• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huhtikuu tuo kevätkurkut

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20104_21221.jpg

Herkullista, tuoretta kurkkua

Kurkku saa keväällä kasvaakseen yllin kyllin luonnonvaloa. Se edustaa nyt aurinkoviljeltyä kasvista, jolla on vahva, raikas lataus. Rouskuvan rapea, runsaasti vettä sisältävä kurkku on mitä parhainta evästä mukaan otettavaksi minne vain. Nuorison tapaan kannattaa ottaa tuorekurkku reippaalla otteella haltuun ja haukata siitä kunnon suupaloja. Virkistävä vaikutus ei voi olla tuntumatta, kun on rouskuttanut koko 300 – 400-grammaisen kurkun päästä päähän.

Kurkku kuuluu vesipitoisiin vihanneksiin samaan tapaan kuin melonit, salaatit, lehtiselleri, kesäkurpitsa, munakoiso, parsa ja retiisi. Näissä kaikissa on paljon raikasta vettä ja makua, kohtuullisen paljon ravintoaineita, mutta vain vähän kaloreita. Kurkkua ei tarvitse edes kypsentää, vaan se on valmista pureskeltavaa ihan sellaisenaan. Kurkku antaa sopivasti työtä hampaille ja kylläisyyden tunnetta vatsalle. Painonhallinta-asiantuntijat ovat todenneet, että ruoan muodossa saatava vesi todella pitää nälkää toisin kuin pullosta tai lasista juotu.

Kurkun ravintoaineista kannattaa mainita kalium, joka tuo apua korkeaan verenpaineeseen. Soseutettuna juomana kurkun on todettu auttavan turvotukseen. Ulkoisestikin kurkkuviipaleita voi käyttää kasvoille levitettynä naamiona poistamaan silmäluomien ja kasvojen turvotusta. Kurkun väitetään edistävän hiusten kasvua, parantavan suolen toimintaa ja ehkäisevän kynsien haurastumista.

Nerokkaita tapoja nauttia kurkusta

Kurkkurouskuttelu sopii aamupalalta iltanaposteluun, lounaalle, välipalaksi ja päivällispöytään. Orimattilalaisen kurkkuviljelijän tapaan kurkut leikataan sopiviksi kuutioiksi kulhoon ja niille valellaan tilkka laadukasta, pähkinäistä öljyä. Rouhaistaan myllystä mustapippuria ja suolaa päälle ja sekoitetaan. Tätä herkkua saa syödä mielihalukseen vaikka television ääressä.

Aivan uutta on nauttia kurkkua pastan tapaan. Huuhtaise yksi kurkku jokaista ruokailijaa kohden. Vuole kurkut kuorimaveitsen tai terävän juustohöylän avulla pitkittäin nauhamakaronin tapaisiksi suikaleiksi. Kasta suikaleet siivilässä nopeasti kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Voit pitää kurkkusuikaleita vedessä suunnilleen minuutin ajan. Valuta hyvin. Annostele kurkut lautasille ja raasta suoraan niiden päälle parmesaania tai murustele sinihomejuustoa. Voit lisätä tilkan laadukasta öljyäkin ja runsaasti tuoretta, hienonnettua persiljaa. "Kurkkupastan" seuraksi sopivat grillatut tomaatit ja vaikkapa pienet, grillatut lampaankyljykset.

Yhdistä kurkku ja avokado

Niin kurkku kuin avokadokin viehättävät heleänvihreällä sisuksellaan. Niissä on kevään väri. Kurkku ja avokado sopivat loistavasti myös samoihin ruokiin: kurkku tuo raikkauden ja avokado kermaisen täyteläisyyden. Molemmissa tunnistaa herkän makumaailman. Kurkkua suositaan keveytensä ja avokadoa hyvälaatuisten rasvahappojensa takia.

Ennen kesää kurkku ja avokado kohtaavat lämpimässä keitossa, jonka tarkka, kokeiltu ohje löytyy tiedotteen reseptiosuudesta. Kurkku-avokadokeitto aloittaa aterian kauniisti ja keveästi. Kokonaiseksi ateriaksi keitto täydentyy, kun sen kanssa tarjotaan ruisleipää, jonka päälle on viipaloitu keitettyä perunaa ja lisätty vähän savukalaa tai mätiä.

Keväällä yhä useampi ateria nautitaan salaatin muodossa. Salaatissa on helppo noudattaa lautasmallin oppeja. Alla näkyvän reseptin ja oheisen ruokakuvan mukaisesti puolet lautasesta täytetään kurkulla, kirsikkatomaateilla ja avokadolla. Neljännes lautasesta peittyy maustetulla öljytilkalla ja kapriksilla terävöitetyillä, kypsillä perunoilla. Kasviksia ja perunaa täydentää neljäsosalla lautasta lautasmallin mukaisesti proteiinipitoinen lisäke kalaa. Se voi olla savustettua kevätkalaa, esimerkiksi ahventa tai lahnaa.

Kauden leivonnainen leivotaan naanleivän tapaan, mutta taikinaan lisätään jogurtin ohelle raastettua kurkkua. Kannattaa kokeilla!

Ruokaisa salaatti kevätkalasta ja kasviksista>
1 kurkku
1 rasia kirsikkatomaatteja (400 g, noin 16 kpl)
1 - 2 kypsää avokadoa
0,5 - 1 sitruunan mehu
4 – 6 keitettyä perunaa
1 rkl rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria
0,5 dl kapriksia
tuoretta, hienonnettua persiljaa
erilaisia salaatinlehtiä (pari ruukullista)
noin 600 g savustettua lahnaa, ahventa tai muuta savukalaa
2 – 3 rkl tuoretta, hienonnettua tilliä
1 dl paahdettuja auringonkukan- tai pinjansiemeniä

20104_21222.jpg
Halkaise huuhdottu kurkku pitkittäin ja paloittele. Puolita huuhdotut kirsikkatomaatit. Puolita avokadot ja poista niistä siemenet. Kuori ja paloittele kypsät avokadot. Puserra päälle sitruunan mehu tummumisen estämiseksi.
Paloittele kuoritut, keitetyt perunat. Valuta niille tilkka rypsiöljyä, mausta suolalla ja pippurilla ja ripota joukkoon kapriksia. Revi salaatinlehdet sopiviksi suupaloiksi.
Perkaa savukala ja paloittele suupaloiksi. Mausta tuoreella tillillä.
Kokoa salaatti suoraan lautasille haluamallasi tavalla: joko ainekset sekoittaen tai ryhminä. Paahda auringonkukan- tai pinjansiemenet pannulla ja ripota salaattiannoksille.

Kauden leivonnainen: Kurkku-naanleivät

2,5 dl raastettua kurkkua (puolikas kurkku)
2 dl maustamatonta jogurttia (esim. bulgarian)
25 g hiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
noin 6 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 – 1 dl oliivi- tai rypsiöljyä

Yhdistä kurkkuraaste ja jogurtti kulhossa. Lämmitä seos mikroaaltouunissa kädenlämpöiseksi.
Murenna hiiva kurkku-jogurttiseokseen. Lisää sokeria ja suolaa sekä vähin erin jauhot ja lopuksi öljy.
Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina jauhotetulla pöydällä 12 osaan. Taputtele palat jauhotetuin käsin suoraan pelleille vajaan puolen sentin paksuisiksi soikioiksi. Leivinpaperia ei tarvitse käyttää.
Paista leipäsiä heti 275-asteisessa uunissa viiden, kuuden minuutin ajan. Voit voidella leivät heti paiston jälkeen kevyesti öljyllä tai margariinilla.
Tarjoa leivät vastapaistettuina lämpimäisinä.

Tiedotteen teksti, ruokaohjeet ja kuvausjärjestelyt: viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen/Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson/Kotimaiset Kasvikset ry
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20241_83363.jpg
Lehtipuiden istutussyvyys ja -etäisyydet
Lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen. Kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen.
20132_33872.jpg
Syö hyvin - voi hyvin
Ruokavalio, joka sisältää paljon vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä, helpottaa useiden tutkimusten mukaan terveyden ylläpitämistä ja pienentää riskiä sairastua moniin kroonisiin sairauksiin.
20221_75503.jpg
Sipuli tuo ruokaan täyteläisyyttä
Kokkauksessa vakioaineksiin kuuluva sipuli on ansainnut kaikki ne ylistyspuheet, joita siitä on kuultu. Sipuli on ratkaiseva tekijä ruokien maun kannalta. Se sopii mitä erilaisimpiin ruokiin ja sitä voi käyttää monin eri tavoin. Myös ihmisen terveys hyötyy sipulista. MTK:n tiedotteen mukaan lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että sipulia voi pitää terveysruokana. Kaiken lisäksi sipuli on ekologista ja edullista ruokaa, joka tuotetaan lähellä. Sitä saa kautta vuoden kotimaisena.Tiesitkö, että valtakunnallista sipulin teemaviikkoa vietetään viikolla 4?
20116_26414.jpg
IDEA 2011: Toukokuun jatkoon päässeet ideat
Toukokuun aikana eniten ääniä saivat heinäseipäistä tehty terassi sekä pajusta valmistetut kaarituolit. Nämä mainiot ideat pääsivät siis suoraan mukaan syyskuun suureen loppuäänestykseen kisailemaan 2500 €:n matkalahjakortista!
200610_564.jpg
Kauden parhaat salaatti-ideat
Lehtisalaatin heleänvihreä väri ja jääsalaatin iloinen rapsahdus saavat kaamoskansalaisen kesämielelle. Rucola ja romaine, lollo rosso ja mitsuna, tahtsai, frisee ja tammenlehvät herättävät mielenkiinnon jo sanoina.Jääsalaatin suosio on kasvanut kymmenisen vuotta eli siitä alkaen, kun jääsalaatti tuli markkinoille. Suomalaisten suosikkisalaatteja ovat myös ruukkulehtisalaatti ja keräsalaatti.Erikoissalaateista pyrähdyksen on tehnyt rucola. Rucolassa on luonnetta ja se antaa ruokiin italialaisen twistin. Roomansalaatin suosio on kasvussa sekin. Kukapa ei tuntisi caesarsalaattia ja arvostaisi roomansalaatin ryhdikkyyttä vaikkapa leivän päällä.
20225_78264.jpg
11 vinkkiä kauniin ruukkupuutarhan kasvattamiseen
Kukita puutarhasi kausikasveilla, iloittele väreillä tai tyylittele lehtimuodoilla. Yksivuotisten kasvien talvehtimisesta ei tarvitse huolehtia, ovathan ne tarkoitettu yhdelle kaudelle. Eikä niihin kyllästy, sillä ne ovat sesongin kasveja. Hyvillä mielin voit istuttaa uutta silloin kun siltä tuntuu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton