• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huonekasvien lepokausi alkaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.01.2023
20231_80736.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Huonekasvien valontarpeissa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit kannattaa siirtää valoisimmalle ikkunalle. Ikkunan edestä siirretään verhot ja kaihtimet päiväksi kokonaan sivuun kaiken mahdollisen luonnonvalon saamiseksi. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen. Kiiltävälehtisten kasvien valonsaantia voi parantaa pitämällä kasvit puhtaana pölystä kostealla sienellä tai talouspaperilla pyyhkimällä. Kasvien säännöllinen suihkuttaminen vähentää myös tuholaisten esiintymistä.

Kasvivaloillavoidaan parantaa huonekasvien viihtyvyyttä. Lisävaloa annetaan niin, että kasveilla on vähintään 12 tuntia vuorokaudessa valoisaa aikaa. Vähän lämpöä ja runsaasti valoa tuottavat lamput sopivat kasveille parhaiten. Valaisin asennetaan mahdollisimman lähelle kasveja, kuitenkin siten, ettei lampusta säteilevä lämpö kuumenna kasvin lehtiä.

Kastelua vähennetään

Patterista nouseva lämmin ilma ja ikkunasta tuleva kylmä virtaus aiheuttavat vetoa, josta useimmat huonekasvit kärsivät. Jos vielä ikkunalauta on kylmä ja multa märkää, juuret eivät pysty toimimaan kunnolla, vaan kasvi saattaa jopa menehtyä. Yleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan mullan kosteutta parin sentin syvyydestä tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.

Ongelmana alhainen ilmankosteus

Kuiva huoneilma on meidän oloissamme huonekasvien hyvinvoinnin kannalta yksi suurimpia ongelmia. Useimmat huonekasvimme ovat kotoisin trooppisista sademetsistä, missä luonnollinen ilmankosteus on suuri. Normaalisti sisätilojen ilmankosteus on talvella lämmityksestä riippuen 30–40 %, kun kasveille sopiva kosteus olisi 60–80 %. Kuiva ja lämmin ilma saa lehdenkärjet ruskettumaan ja voi edesauttaa kehrääjäpunkkien sekä ripsiäisten lisääntymistä.

Huonekasvit kannattaa koota ryhmäksi, jolloin pienilmasto on parempi kuin yksittäisten kasvien ympärillä. Ilmankostuttimella ja päivittäisillä lehvästösuihkutuksilla voidaan myös parantaa kuivaa huoneilmaa. Kasvien suihkutusvähentää myös tuholaisten esiintymistä.

Säännöllinen suihkuttelu on tarpeen talvellakin. (Kuva: Adobe stock)
Säännöllinen suihkuttelu on tarpeen talvellakin. (Kuva: Adobe stock)

Virkisteeksi merilevää

Kasvien lannoitus lopetetaan vuoden pimeimmäksi ajaksi. Lannoituksen sijaan kasveille annetaan merileväuutetta, joka tasapainottaa kasvien ravinteidenottoa ja lisää niiden elinvoimaisuutta. Merileväuute on luonnonmukainen kasvienhoitoaine; sen teho perustuu valtameren leväkasvien sisältämiin luonnon tehoaineisiin ja hivenravinteisiin. Merilevää voi antaa joko kastelu- tai sumutusveteen sekoitettuna.

Poikkeuksen tekevät talvella kukkivat kasvit, kuten syklaamit ja joulukaktukset, joiden lannoitusta jatketaan kukinnan ajan. Niiden lannoitukseen käytetään joko kasteluveteen sekoitettavaa ravinnenestettä tai multaan työnnettäviä ravinnepuikkoja.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77679.jpg
Saako tuijat vielä pelastettua? Asiantuntija vastaa
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?
20228_79316.jpg
Luumupuun muumiotaudin hoito? Asiantuntija vastaa
Mistä johtuu ja miten voi estää luumupuun muumiotautia? Ohessa kuva muumiotaudin näköisistä luumuista. Koska ja millä aineella torjutaan luumuihin pesiytyvät madot?
20231_51858.jpg
Näin hoidat orkideoita oikein
Lähes joka kolmannella suomalaisella on kotonaan orkideoita. Orkidea on naisten suosikkikukka ja miehistäkin joka kolmas haluaisi itselleen orkidean. Kukinnan jälkeen joka kolmas kuitenkin heittää orkidean pois, vaikka sen voisi kukittaa kotona uudelleen. Tämä selviää kuluttajakyselystä, johon vastasi 1000 suomalaista.
200812_14375.jpg
Uuteen kasvisvuoteen kurkun voimalla
Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista. Energiapitoisuus on vähäinen, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku sopiikin mainiosti painonhallintaan. Se keventää ja raikastaa ruokavaliota.Kurkku sisältää veden lisäksi vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.
20228_79397.jpg
Selviääkö omenapuu pupun jäljiltä? Asiantuntija vastaa
Pupu on syönyt rungon kuoren. Onko omenapuu menetetty? Pitääkö vaihtaa uusi?
20067_333.jpg
Ajankohtaiset sipulihankinnat
Sipulien koko ja laatuHyvä sipuli on pullea ja kiinteä. Sipulin koko kerrotaan yleensä myyntipakkauksessa, esim. lummetulppaanin sipulin koko 11/12 tarkoittaa, että pakkauksessa olevin sipuleitten ympärysmitat ovat 11 - 12 cm. Suurista sipuleista saadaan paras kukinta. Kukkasipulien tulee olla ostettaessa lepotilassa, jolloin mitään kasvua ei ole vielä näkyvissä. Ne ovat napakoita ja kiinteitä. Pienet pintakolhut ovat vaarattomia, mutta syviä viiltoja ei saa olla.Tiesitkö? Kukkasipulit lajitellaan sen mukaan minkä kokoisesta täydellisestä ympyrän muotoisesta reiästä ne sujahtavat eteenpäin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton