• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvirunsautta kotipuutarhassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.08.2012
20128_31820.jpg

Leila Lammi-Hiltunen alias Jouluruusu puutarhassaan

Leila Lammi-Hiltusen metsäisessä puutarhassa viihtyvät kasvit ja eläimet

Keskustelupalstalla olleet kauniit puutarhakuvat saivat Puutarha.netin toimituksen kurkistamaan hieman tarkemmin Jouluruusun, eli Leila Lammi-Hiltusen puutarhaan. Käynti ulvilalaisella omakotitalopihalla sai päätoimittajankin hiljaiseksi; noin 1400 neliön tontti oli tulvillaan upeita kasveja! Hämmästystä lisäsi pihanomistajan harrastuksen myötä kartuttama asiantuntemus, sillä tämä kotipuutarhurien malliesimerkki muisti rehevän puutarhansa kasvit tieteellisiä nimiä myöden!

Varsinainen haastattelu jäikin sitten vähemmälle, kun Leilan kanssa kiertelimme kasvirunsauden keskellä. Tontti vaikutti neliöitään huomattavasti suuremmalta, sillä pienet polut kuljettivat meitä aina uusien harvinaisuuksien ja upeiden yksilöiden luokse.

Savipohjainen tontti on Leilan ja hänen puolisonsa käsissä kokenut vuosien saatossa melkoisen muutoksen. Vuonna 1986 siinä kasvoi runsaasti puita ja nurmikkotilaa riitti. Aluksi istutettiin hyötypuutarhaa ja aloitettiin puiden kaataminen. Kiinnostus kasveihin sai aikaan sen, että pikku hiljaa kasvivalikoimaa täydennettiin ja nurmipintaa vähennettiin. Nyt tontin keskellä on jäljellä enää pieni kaistale nurmikkoa - ja koko muu tontti täynnä erilaisia pensaita, puita, köynnöksiä ja perennoita.

Klikkaa kuvat suuremmiksi, niin pääset ihastelemaan paremmin!

Taloa tuskin näkyy
Taloa tuskin näkyy
Kasvirunsautta
Kasvirunsautta
Tästä hyötypuutarhaan
Tästä hyötypuutarhaan
Tilaa löytyy jokaiselle
Tilaa löytyy jokaiselle

Kasvillisuuden keskellä risteilee polkuja, joita pitkin kulkiessaan unohtaa tyystin olevansa tavallisen omakotitalon pihassa. Lammikon äärellä sammakot kurnuttavat, suokosteikolla kasvavat rentukat ja puiden katveessa menestyvät monet aremmatkin varjojen kasvit. Kaiken keskellä kasvoivat myös hyötypuutarhan herkut; karhunvatukkasadosta näytti olevan tulossa runsas, herukat pian poimintakunnossa ja punaiset mansikat poimintakunnossa. Puutarha on täynnä upeita kasviyksilöitä, herkkiä harvinaisuuksia ja yllättäviä yksityiskohtia!

Lintujen juottoallas
Lintujen juottoallas
Lammikon asukas
Lammikon asukas
Joskus ne melkein kaatuvat päälle!
Joskus ne melkein kaatuvat päälle!
Kerrottu pisamakello
Kerrottu pisamakello
Lilja ja SITRUUNA
Lilja ja SITRUUNA
Kierrättäjän keksintö
Kierrättäjän keksintö

Vaikka Leila myöntääkin rakastavansa kasvien runsautta ja metsäpuutarhansa hämärän viileitä sopukoita, niin löytyy puutarhasta myös valoisan puutarhan kasveja; pioneista alkaen. Leila on kasvattanut puutarhansa kasvivalikoimaa siemenistä ja taimista, joita on hankkinut niin netistä, siemenkirjeiden ja taimenvaihtojen kautta, sekä puutarhamatkoiltaan. Kasvivalikoima onkin jo niin valtava, ettei Leilakaan enää ole pysynyt laskuissa. Aina kuitenkin puutarhasta löytyy tilaa uusille tuttavuuksille, harvinaisuuksille sekä kulloisellekin kiinnostuksen kohteelle. Tälläkin hetkellä on kasvamassa uusia, siemenlisättyjä alkuja ja ajatuksissa kehkeytymässä uusia suunnitelmia!

Kiitos Leila, tilaisuudesta päästä ihailemaan puutarhaasi!

Lisää kuvia pääset katsomaan Puutarha.netin Facebook-sivulla, albumista Jouluruusun puutarhassa.

Kiitos, Leila.
Kiitos, Leila.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20218_72010.jpg
Värien hehkua, syyskesän aurinkoa
Syyskasvit tarjoavat näyttävyyttä sen jälkeen, kun helteiden uuvuttamat kesäkukat ovat antaneet kaikkensa. Useimmat elokuussa syksyä varten istutettavat kukat ovat silmänilona aina pakkasiin saakka.
20236_82347.jpg
Sisusta huussi viihtyisäksi
Esimerkiksi loma-asunnoilla kuivakäymälä on oikein asennettuna ja tarpeita vastaavana mukava, hajuton, taloudellinen, ympäristöystävällinen ja helppo vaihtoehto vesivessan tilalle. Kuivakäymälän voi asentaa myös ympärivuotisesti käytettävälle asunnolle. Markkinoilla on paljon erilaisia käymälämalleja, joten jo laitetta valittaessa kannattaa miettiä, mitkä ovat oman käymälän käyttövaatimukset ja tärkeimmät ominaisuudet.Kuivakäymälä on viisaan valinta.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Kasveja Pohjois-Suomeen
Vaikka Suomi ei suuren suuri olekaan, niin kasvuolosuhteet muuttuvat melkoisesti Etelä-Suomesta pohjoisempaan mennessä. Suurin vaikutus monivuotisten kasvien menestymiseen on talven pituudella ja ankaruudella. Suomi on jaettu 8 menestymisvyöhykkeeseen; mitä suurempi vyöhykkeen numero on, sitä ankarammat olot alueella vallitsevat.Tiedätkö Sinä, millä vyöhykkeellä asut?Tarkista asuinpaikkakuntasi kasvuvyöhyke tästä.
20166_46733.jpg
Saako pihaan rakentaa?
Meillä olisi tarkoitus rakentaa puuvaja pihan perälle - onko se sallittua? Mistä saisi tietoa ja mitä tulisi ottaa huomioon? T: kotinikkariOtahan ensin selvää kuntasi rakennusvirastosta tai kunnan kotisivuilta, mitä ohjeita siellä annetaan pihanrakentamiseen liittyen. Rakentamisen rajat ja rajoitteet vaihtelevat alueittain – ja jopa kunnittain.Yleensä pienimpiin ja rakennusjärjestyksen kannalta vähäpätöisempiin rakennelmiin ei lupaa tarvita - vähän isomman rakennelman ollessa kyseessä riittää toimenpideilmoitus kunnan rakennusviranomaisille.Rakennushankkeesi ei välttämättä ole vain sinun ja kunnan rakennusviranomaisten välinen asia; myös naapurien mielipide on huomioitava. Tyypillinen naapurien huomioon ottamiseen liittyvä pykälä koskee rakennusten ja rakennelmien etäisyyttä naapuritontista. Yleisenä ohjeena voidaan pitää sitä, että rakennuksen tulee olla vähintään korkeutensa etäisyydellä rajasta – sitä lähemmäksi rakentaminen vaatii ainakin naapurin luvan. Viisas pihanrakentaja ottaa aina huomioon myös naapurit!Lue lisää:Tarvitaanko piharakentamiseen lupa?
20228_79297.jpg
Mikä hedelmä/puu tässä on? Asiantuntija vastaa
Mikä kuvan kasvi mahtaa olla kyseessä? Kasvaa erään omakotitalon viereisessä puistikossa. Rungossa kasvaa pitkiä piikkejä.
20232_62492.jpg
Hyinen murhaaja katollasi
Pakkanen saapuu yön turvin ja päivällä aurinko pyrkii pääsemään siitä eroon. Taistelun jättämä sotatanner on ihmiselle hengenvaarallinen. Kyseessä ei siis ole katollasi odottava murhaaja, mutta kun katoilta pois pyrkivä vesi jäätyy teräviksi jäämiekoiksi ja sulava lumi muodostuu jäiseksi laataksi, ei pihakivetystä tai kännykän ruutua tutkiva tallaaja ole turvassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton