• Etusivu
  • Hoitotyöt

Haravointi syksyllä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.09.2023
20239_83144.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pihassa riittää neliöitä ja koko alueen haravointi on melkoinen urakka. Kuinka tärkeää on haravoida syksyn lehdet maasta? Olisiko vallan mahdoton ajatus jättää työ tekemättä?

Haravoinnin tarpeellisuus riippuu maassa olevan lehtimassan paksuudesta ja laadusta. Isojen lehtien, kuten vaahteran lehtien, alle jäävä kasvusto altistuu taudeille sekä tuholaisille ja isot lehdet maatuvatkin hitaasti haitaten kasvien juuriston ilmansaantia pitkään keväällä. Lehtien maatumista hidastavat myös kalkitus ja tuhkan levitys; ne tekevät kasvimassasta liian emäksistä lahottajabakteereille. Näistä syistä isompien lehtien haravointi pois on perusteltua.

Haravointijäte

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Haravoinnilla kertyvä kasvijäte kannattaa kompostoida tai käyttää maanparannusaineena kasvimaalla – lehdillä voi myös suojata arempien kasvien juurialueita. Lehtikariketta voi lisätä kaikkien kasvien suojaksi.

Esimerkiksi melko pintajuuriset alppiruusut hyötyvät paksusta neulaspeitosta juurialueellaan; se lämmittää ja suojaa mukavasti talven pakkasissa. Paksu neulaskarike lisää kuitenkin maatuessaan maan happamuutta, joten se sopii vain happaman maan kasveille.

Keväällä maata suojaava kasvimassa kuitenkin hidastaa sen sulamista, mikä on otettava etenkin ikivihreiden kasvien kohdalla huomioon. Kastelu nopeuttaa maatumista, maan sulamista ja ikivihreiden kasvien kasvuunlähtöjä.

Pienemmistä puunlehdistä ei kuitenkaan kannata huolta kantaa, sillä syksyn viimeiset nurmikonleikkuut silppuavat ne mukavaksi maanparannusaineeksi. Pienen leikkuujätekerroksen lailla lehtisilpusta on vain hyötyä nurmikolle; se lisää kimmoisuutta ja kulutuksenkestävyyttä, luovuttaa ravinteita, tasoittaa maan lämpötilojen vaihteluita, estää rikkakasvien leviämistä ja parantaa kasvualustan rakennetta lisäämällä maan pieneliötoimintaa.

Haravoida vai eikö haravoida?

Pihaa ei siis ole pakko haravoida syksyllä kokonaan, vaan työn voi tehdä oman harkinnan mukaan. Isommat lehdet voi haravoida ja hyödyntää kompostissa, kasvien suojana tai kasvimaan parannusaineena ja pienemmät voi silputa ruohonleikkurilla maanparannusaineeksi. Liian tiivis ja hieman huonokuntoinen nurmikko kuitenkin myös hyötyy haravoinnista, sillä se parantaa juuriston ilmankiertoa rikkomalla pintamaata.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20228_79299.jpg
Onko tämä tuholaiskasvi? Asiantuntija vastaa
Puutarhan reunaan ilmestyi kasvi, joka levitäytyy kovasti ympäristöön ja muodostaa yhtenaisen maton maahan. Se valtaa alaa jopa muiden kasvien, esimerkiksi nokkosten alla. Mitä se on ja mitä sille voidaan tehdä?
20236_78996.jpg
Käärme tuli kylään: voiko se olla vaarallinen?
Käärmeen kohtaaminen on aina vähän säikäyttävä tilanne. Etenkin, jos sellainen ilmaantuu aivan pihapiiriin. Tärkeintä olisi osata tunnistaa mikä käärme on kyseessä vai onko kyseessä edes käärme. Ainoa Suomessa tavattava myrkyllinen käärme on kyy.
20157_44006.jpg
Kesäilta tuoksuu ruusulta
Kun ruusuhurahdus kerran iskee, se vie koko pihan. Kullbergin pariskunnalla on puutarhassaan jo yli 300 lajiketta. Siellä voi samoilla läpi kesän nauttimassa tärkeimmästä: suloisesta tuoksusta.Artikkeli julkaistu aikaisemmin Kodin kuvalehti puutarhassa 1 -erikoisnumerossa 16.4.2015.Teksti Johanna Vireaho, kuvat Sari Tammikari
202211_80333.jpg
Vaahteran vauriot? Asiantuntija vastaa
Pihassamme kasvaa suuri puna(veri)vaahtera, josta on suuri oksa revennyt useita vuosia sitten ja tilalle jäänyt iso aukko. Isoja oksia on jouduttu myös leikkaamaan. Rungossa valkeaa kääpää. Puun rungon ympäriltä on pääosin kuori lähtenyt pois ja runko kuulostaa koputellessa osittain laholta. Rungon alareunassa selvää lahoa onkalo maan alle. Mutta joka vuosi puu jaksaa riemastuttaa suurella kauniin punaisella lehtien hehkulla. Olisiko aika jo luopua tästä monen linnun ja hyönteisen pesästä?
20227_70313.jpg
Äitienpäivä aloittaa kukkakesän
Äitienpäivän juhlinta ajoittuu kesän kynnykselle. Silloin on luontevaa muistaa äitiä kukkalahjalla, joka kenties jatkaa kukintaansa myös juhlan jälkeen ikkunalla, parvekkeella tai terassilla. Suomalaiset rakastavat esimerkiksi ruusuja; niin leikkoina kuin ruukuissakin. Lue lisää ruusuista. Myös muut ruukkukukat ovat kauniita ja kestäviä kukkalahjoja, joiden joukosta löytyy runsaasti erilaisia värivaihtoehtoja. Äitienpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina.
202011_60888.jpg
Tee Se Itse-koriste appelsiineista
Usein jouluisissa asetelmissa näkee kuivattuja appelsiinikiekkoja. Appelsiinikiekkojen kaunis ja syvän oranssi väri sekä herkkä, lähes lasimainen keskusta ovat pirteä väriläiskä joulun kattauksissa, asetelmissa ja vaikka ovikransseissa.Tiesitkö, että voit tehdä näitä myös itse?Puutarha.netin toimitus päätti testata, mitenkä nuo appelsiinikoristeet oikein syntyvät. Mitään suoranaista kohta kohdalta seurattavaa ohjetta ei ollut, ainoastaan päälinjat: ohuet siivut sekä noin 50 – 70 asteen lämpötila.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton