• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hyötypuutarhan parannus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.08.2018
20164_46282.jpg

Istutuslaatikon mansikkapenkki siistitty ja porkkanakylvöt harson suojassa.

Piha kuntoon OSA 4/6

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka neljännessä osassa kiinnitetään katse hyötypuutarhamme eri osiin.

Sarja sisältää seuraavat osat:
OSA 1/6: Katse puihin
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Miltä hyötypuutarhasi näyttää?

Vaikka varsinainen kotitarveviljelijä et olisikaan, niin puutarhassasi kasvaa melko varmasti myös hedelmäpuita (omena-, luumu-, päärynä-, kirsikka- tms. puita)n sekä marjapensaita (herukat, karviaiset). Myös vadelmaa saattaa pihastasi löytyä (villivadelmaa tai jalostettua?).
Monilla meistä on myös jonkinkokoinen kasvimaa tai peräti kasvihuone.

Vai rakentuuko Sinun hyötypuutarhasi keväisin parvekkeelle tai terassille? Oletko peräti saanut siellä talvetettua pienikasvuisen omenapuun tai vaikka marjapensaan? Parvekkeella pystyy viljelemään miltei mitä vain (vaikka uusia perunoita). Lue lisää marjojen ja hedelmien parvekeviljelystä.

Katsotaanpa ensin niitä kookkaampia hyötykasveja: oletko muistanut hedelmäpuiden ja marjapensaiden hoitoleikkauksen? Säännöllisesti leikkaamalla saat pidettyä ne satoisana ja terveinä. Paras leikkausajankohta on keväällä ennen kasvukauden käynnistymistä, mutta myös sadonkorjuun jälkeen voi hoitoleikkauksia tehdä. Kuolleita, kuivia, vahingoittuneita tai tautisia kasvinosia saa ja kannattaakin aina tarvittaessa poistaa.

Luumu- ja kirsikkapuu eivät juurikaan leikkaamista vaadi, mutta tarvittaessa se tulee tehdä hyvissä ajoin ennen kasvuunlähtöä (ettei lämmön käynnistämä nestevirtaus saa kasvia kuivumaan). Omena- ja päärynäpuiden leikkaamiseen pätevät samat ohjeet. Ohjeet omenapuun leikkaamiseen löydät täältä. Marjapensaille on olemassa myös omat leikkausohjeensa.

Lisää hedelmistä ja marjoista

Muista myös hedelmäpuiden kevätruiskutus sekä lannoitus ja kalkitus

Onko kasvimaa kunnossa?

Kunnostitko kasvimaasi jo syksyllä ennen lumen tuloa, vai onko työ vielä edessä? Käy käsiksi kasvimaahan heti, kun se on riittävästi sulanut; muokkaa, lannoita, kalkitse ja lisää uutta kasvualustaa tarpeen mukaan. Laihoille hiekka- ja hietamaille sekä savisille maille käytetään maanparannukseen luonnonmukaisesti lannoitettua ja kalkittua Kasvuturvetta. Kun kasvimaahan on levitetty sekä maanparannusaineet että lannoitteet, maa jyrsitään tai käännetään tarikolla, jotta maa-ainekset sekoittuvat kunnolla.

Lisää maanparannuksesta

Miltä muuten mansikkapenkkisi näyttää? Poista penkin ulkopuolelle levinneet rönsytaimet pois (istuta vaikka uusiksi tai vaihtotaimiksi penkkiin - tai amppeliin, ruukkuun, parvekelaatikkoon?), poista kuivat lehdet, mutta varo vahingoittamasta mansikan taimien kasvupistettä. lannoita ja laita penkin reunoille (muovin päälle)jotain katetta estämään rikkaruohojen kasvua. Lisää mansikasta.

Lisää luettavaa vihanneksista ja juureksista!

...ja kasvihuone valmiina kevääseen?

Entä siisteitkö kasvihuoneen syksyllä sadonkorjuun jälkeen? Vai löytyykö sieltä vielä pakkasten kuivaamat ja kuihtuneet kasvit, puutarhakalusteet ja pihalla pyörineet romut ja roinat pikaisesti varastoituna?

Aloita kasvihuoneen tarkastelu kiertämällä se ulkoapäin. Onko talvi rikkonut laseja, repinyt muoveja - onko katto täynnä kariketta ja pinnat liasta harmaat? Korjaa tarvittaessa ja pese pinnat puhtaaksi.

Siirry sitten sisäpuolelle; tyhjennä kasvihuone ylimääräisestä tavarasta, heitä vanhat kasvit pois ja siisti pinnat. Mikäli kasvihuoneessasi on maapohjaiset kasvualustat, niin muokkaa, lannoita ja kalkitse ne kasvimaan tavoin. Pyyhi myös sisäpinnat. Kasvukauden käynnistyessä on mukava päästä sijoittelemaan taimia siistiin ja etukäteen valmisteltuun paikkaan. Mitä kivaa tänä vuonna kasvatat?

Kasvihuone - vaikka parvekkeelle

Enemmän kasveja, runsaammin satoa!

Kaipaisitko lisää satoa tuottavia kasveja? Hyötypuutarhan kasvit vaativat valoa ja lämpöä - sekä tilaa kasvaa. Hyötykasveja ei tarvitse sijoittaa yhdelle alueelle, vaan niitä voi vapaasti istuttaa ympäri tonttia ja osaksi isompia kokonaisuuksia. Kunhan niitä vain pääsee hoitamaan ja tarvittaessa keräämään satoakin.

Useimmat hedelmäpuut hyötyvät ristikkäispölytyksestä, mutta monet lajit selviytyvät myös yksin. Valitse uusi lajike makusi mukaan ja katso että sille jää tilaa kasvaa täyteen kokoonsa. Hedelmäpuita kannattaa istuttaa pihaan myös koristearvonsa takia. Esimerkiksi vapaasti kasvavassa aidanteessa kukkiva hedelmäpuu tulee varmasti huomatuksi.

Miten olisi uusi omenapuu?

Marjapensaita voit myös istuttaa riviin tai ryhmäksi. Ei niitä pakko ole sinne tänne istuttaa yksin, vaan esimerkiksi hedelmäpuun ympärille voi istuttaa vaikka 3 pensaan ryhmän. Kannattaa kuitenkin huolehtia siitä, että satoa pääsee hyvin keräämään.

Herukat ja karviaiset

Hyötykasveja voi istuttaa myös osaksi muita ryhmiä - etenkin, jos niitä kasvattaa lähinnä lintujen ruuaksi. (Rungollisen!) herukkapensaan, ballerinaomenapuun, koristeomenapuun tms. voi istuttaa tuomaan korkeutta isompaan kasviryhmään. Pensasmustikat viihtyvät alppiruusujen ja havujen happamassa kasvualustassa, kuukausimansikat viihtyvät maanpeitekasvina perennaryhmässä ja mesimarjat ihastuttavat kukkapenkin reunalla.

Pienemmän kasvimaan voi perustaa myös istutuslaatikkoon. Se lämpeää keväällä nopeammin ja on yleensä helpommin hoidettavissa. Voit rakentaa kasvimaan myös vaikka käyttämättömänä olevaan hiekkalaatikkoon!

Mikäli tila on todella vähissä, niin monet hyötykasvit menestyvät ihan ruukuissa ja kasvusäkeissäkin. Vihanneksia, juureksia, mausteita ja yrttejä kasvattaa kyllä pienemmälläkin parvekkeella - tai peräti ikkunalaudalla.

Lisää hedelmistä ja marjoista,yrteistä ja maustekasveista sekä vihanneksista ja juureksista!

Huomio

Huomio

Mietityttääkö vielä jokin?

Apua voit saada myös kanssasisarilta ja -veljiltä. Asiaa aiheesta ja aiheen viereltäkin löydät tuolta Keskustelupalstalta...

...ja tietenkin itse kasveista ja kasvilajikkeista löydät tietoa Kasvikortistosta!

Terassin lähelle, aurinkoiseen nurkkaan sijoitettu "hyötypuutarha". Tulee hoidettua ja satoa napsittua!
Terassin lähelle, aurinkoiseen nurkkaan sijoitettu "hyötypuutarha". Tulee hoidettua ja satoa napsittua!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_268.jpg
Ajankohtaista
Mansikka on keskikesän herkku. Sadon kypsyminen on jo hyvässä vauhdissa. Mansikkaa nimitetään yleisessä kielenkäytössä marjaksi, vaikka se itse asiassa on turvonnut kukkapohjus. Varsinaisia hedelmiä ovat mansikan pinnalla olevat siemenen näköiset pähkylät.Mansikka kuuluu laajaan ruusukasvien (Rosaceae) heimoon. Luonnonvaraisia mansikkalajeja on löydetty eri puolilta maailmaa 11 lajia, näillä on kuitenkin runsas joukko alalajeja ja muunnoksia. Suomessa luonnonvaraisena kasvavat ahomansikka (Fragaria vesca), ukkomansikka(Fragaria moschata) ja harvinainen karvamansikka(Fragaria viridis).
20236_82369.jpg
Pikakompostorilla voit aloittaa kompostoinnin milloin tahansa, näin se toimii
Säästöä talouden jätemaksuihin saa helposti aloittamalla kompostoinnin. Pikakompostorin hyvä lämpöeristys ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä pitää kompostoitumisen käynnissä myös talvella. Kompostoinnin voi siis aloittaa mihin vuodenaikaan tahansa. Säädettävän tuloilmaventtiilin ja lämpömittarin avulla voit helposti hallita kompostorin toimintaa jätemäärän ja olosuhteiden mukaan.
202310_83245.jpg
Marraskuun vinkit
Etelä-Suomessa marraskuu on lyhyiden ja harmaiden päivien, syysmyrskyjen, syyssateiden ja monesti myös ensilumen aikaa. Pohjoisessa se on kaamoksen alun ja alkutalven aikaa.
20203_63295.jpg
Monipuolisuutta ja tehoa pihan pesutöihin!
Boschin AQT-painepesurisarja saa pihan ja puutarhan puhdistustyöt sujumaan vaivattomasti – oli kyse sitten puutarhakalusteiden tai auton pesusta tai vaikkapa terassien ja pihakäytävien puhdistuksesta. Painepesurisarjasta ja sen kattavasta tarvikevalikoimasta löytyvät oikeat laitteet ja varusteet kaikkiin puhdistustöihin.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
20078_6290.jpg
Koululaisten ruokarytmi ja välipalat kuntoon
Rytmitä päivä kasviksillaKoululaisen on hyvä nauttia aamupala, koululounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Säännöllisellä syömisellä jaksaa keskittyä koulun käyntiin, harrastuksiin, läksyjen lukuun ja kavereiden kanssa puuhasteluun. Selkeä ateriarytmi vähentää turhaa, usein epäterveellistä napostelua.Hyvällä aamupalalla jaksaa aamupäivän tunnit koululounaaseen saakka. Jotta lounaan ja päivällisen väli ei veny liian pitkäksi on tarpeen syödä kunnollinen välipala. Näin jaksaa pääaterialta toiselle ja siinä välissä käydä vaikka harrastuksissa. Iltapala on loistava hetki kokoontua päivän päätteeksi perheen kanssa saman pöydän ääreen ja rupatella päivän tapahtumista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton