• Etusivu
  • Ajankohtaista

Esikasvata uudet perunat juhannuspöytään

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.06.2017
20176_49412.jpg

Onkohan mitään herkullisempaa kuin itse kasvatetut herkkuperunat juhannuspöydässä?

Perunan esikasvattaminen aikaistaa ensimmäistä sadonkorjuuta parilla viikolla. Laita huhtikuun alussa kiinteämaltoista perunalajiketta Grobiootti Taimimultaan ja saat nautiskella juhannuksena itse kasvatetuista varhaisperunoista. Lajikkeista Siikli ja Ariel ovat herkullisia ja sopivat hyvin esikasvatettavaksi.

Esikasvattamiseen kuluu 2-4 viikkoa

Tyhjät maitopurkit tai kukkaruukut kelpaavat mainiosti perunoiden esikasvattamiseen. Kippaa ruukun pohjalle muutaman sentin kerros Taimimultaa, jonka päälle idätetty siemenperuna ja pinnalle reilu kerros taas Taimimultaa. Kastele multa märäksi ja aseta perunapurnukat noin 15 asteen lämpöön itämään. Esikasvattamiseen kuluu 2-4 viikkoa.

Huhtikuun loppupuolella valmiiksi idätetyt perunat voi siirtää ruukkuun tai ämpäriin ja kasvattaa niissä varhaisperunoita vaikkapa parvekkeella tai kasvihuoneessa. Grobiootti Kasvupussi on myös mainio pussiperunoiden kasvattamiseen.

Kiinteää ja kullankeltaista

Kasvupussiin

,

Kasvumaasäkkiin

tai ämpäriin annostellaan

Herkkuperunanlannosta

, jonka avulla sadosta tulee kiinteää ja kullankeltaista. Perunaviljelmän voi viedä ulos vasta kun yölämpö on yli nollan ja silloinkin hallaharsosta on hyötyä tasaisen lämpötilan säilyttämisessä. Päiväsaikaan perunaviljelmän olisi hyvä totutella ulkoilmaan ja karaistua. Karaisu on hyödyllistä, koska se hidastaa naattien kasvua ja kasvuvoima menee mukuloihin!

20176_49413.jpg

Pussiperunat tarvitsevat kastelua, koska ne eivät saa kosteutta muualta. Kastelu kerran pari viikossa riittää perunoille, ettei niistä tulisi vetisiä.

Kesäkuun alkupuolella Kasvupussin suojissa muhii kesän ensimmäinen perunasato. Onkohan mitään herkullisempaa kuin itse kasvatetut herkkuperunat juhannuspöydässä?

Lue lisää puutarhalannoitteista

Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201710_50535.jpg
Talvella on aikaa suunnitella
Haaveiletko piharemontista vai jäikö pihalla tai mökillä töitä tekemättä viime kesänä? Mitä, jos suunnittelisit tarvittavat työt hyvissä ajoin ennen kesää ja palkkaisit keikkatyöläisen avuksesi? Ei alkaisi hommat ahdistamaan kevään korvalla.
202211_80114.jpg
Viikon kysymys: Mikä vialla, kun nurmikossa on aukkoja talven jäljiltä?
Meillä on nurmikossa aukkokohtia, jossa ei kasva nurmikko lainkaan. Kyseessä 8 vuotta vanha piha eikä ongelmaa ole ollut aikaisemmin. Mitä pitäisi tehdä, ettei ongelma toistuisi ensi vuonna? Ilmastoin nurmikon, lisäsin multaa sekä uudet ruohonsiemenet keväällä, mutta yksikään ei itänyt ja aukot ovat yhtä pahat kuin keväällä.
20227_63824.jpg
Kevätsahramit eli krookukset valloittavat
Sahramit ovat puutarhan A ja O – kevään ensimmäisiä ja syksyn viimeisiä kukkijoita. Sahramit kannattaakin istuttaa paikkoihin, joista kuljetaan ohi tai jotka näkyvät ikkunaan. Ne ilahduttavat kukinnallaan yleensä aikaan, jolloin puutarhassa ei paljon oleskella.
20233_77285.jpg
Ihana ja pieni aromien keidas: perusta oma yrttipuutarha
Oletko kova ruoanlaittaja? Rakastatko suuria ja syviä makuja? Jos vastauksesi oli molempiin kyllä, niin älä suotta osta yrttejä kaupasta, vaan kasvata ne itse omalla pienellä yrttitarhalla.
20227_71767.jpg
Perinnekasvi: Ruiskaunokki
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjan perinnekasveihin kuuluu ruiskaunokki (Centaurea cyanus).
202310_83274.jpg
Pihasuunnittelija mukaan jo alkumetreillä
Pihasuunnitelman teettäminen maksaa, mutta kun hinnan suhteuttaa koko talonrakennusprojektin kustannuksiin, on hinta kohtuullinen. Kunnollinen suunnittelu "maksaa itsensä" pian takaisin. Kun olemassa oleva kasvillisuus kartoitetaan ja päätökset kasvien säästämisestä, suojaamisesta ja poistamisesta tehdään varhaisessa vaiheessa, maa-ainesten siirrot, pengerrykset, ojitukset ja kasvualustojen perustamiset suunnitellaan ajoissa, säästyy aikaa, vaivaa ja rahaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton