• Etusivu
  • Kasvillisuus

Monivuotisten köynnösten istutussyvyys ja -etäisyys

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.06.2021
20065_112.jpg

kiinanlaikkuköynnös

Köynnökset maahan tai ruukkuun

Köynnöksiä voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, maan jäätymiseen saakka - tosin keväinen taimi on huomattavasti pienemmän kokoinen istutettava. Paakut kastellaan sekä ennen istutusta että sen jälkeen. Kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen, poikkeuksena ovat jalokärhöt ja köynnösruusut, jotka istutetaan 20 cm entistä syvempään.

Kasvualustan on oltava vähintään 50 cm syvä.

Köynnökset istutetaan taimen koosta ja lajin kasvuvoimakkuudesta riippuen 1 - 2 metrin välein.

Lue lisää:
Kasvikortiston monivuotiset köynnökset

Istuta seinustalle köynnöskasvi piirroksen mukaisesti.
Istuta seinustalle köynnöskasvi piirroksen mukaisesti.

Monivuotiset köynnöskasvit menestyvät myös astiassa

Monivuotisia köynnöksiä voi istuttaa kasvukauden ajaksi myös ruukkuun, amppeliin tai laatikkoon - vaikka osaksi kesäkukkaistutusta. Muista kuitenkin lopettaa lannoittaminen ajoissa, jotta monivuotiset kasvit ehtivät valmistautumaan talveen. Syksyn tullen voi juuripaakun istuttaa rikkomatta maahan; kesäkukkien juurakot maatuvat tulevana kesänä osaksi köynnöksen kasvualustaa. Esimerkiksi jalokärhöt ovat upeita vaikkapa parvekelaatikosta tai ruukusta tukea vasten kiivetessään - alaspäin roikkuessaan.

Alla olevassa kuvassa jalokärhö viihtyy ulkomuratin seurana (talvetetaan kellarissa), alppikärhö pelargoniamppelissa (istutetaan maahan kasvamaan) sekä vaihtuvien kesäkukkien seurassa, vuodesta toiseen. Puisessa ulkolaatikossa kasvava alppikärhö talvehtii ulkona lumen suojassa, saa keväällä orvokkeja seurakseen sekä uutta pintamultaa - myöhemmin tilalle tulee kesäkukkia ja joskus syksyllä myös callunoita ja havuja. Toinen vastaava laatikko sai seurakseen monivuotiset havukasvit, jotta kärhöjen juurialue välttyisi ylimääräiseltä rasitukselta. Kokeilkaa ja yhdistelkää rohkeasti!

Kärhöt sopivat astiaistutuksiin muiden köynnösten tai kesäkukkien kanssa.
Kärhöt sopivat astiaistutuksiin muiden köynnösten tai kesäkukkien kanssa.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20231_80725.jpg
Orkideoista kysyttyä - lue vastaukset!
Mitä orkideoja Suomessa yleisimmin kasvatetaan?Yleisimmin Suomessa myydään perhosorkideoita eli kotikasvatukseen jalostettuja, helppoja perhoskämmeköitä. Myös puikkokämmeköitä, venuksenkenkiä, ludisioita ja katleijoita löytyy kaupoista. Myös ulkomailta voivat orkideaharrastajat tilata kasveja. Kaikki kukkakaupoista ostettavat lajit on mahdollista saada viihtymään kotioloissa – osa harvinaisemmista lajeista vaativat puolestaan aivan erityiset kosteus- ja valo-olosuhteet.
20237_82654.jpg
Vuorimännyn typistäminen? Asiantuntija vastaa
Vuorimännyt suositellaan typistettävän juhannuksen tienoolla. Voiko vuorimäntyjä typistää/leikata vielä myöhemmin kesällä tai syksyllä/talvella kuten muitakin havuja, vai onko peli tämän vuoden osalta menetetty?
20235_81935.jpg
Pylväspihlajan taivutus? Asiantuntija vastaa
Hankin pihaani pylväspihlajan. Onko kapean ja pystykasvuisen pylväspihlajan oksia tarpeen taivuttaa vai ottavatko ne luonnostaan oikean kulman kasvuun?
202310_83279.jpg
Pihasuunnitelmalla voi säästää rahaa
Pihasuunnittelija ottaa huomioon asiakkaan toiveet, jotka onkin hyvä kirjata etukäteen paperille. Toiveet voivat koskea yleisiä toimintoja, esimerkiksi pyykinkuivaustelinettä ja sen paikkaa, oleskelutilan kokoa, trampoliinin maisemointia tai vaikka yksittäisiä kasvitoiveita. Ammattilainen löytää ratkaisun pihan ongelmakohtiinkin, koska hän törmää niihin säännöllisesti ja ne kuuluvat työnkuvaan. Hän osaa tuoda esille pihan hyvät puolet ja löytää parhaat tavat korjata tai piilottaa huonot puolet. Hän sovittaa pihan ja rakennukset kokonaisuudeksi, jossa mikään osatekijä ei nouse kohtuuttomasti esille tai jää kokonaan huomiotta. Tietysti hän myös tuntee Suomessa menestyvät kasvit ja niiden kasvupaikkavaatimukset. Kun kaikki pihan hankinnat on suunniteltu huolellisesti, ei tule tehtyä harkitsemattomia heräteostoksia, jotka tulevat usein yllättävänkin kalliiksi…
200611_1884.jpg
Kasvupaikka vaikuttaa kasvien valintaan
Puutarhaan istutettavat kasvit kannattaa valita kasvupaikan maaperän mukaan. On tärkeää ottaa huomioon mitkä kasveista ovat talvenkestäviä kyseisen paikan olosuhteissa. Esimerkiksi perennat kannattaa valita paikalla hyvin menestyvistä lajeista. Valinnassa on huomioitava myös kasville sopiva valon määrä.Perennoja voidaan lisätä jakamalla tai siemenistä ja ne istutetaan kukkatarhan eri puolille. Istuttamalla eri aikoina kukkivia perennoja omiksi ryhmiksi alueen eri puolille saadaan kukintaa koko kesäksi. Kukintaa saadaan runsaammaksi yksivuotisten kasvien avulla, sillä ne kukkivat koko kesän.Kasvatettaessa paljon hoitoa vaativia kasveja, kuten pitkälle jalostettuja ryhmäperennoja, ryhmäkasveja ja ryhmäruusuja, niille varataan oma paikkansa ja niitä hoidetaan asianmukaisesti. Puiden ja pensaiden alla sekä kukkatarhassa on hyvä käyttää katteita tai peittokasveja maata peittämässä, jolloin rikkakasveilla ei ole kasvutilaa.
20221_75451.jpg
Mateen kutuaika alkamassa - sesonki kestää maaliskuun alkuun
Talvi on taittunut tammikuun puolelle ja madesesonki on alkamaisillaan. Mateen kutupuuhat painottuvat talvikuukausille tammikuusta maaliskuuhun. Jään alla matalikoilla tapahtuva kutu on jokatalvinen tapahtuma. Mateen kutu houkuttelee kalastajia apajille madesaaliin perässä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton