• Etusivu
  • Rakentaminen

Allergikon joulumuistio

Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon allergisen ihmisen joulussa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.10.2022
201910_60862.jpg

Joulu on pullollaan jouluperinteitä, jotka saattavat aiheuttaa herkemmille allergisia reaktioita. Mitä kaikkea sitten pitäisi ottaa huomioon, jotta joulu sujuisi mahdollisimman mukavasti – myös allergikon näkökulmasta? Tässä tulee laadittuna pieni listaus yleisimmistä allergiaoireita aiheuttavista asioista, joita suomalainen joulukoti ja jouluperinteet pitävät sisällään.

Huomaathan että lista ei ole aukoton, vaan listan ulkopuolelta löytyy vielä monta mahdollisesti oireita aiheuttavia tuoksuja sekä ruoka-aineita. Muun muassa erilaiset suklaat saattavat sisältää pähkinää ja gluteenia, joten ole tarkkana lahjaostoksilla.

Joulunviettoon ilman allergia- ja astmaoireita

Ruoka, juoma, meno muu...

Allergiselle sopivia ruokaohjeita löytyy runsaasti netistä hakemalla. Esimerkiksi www.erimenu.fi -palvelusta löydät reseptit niin muna-, maito- kuin vilja-allergisille. Hyviä ruokaohjeita löytää myös www.pirkanmaanallergia.fi-palvelusta ruoka-allergianeuvonnan sivuilta. Otathan myös tarjoilussa huomioon ruokavieraidesi mahdolliset allergiat.

Pähkinäallergikon kannattaa muistaa jättää joulupuuroon piilotettu manteli syömättä – ja jättää myös maapähkinät ja pinjansiemenet sivuun. Sen sijaan muskotti- ja kookospähkinä sekä tuore pekaanipähkinä käyvät myös pähkinäallergikolle. Olethan kuitenkin varovainen, jos et tiedä tuotteiden sopivan sinulle varmasti.

Huomaathan että moni valmisruoka saattaa sisältää pähkinää.
Huomaathan että moni valmisruoka saattaa sisältää pähkinää.
201910_60857.jpg

Koivu- ja pujoallergikot saattavat saada kanelista, inkivääristä ja kardemummasta allergiaoireita. Myös tuoksuyliherkkien kannattaa välttää niitä.

Useat jouluiset tuoksut voivat aiheuttaa allergikolle hengitysoireita.
Useat jouluiset tuoksut voivat aiheuttaa allergikolle hengitysoireita.

Suklaa
Maitoallergikko nauttii suklaansa tummana ja kaakaoallergiset sekä atoopikot herkuttelevat valkoisella suklaalla.

Juomat
Jouluiset herkkujuomat, glögit ja hehkuviinit, saattavat jostain selittämättömästä syystä aiheuttaa viinipäänsärkyä. Myös mausteallergikon kannattaa olla varovainen, sillä moniin joulujuomiin on lisätty erilaisia mausteita, kuten kanelia. Allergia itse alkoholia vastaan on erittäin harvinainen, mutta alkoholin sisältämät maku- tai väriaineet saattavat aiheuttaa allergiaoireita. Esimerkiksi joulusiiderissä voi olla allergisoivia mausteita.

Jouluteen ja -kahvin kanssa kannattaa myös olla tarkkana, sillä niissä saattaa olla yllättäviä mausteita. Niistä voi löytyä myös pähkinäjäämiä.

Kalat
Kalat kannattaa tarjota ihan eri pöydällä kuin muut tarjottavat tai ainakin tarjoilupöydän viimeisinä, etteivät ottimet mene sekaisin. Kala-allergikon kannattaa myös muistaa, että esimerkiksi maksapasteijoissa ja erilaisissa hyydykkeissä voi olla kalaa.

Glögi sekä ruskeat piparit ovat monelle joulun herkkuja.
Glögi sekä ruskeat piparit ovat monelle joulun herkkuja.
201910_60859.jpg
201910_60861.jpg

Joulukuusi ja kukkaset

Joulukuusi
Lämpimään tuotuna puuhun tarttuneet itiöt ja home sekä puun haihduttamat eteeriset öljyt aiheuttavat oireita ja hengitysvaikeuksia astmaatikoille ja tuoksuyliherkille. Myös neulasten pistot saattavat aiheuttaa iho-oireita. Joulukuusi voi aiheuttaa myös ongelmia huonekasveille ja orkideoille, joten ne kannattaa pitää kuusesta kaukana.

Joulukuusi on hyvä suihkuttaa ennen sen tuontia koristeltavaksi – ja se on kaunis myös pihalla, parvekkeella tai vaikka lasitetulla terassilla! Myös muovikuusi kannattaa tuulettaa ja pölyttää ennen huoneistoon tuontia.

Hyasintti ja joulutähti
Voimakastuoksuinen hyasintti ärsyttää helposti, vaikka varsinaisesti ei allerginen olisikaan ja myös joulutähti voi aiheuttaa hengitysoireita. Allergisen kotiin sopivat kuitenkin silkkikukkien ohella joulukaktus, tulilatva ja annansilmä. Myös tulppaanit ja amaryllis sopivat useimmille.

Vaikka joulu onkin yhtä juhlaa, voi se allergikolle aiheuttaa päänvaivaa.
Vaikka joulu onkin yhtä juhlaa, voi se allergikolle aiheuttaa päänvaivaa.

Muuta muistettavaa

Allergikon lahjaksi ei kannata valita mitään voimakkaasti tuoksuvaa, esimerkiksi kukkia, hajuvesiä, tuoksusaippuoita tai -kynttilöitä. Voimakkaat tuoksut saattavat ärsyttää myös muitakin kuin allergisia. Esimerkiksi kynttilöihin lisätty tuoksu ärsyttää monia yliherkkiä – jotkut kun eivät siedä tavallisiakaan kynttilöitä. Joulusiivous tulee myös tehdä hajusteettomilla pesuaineilla ja jouluvieraiden puolestaan pitää välttää voimakkaita parfyymejä tai tuoksuvia hiusten muotoilutuotteita.

Lahjoja hankittaessa kannattaa muistaa myös, että pehmolelujen pitää allergiaperheessä kestää vesipesu. Koruissa taas kannattaa suosia aitoa kultaa ja valkokultaa, sillä ne sopivat useimmille, myös nikkeliallergisille.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

Joululahjoja, kuten esimerkiksi saippuaa, on hauskaa tehdä itse. Huomioithan kuitenkin lahjansaajan mahdolliset allergiat.
Joululahjoja, kuten esimerkiksi saippuaa, on hauskaa tehdä itse. Huomioithan kuitenkin lahjansaajan mahdolliset allergiat.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_78591.jpg
Miten lautapinta saadaan harmaaksi?
Ihailetko vanhan tyylistä harmaata pintaa, jota löytyy ajan patinoimista rakennuksista? Enää ei tarvitse käyttää rautavihtrilliä harmaan pinnan saamiseksi. Pinnat saa harmaaksi luontoystävällisellä Sioo:x-käsittelyllä. Vesiohenteinen ja ympäristöystävällinen tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon.
20195_57907.jpg
Tavoitteena ihana piha, helppohoitoinen ja persoonallinen
Omannäköinen, näyttävä ja silti helppohoitoinen piha on monen omakotiasujan toiveena, mutta tavoitteet tuntuvat karkaavan ja olevan ristiriidassakin keskenään. Voiko helppohoitoinen olla persoonallinen? Tai näyttävä helppohoitoinen?
Nainen juurruttaa pistokasta
Pistokkaita juurruttamaan
Useita huonekasveja saa helposti lisättyä pistokkaista. Jotkut kasvit juurtuvat paremmin pehmeistä versoista, toiset taas puutuneista. Periaatteessa kasvin kaikki osat sopivat pistokkaiksi: lehdet ja lehtiruodot, versot, varret ja jopa vahvat juuretkin. Paras aika pistokkaiden juurrutukseen on varhaiskevät ja -kesä, vaikka monia voikin juurruttaa miltei koko vuoden.
20237_68953.jpg
Syyskesä on superfoodien kypsymisen aikaa!
Termi superfood on varmasti monelle tuttu. Tuo sanahan vilahtaa tuon tuosta lehtien sivuilla ja kokkiohjelmissa. Erityisesti suomalainen superfood tuntuu olevan arvostettua. Mutta mitä sitten on superfood?
20225_78282.jpg
Leikkokukkien hoitaminen
Seuraavia hoito-ohjeita noudattamalla saat nauttia leikkokukistasi mahdollisimman pitkään. Samat ohjeet soveltuvat kaikille veteen laitettaville leikkokukille, niin tulppaaneille, neilikoille, krysanteemeille, kuin esimerkiksi ruusuillekin.
20232_14928.jpg
Keväällä huomio huonekasveihin
Huonekasvit ovat tärkeä sisustuselementti ja niillä voidaan korostaa persoonallista tyyliä ja kodin tunnelmaa. Kasvitrendit vaihtuvat samalla tavalla kuin muukin muoti. Suurin osa silti toivoo kasvilta helppohoitoisuutta, tosiharrastajat taas hakevat haasteita ja erikoisuuksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton