuusulassa, kunnes viime kesänä ja myös tänä kesänä kaikki sen lehdet on syöty niin, että vain lehtirangat on jäljellä. Nyt löytyi syyllinen – armeija noin 5 mm pitkiä mustia matoja. Miten saisin ne tuhottua ennen kuin ne tekevät lopun hienosta taimestamme?
20106_22313.jpg
Nyt uutta: perunat ja vihannekset
Varhaisperunasatoa pidetään tänä vuonna määrällisesti kohtuullisena. Laatu on hyvä, mutta toukokuun jyrkät säävaihtelut aiheuttivat viljelijöille lisätyötä. Hallayöt jäivät yksittäisiksi ja ne hoidettiin sadetuksin, joten kasvustot eivät vaurioituneet. Ensimmäiset varhaisperunat istutettiin heti pääsiäisen jälkeen ja suurin osa viikolla 15.Timo on hallitseva varhaisperunalajike, mutta kesän edetessä tulevat myös siiklit, ariellet, rikeat, veloxit ja amazonet. Varhaisimmat perunat kasvatetaan katteen alla. Varhaisperunaksi kutsutaan peruna-asetuksen mukaan perunaa, jonka kuori irtoaa kevyesti hankaamalla. Ilman harsoa kasvatettua, ohutkuorista, varastoimatonta perunaa kutsutaan kesäperunaksi. Peruna-asiantuntijoiden nimikkeistössä uutta perunaa ovat uuden sadon tuontiperunat.
202312_62210.jpg
Luonnossa elää monia hassun nimisiä kasveja
Kasvien kansanomaiset nimitykset ovat syntyneet eri tavoin. Ne kertovat paitsi kasvien ulkonäöstä ja kasvupaikasta myös uskomuksista ja käyttötavoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton