• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha kuntoon - Kukkapenkit kauniiksi!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2018
20125_30647.jpg

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka viidennessä osassa laitetaan kukkapenkit ja istutusryhmät kuntoon.

Sarja sisältää seuraavat osat:
OSA 1/6: Katse puihin
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Rehottaako? Laitetaanpa kukkapenkit kuntoon

Kukkapenkkien kuohkea ja ravinteikas kasvualusta houkuttelee helposti rikkaruohoja, jotka nopeasti valtaavat alaa. Jotkut istutetuista perennoistakin saattavat muiden kustannuksella levitä. Istutusryhmä on elävä ja hoidon tasosta riippuen saattaa ajan kanssa tulla hyvinkin reheväksi - ja rehottavaksi.
Miltä sinun kukkapenkkisi näyttävät?

Vanhan kukkaistutuksen kunnostus
Vanha kukkaryhmä kunnostetaan niin, että kasvillisuus nostetaan ylös ja istutus perustetaan uudelleen. Moni laji kaipaakin uudelleenjakamista 5-7 vuoden välein pysyäkseen kauniina. Jos perennaistutuksen haluaa kunnostaa kerralla, niin kaikkien kasvien kukinta-aikoja ei valitettavasti pysty kunnolla huomioimaan. Periaatteessa ne lajit, jotka kukkivat keväällä pitäisi jakaa ja istuttaa uudelleen vasta kukinnan jälkeen loppukesällä tai syksyllä. Nyt keväällä, heti roudan sulamisen jälkeen on puolestaan syksyllä kukkivien lajien nosto ja uudelleenistutusaika.

Otetaanpa siis talikko ja puutarhalapio käyttöön ja nostetaan varovasti säästettävät juurakot sivuun. Poista niistä rikkakasvien juuret ja jaa tarpeen mukaan terävälllä lapiolla sopivan kokoisiksi paloiksi. Paakut kannattaa sijoittaa varjoiseen paikkaan tai suojata muuten auringolta, mikäli et ehdi tekemään koko kunnostustyötä kerralla loppuun saakka. Tämän jälkeen on aika kunnostaa kasvualusta.

Käännä kasvualusta möyheäksi ja puhdista se kaikista ylimääräisistä juurista. Siisti samalla kukkapenkin reunat. Istutusryhmä kannattaa erottaa selkeästi muusta alueesta, jotta esimerkiksi nurmikasvit eivät pääsisi niin helposti leviämään kukkapenkkiin. Istutusryhmän voit rajata vaikka reunakivillä, jolloin sen siistinä pitäminen on helpompaa.

Kasvualustaa parannetaan lisäämällä uutta multaa tai turvetta sekä lannoittamalla ja kalkitsemalla tarpeen mukaan. Eloperäiset maanparannusaineet, tuore multa ja maatunut kompostiaines herättelevät maaperän pieneliöt kuohkeuttamaan ja ilmastoimaan maata. Hyvä kasvualusta on koostumukseltaan pehmeää ja muruista, sen multa-aines on tummaa ja tuoksuvaa. Tavallisimmat perennat, eli monivuotiset kukkakasvit viihtyvät kuohkeassa ja ravinteikkaassa kasvualustassa.

Maaperän rakenne vaikuttaa siihen, millaisia hoitotoimenpiteitä tarvitaan. Jos maa on savista, sen rakennetta parannetaan lisäämällä kasvualustaan turvetta, hiekkaa ja tuoretta multaa. Hiekkapitoisen kasvualustan koostumus paranee, kun siihen sekoitetaan turvetta ja multaa.

Kasvualustaa parannetaan myös peruslannoittamalla ja -kalkitsemalla sitä lajeille sopivalla lannoitteella. Yleislannoitteet ja erityiset perennaravinteet sopivat tavallisimmille kukkakasveille. Valmis maatunut kompostimulta on myös erittäin hyvää maanparannusainetta ja se sisältää myös kasveille välttämättömiä ravinteita. Vaikka parantaisit kasvualustaa valmiiksi lannoitetulla ja kalkitulla mullalla/turpeella, niin lisälannoitus ja -kalkitus on kuitenkin tarpeen. Ota kuitenkin aina kasvien toiveet huomioon.

Kasvualustan kunnostamisen jälkeen sivuun siirretyt juurakot ja jakotaimet istutetaan uudelleen entiseen syvyyteensä, lajikohtaiset taimivälit huomioiden. Valmis ryhmä kastellaan huolellisesti. Tyhjiin väleihin voi istuttaa vaikka kesäkukkia tai vaihtoehtoisesti kattaa maan pinta vaikkapa kuorikatteella. Pinnan peittäminen auttaa estämään rikkakasvien leviämistä.

PS. Perennaryhmää kunnostettaessa kannattaa muistaa, että kaikki perennat eivät pidä siirtämisestä. Esimerkiksi pioni, ukonhattu ja särkynytsydän ovat herkkiä muutoksille. Kukkapenkkiä kunnostettaessa on siis sen herkimpiä kasvia kohdeltava varoen. Taimia ei aina välttämättä tarvitse siirtää, jos niiden juuristoalueelle tuodaan uutta multaa.

Huomio

Huomio

Kaipaatko "vertaistukea"?

Apua ja vinkkejä niin kukkapenkkeihin kuin muihinkin puutarha-asioihin voit saada myös kanssasisarilta ja -veljiltä. Asiaa aiheesta ja aiheen viereltäkin löydät tuolta Keskustelupalstalta...

...ja tietenkin itse kasveista ja kasvilajikkeista löydät tietoa Kasvikortistosta!

useamman yksilön ryhmät ja selkeät kasvialueet synnyttävät rauhallisemman ja hyvin hoidetun vaikutelman kuin villinä rehottava ja sekaisin oleva kasvusto.
useamman yksilön ryhmät ja selkeät kasvialueet synnyttävät rauhallisemman ja hyvin hoidetun vaikutelman kuin villinä rehottava ja sekaisin oleva kasvusto.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_70948.jpg
Maljaköynnös (Mandevilla)
Maljaköynnös on oleanterikasvien heimoon kuuluva, kauniin kiiltävälehtinen köynnöskasvi, joka kukkii taukoamatta alkukeväästä syksyyn näyttävillä, trumpettimaisilla kukilla. Kukat voivat olla valkoisia, vaalean- tai tummanpunaisia ja niissä on yleensä keltainen nielu. Miedontuoksuiset kukat kestävät viikosta kahteen. Maljaköynnöstä pidetään usein kesäkukkana, mutta sen voi mainiosti talvettaa viileässä.
20239_53887.jpg
Miten puutarhan hoitaminen eroaa kesällä ja syksyllä?
Kesä ja syksy ovat puutarhanhoidon kiireisimpiä ja työntäyteisimpiä kausia. Silloin puutarhasta nautitaan – samaan aikaan hoidetaan kukoistavia kasveja ja valmistaudutaan tulevaan kevääseen ennen talven tuloa. Loppukesän ja syksyn kohokohtia on sadon kypsyminen; ja kaikki luonnon tarjoamat raaka-aineet ja herkut kannattaakin ottaa talteen.Mitä puutarhassa kannattaa tehdä heinäkuussa ja mitä puutarhan hoitoon liittyy loppukesällä sekä syksyn tullessa?
20186_53635.jpg
Haitalliset vieraslajit - ELY-keskus tiedottaa
Olettehan tietoisia, että EU:n vieraslajiluettelon lajeja ei ole vuodesta 2016 lähtien saanut kasvattaa tai pitää hallussa. Haitallisia vieraslajeja on nimetty myös kansallisessa vieraslajiluettelossa.Tutustu vieraslajit.fi-portaaliin
20226_78893.jpg
Syötävän hyvä puutarha
Hyötykasveista, esimerkiksi vihanneksista, juureksista, yrteistä, marjoista ja syötävistä kukista saat itsellesi hyödyllisen ja kauniin puutarhan. Tässä muutama esimerkki lajeista, joita yhdistelemällä saat itsellesi mieluisen puutarhan:
20165_46600.jpg
Sähkötoiminen monitoimityökalu
Boschin AMW 10 on ensimmäinen sähkötoiminen monitoimityökalu puutarhakäyttöön. Se on trimmeri, pensasleikkuri ja korkean paikan oksasaha yhdellä kertaa ja sisältää näin kolme puutarhanhoidossa vaadittavaa tärkeää toimintoa yhdessä ja samassa laitteessa.
20237_82631.jpg
Pihlajanmarjakoin torjunta-aika? Asiantuntija vastaa
Mikä aika tai missä vaiheessa pihlajanmarjakoi olisi torjuttava omenapuissa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton