• Etusivu
  • Kasvillisuus

Makuelämyksiä sietokyvyn äärirajoilta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.04.2015
202310_69332.jpg

Maista chiliä; kestä, kärsi ja nauti!

Tuhansien chililajikkeiden valikoimasta löytyy varmasti lajikkeita, jotka vievät nauttijansa kestokyvyn äärirajoille. Jollekin riittää miedon ja aromikkaan Lombardon tuottama makuelämys, mutta toiselle taas vasta Naga Morich tuo rajat vastaan.

Mitä Sinä pystyt maistamaan?

Polttaa!

Chilin tulisuuden tunteen saavat aikaan siinä olevat kapsaisinoidit. Ne eivät oikeasti "polta", vaan hämäävät hermostoa ja aiheuttavat poltteen tunteen. Harjoituksella saadaan omaa sietokykyä, eli toleranssia nostettua - ja saman tunteen aikaan saaminen vaatii aina vaan voimakkaampia lajikkeita. Poltteen tunne on siis aina yksilöstä riippuvaista.

Tulisuutta mitataan yleisesti Scovillen asteikolla (0-16 000 000). Esimerkiksi paprikan tulisuus on o, se ei aiheuta poltetta ollenkaan. Monille tuttu, maukas klassikko Jalapeño on tulisuudeltaan luokkaa 3, sitruunamainen Lemon Drop kipuaa jo arvoon 8 ja herkullisen hedelmäinen Naga Morich saa arvosanakseen 10++. Tällä hetkellä tulisimman luokituksen on saanut Trinidad Scorpion Moruga; se on ilkeän tulinen 10+++.
Ohje

Ohje

Mikä avuksi, jos polte tuntuu sietämättömältä?

Ensimmäinen sääntö: Älä panikoi (et ole oikeasti liekeissä). Poltteen tunnetta saat tasattua maitotaloustuotteilla, esimerkiksi jogurtti on mainio apu. Myös viileä helpottaa.

Ensi kerralla toleranssisi onkin taas entistä vahvempi!

Muutama mielenkiintoinen kasvatettava:

Bolivian Rainbow

(Capsicum annuum)

Kaunis, värikäs, satoisa ja helppohoitoinen lajike. Hyvä lajike aloittaa harrastusta. Mukava antaa vaikka lahjaksi kukkasten sijasta!
Hedelmät kypsyvät violetista, valkoisen, keltaisen ja oranssin kautta punaiseen. Lehdet ovat voimakkaassa valaistuksessa lähes mustia. Parasta kuivattuna, tuomaan tulisuutta ruokaan.

Pieni pensas, jonka hedelmät 0,5-1,5 cm pituisia ja värikkäitä.

Lemon Drop, Hot lemon, Peru Yellow, Kellu Uchu

(Capsicum baccatum)

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Lemon Dropin nimitys Hot lemon on kuitenkin lähinnä kaupan keksimä nimitys tälle sitruunaiselle chilille. Joka tapauksessa suosittu, satoisa ja maukas kasvatettava!

Lemon drop kasvaa köynnösmäisesti ja vaatii paljon tukea. Vapaasti kasvaessaan se saavuttaa noin metrin korkeuden, mutta latvottuna ja haaroittuneena se on noin puolimetrinen pensas. Sitä voi kasvattaa myös amppelissa roikkuvana.

Kasvihuoneessa (erityisesti vesiviljelyssä) Lemon Drop voi kasvaa valtavaksi, kaksimetriseksi pensaaksi.

Lemon Drop kukkii runsaasti, on erittäin satoisa ja aikainen. Hedelmä kypsyy vihreän kautta keltaiseksi ja on ohutmaltoinen. Lajike on yleensä tulisempi kuin mm. Aji Cristal, mutta miedompi kuin esimerkiksi Habanero Orange. Lemon drop sopii hyvin tuoreena käytettäväksi, etikkasäilykkeeseen sekä kuivattavaksi. Hyvä valinta mm. kalaruokien ja muiden meren elävien maustamiseen.

Naga Morich

(Capsicum chinence)

Naga Morich on yksi maailman tulisimmista chililajikkeista (SHU yli miljoonan, erittäin tulinen). Se on myös helppo kasvatettava. Vaatii valoa ja lämpöä, mutta keskinkertaisellakin hoidolla tuottaa hyvin satoa. Sopii aloittelevallekin kasvattajalle. Kypsyy vihreästä punaiseksi.

Hedelmäisen herkullinen maku ja vielä ensijärkytyksen jälkeen infernaaliseksi nouseva polte ovat ikimuistoinen elämys!

Huomio

Huomio

Kiinnostuitko?

Chileistä saat lisää tietoa Chiliyhdistyksen sivuilta
- ja myös Keskustelupalstalla riittää juttua chilistä ja sen kasvattamisesta. Lue ja osallistu!

Lue lisää:

Chilit
Herkullinen, herkullisempi... CHILI!
Kasvata chili siemenistä

Kuinka chilisato säilötään?

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201911_61250.jpg
Havuköynnös syntyy kotikonstein
Havuköynnöksen tekeminen onnistuu ensikertalaiseltakinItse tehty havuköynnös on upea kuistin komistus ja tekijänsä ylpeydenaihe. Sen valmistus onnistuu ensikertalaiseltakin, kunhan havut ovat terveitä ja ehjiä - ja tekijän asenne innokas. Havujen sekaan voi piristykseksi sujauttaa muutamia oksia, joissa on tallella pihlajan-, puolukan- tai ruusunmarjoja. Valmiin köynnöksen voi koristella myös joulukoristeilla, nauhoilla tai vaikka ulkovalosarjalla.Köynnös pysyy ulkona kauniina kevääseen saakka!
20236_82450.jpg
Hortensia <i>(Hydrangea)</i>
Muhkeina, vaaleanpunaiseen vivahtavina kukkivat hortensiat hurmaavat loppukesällä niin kasvattajansa kuin ohi kulkevat ihmisetkin. Hortensiat ovat happamassa maassa viihtyviä, upeita ja näyttäviä koristepensaita. Myös köynnöshortensiat viehtättävät vahvalla kasvullaan ja kauniilla kukinnallaan.
20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.
Puun juuret rikkovat asvaltin
Viikon kysymys: Männyn juuret rikkoneet asfaltin pihalla?
Iso mänty on rikkonut juurillaan piha-alueen parkkipaikan asfalttia taloyhtössämme. Juuret ovat noin 15 cm koholla asfaltista. Olemme uusimassa asfaltin ja työ vaatii vanhan asfaltin repimisen sekä maa-aineksen muokkaamisen ja tasoittamisen. Onko mitään keinoa yrittää säästää juuria vai kuoleeko mänty ajanmittaan?
20143_38326.jpg
Kevätmessuilla kerrotaan mm. Mehiläistarhauksesta
Moni kotipuutarhurikin on viime vuosina huomannut pölyttäjien määrän vähentyneen. Koska pölyttäjät lisäävät monien kasvien siemeniä ja satoa, niin yhä useampi puutarhanhoidosta innostunut onkin alkanut haaveilla sivutoimisesta mehiläistarhan pidosta!
20117_27145.jpg
Keväinen kukkapilvi ja syksyn punaiset marjat - Pilvikirsikka
Voimakkaasti kasvava, terve, kaunis ja upeasti kukkiva pienehkö puu/pensas kotipihan näyttäväksi yksittäiskasviksi tai osaksi ryhmäistutusta. Keväällä valkoinen pilvihuntu - syksyllä punaiset marjat lintujen iloksi ja ravinnoksi!Katso pilvikirsikka Kasvikortistossa

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton