• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huonekasvien siemeniä – vaikka lahjaksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.09.2023
20239_7649.jpg

(Kuva: Floradania)

Siemenen itämisprosessi tarvitsee vettä, happea ja lämpöä. Vettä saadessaan kuivunut siemen imee kosteutta ja turpoaminen alkaa. Turvonnut alkio alkaa erittää gibberelliiniä, jonka seurauksena varastoravinto siirtyy alkion kasvusolukkoon ja mahdollistaa kasvun. Vettä tarvitaan edelleen runsaasti, jotta solujen laajentumiseen tarvittava nestejännitys saavutetaan. Kolmas tärkeä tekijä on oikea lämpötila.

Helppoja huonekasveja

LOISTOPIISPANKUKKA (Browallia speciosa)

Piispankukka on kotoisin Etelä-Amerikasta. Se on saanut nimensä Turussa piispana toimineen Johan Browalliuksen mukaan. Piispankukka on pysty- ja tuuheakasvuinen, runsaasti haarova, 20–50 cm korkea puolipensas. Sen 5–8 sentin pituiset vaaleanvihreät lehdet ovat soikeat ja teräväkärkiset. Kauniit, helakanvioletit kukat ovat 3–5 cm kokoiset ja aukeavat latvojen lehtihangoista. Kukkien nielu on valkoinen. Kukkia ei ole montaa kerralla, mutta uusia nuppuja avautuu päivittäin usean kuukauden ajan, mikäli kasvi saa tarpeeksi valoa ja ravinteita. ’Blue Bells’ on noin 20 cm korkea, hehkuvan sinikukkainen lajike. Kukat voivat olla myös valkoiset.

Lisääminen: Kylvetyt siemenet itävät parissa viikossa. Ne koulitaan ja laitetaan omiin ruukkuihin muutaman taimen ryhmissä. Viisisenttiset taimet on latvottava kerran, jotta ne haaroisivat ennen ensimmäisien nuppujen kehittymistä. Myös oksankärkipistokkaita voi juurruttaa. Talvehtinut kasvi nuorennetaan helmikuussa ja sen nuoret ja vahvat versot juurrutetaan huhtikuussa. Emotaimi kannattaa säästää, kunnes pistokkaat ovat varmasti juurtuneet.

Hoito: Kasvi pitää runsaasta valosta. Lämpötilan tulisi olla 15 - 17 astetta. Tasainen kastelu. Jos kasvi pääsee kuivahtamaan, se pysäyttää nuppujen kasvun. Lannoitus kerran viikossa miedolla seoslannoitteella. Lepokaudella kastellaan niukasti. Poista kuihtuneet kukat.

HÄNTÄPARSA (Asparagus densiflorus ’Meyeri’)

Häntäparsa on kotoisin Etelä-Afrikasta. Pienet, neulamaiset, kalvomaiseksi surkastuneet lehdet ovat itse asiassa laakaversoja. Versot ovat pystyt ja sulkamaiset, hyvin tuuheat. Ei yleensä kuki. Kasvi soveltuu hyvin amppeliin.

Lisääminen: Siemenet itävät nopeammin, jos niitä liotetaan vedessä 1–2 vrk ennen kylvöä. Kasvin voi myös jakaa keväällä.

Hoito: Häntäparsa viihtyy valoisassa ja viileässä kasvupaikassa. Säännöllinen kastelu, mutta multa saa hieman kuivahtaa. Talvella valon ja kastelun tulee olla melko vähäistä. Lannoitus kerran kuussa kesäisin.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

ENKELINPASUUNAKUKKA (Brugmansia x candida)

Enkelinpasuunakukka on kotoisin Etelä-Amerikasta. Puumainen, suurilehtinen ja nopeakasvuinen kasvi. Kukat ovat 20–30 cm pitkät, leveät, torvimaiset ja nuokkuvat ja tuoksuvat erittäin hyvältä, etenkin illalla ja yöllä. Kukat voivat olla valkoiset, keltaiset, vaalean- tai oranssinpunaiset. Se sopii ruukku-, parveke- tai terassikasviksi.

Koko kasvi on myrkyllinen.

Lisääminen: Siemenet pidetään yön yli noin 30 asteisessa vedessä ennen kylvöä.

Hoito: Kasvi viihtyy lämpimällä, rauhallisella paikalla. Vaatii runsaasti vettä ja lannoitusta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kesäksi kasvi on hyvä siirtää ulos, kuitenkin suojaisaan paikkaan eikä paahteeseen. Talvetus viileässä tilassa.

ARABIANKAHVI (Coffea arabica)

Arabiankahvi on helppohoitoinen ja kaunis pieni puu, jonka kiiltävät, tummanvihreät lehdet ovat soikeat, teräväkärkiset ja reunoilta aaltoilevat. Ruskeassa, suorassa rungossa on vaakasuorat oksat. Kasvin korkeus on 60–100 cm. Hyvin hoidettuna voi kasvaa jopa 2 m korkeaksi.

Sydänkesällä puhkeavat tuoksuvat, valkoiset tähtikukat, joista kehittyy pölytyksen jälkeen tummanpunaiset, kirsikankokoiset marjat. Niiden sisällä on kaksi kahvipapua.

Lisääminen: Kylvö on mahdollista ympäri vuoden, mutta suositellaan tehtäväksi keväällä. Siementä liotetaan 24 tuntia ennen kylvöä. Kun taimet ovat 5–10 cm korkuisia, ne istutetaan pikkuruukkuihin. Taimea on varottava istuttamasta liian syvälle ruukkuun.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Hoito: Kasvi viihtyy runsaassa hajavalossa ja huoneenlämmössä. Runsas kastelu, mutta vesi ei saa seisoa. Talvella niukasti, joskaan juuripaakku ei saa kuivua kokonaan. Kuiva ilma aiheuttaa lehtien ruskeutumista, joten niitä voi sumutella. Voimakkaimman kasvukauden aikana annetaan viikoittain lannoitetta. Vaatii lepokauden kukkiakseen. Nuorten kasvien multa vaihdetaan kerran vuodessa (huhtikuussa) ja ne istutetaan hieman tilavampiaan ruukkuun. Juuripaakkua ei pidä rikkoa paljoa, sillä juurten vioituttua lehdet saattavat varista.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20137_35808.jpg
Onnenpotku pihapatiolla
Talo&Kodin ja Ruduksen yhteisen pihakisan voitti vuonna 2012 nelilapsinen perhe Kaarinan Piispanrististä. Omakotitalon rakennusurakan loppusuoralle ajoittunut patioremontti tuntui vanhemmista aivan lottovoitolta.
20205_64570.jpg
Oikein valitut kasvit kukoistavat pitkään
Kasvin viihtymiseen vaikuttavat sen perimän ja ilmaston vaikutusten lisäksi kasvupaikkatekijät. Jos kasvi ei ole sopeutunut talvikauden oloihin tai kevään ylös ja alas pomppiviin lämpötiloihin, sen talvehtiminen ulkona on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Mutta arahkokin kasvi, jonka kasvupaikkatekijät ovat kohdillaan, voi menestyä.
20203_63322.jpg
Rastaat, puutarhan jokavuotinen ongelma
Vaikka rastaista yleensä ajatellaan marjatarhurin jokavuotisena riesana, on niistä myös yllättävääkin hyötyä puutarhurille. Rastaat nimittäin syövät puutarhastasi lehtokotiloita, joita moni muu lintu ei suostu käyttämään ravinnokseen. Erityisesti mustarastaat ovat päässeet lehtokotiloiden makuun. Kaiken lisäksi voit nauttia aikaisesta keväästä pitkälle kesään mustarastaan kauniista laulusta.Räkättirastastaat kyllä käyvät marjojesi kimppuun, jos et ole suojannut niitä kunnolla.
hyönteishotelli
Hotelli hyönteisille?
Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä ympäristölle ja ihmiselle. Hyönteiset pölyttävät kukkia ja huolehtivat puutarhan, terassin tai parvekkeen ekologisesta tasapainosta hävittämällä tuholaishyönteisiä. Esbau Oy on tuonut kotimaan markkinoille luonnonmateriaaleista käsintehdyt Hyönteishotellit, jotka tarjoavat luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.
20236_82298.jpg
Viikon kysymys: Kuinka paikattua nurmea tulisi hoitaa?
Olemme yrittäneet korjata nurmikomme vaurioita yhdestä kohdasta talven jäljiltä. Paikkauskohtiin tehtiin ilmaus ja altakastelu, mutta kahden viikon jälkeen kasvua ei näkynyt yhtään. Teimme ehkä sen virheen, että siemeniä ei sekoitettu multaan ja multa tiivistettiin vain kengillä? Ylimääräistä kasteluakaan ei juuri tehty, Oulussa sateli jonkin verran tuona aikana, mutta ei läheskään joka päiväEilen loput nurmikosta on paikattu. Siemenet on tällä kertaa sekoitettu kevyesti multaan rautaharavalla ja multa on hakattu hieman tiiviimmäksi lapiolla.Kuinka paljon/usein kohtia pitäisi kastella ilman, että menee ylikastelun puolelle (sillä oletuksella ettei sada)? Tuhkaa ei ilmeisesti suositella lannoitteeksi, olisiko joku muu lannoite, mistä on lähes varmasti hyötyä?Toinen haaste on, että siemet kiinnostavat kovasti rastaita. Kumikäärmeitä ja tuulihyrriä ne eivät näytä pelkäävän. Joillakin palstoilla kehotetaan laittamaan pulloon hirvensarvisuolaliuosta. Jos ripottelemme paikkauskohtien ympärille pippuria, caynnepippuria tai kanelia, onkohan siitä apua ja voiko se vaurioittaa nurmea?
20067_333.jpg
Ajankohtaiset sipulihankinnat
Sipulien koko ja laatuHyvä sipuli on pullea ja kiinteä. Sipulin koko kerrotaan yleensä myyntipakkauksessa, esim. lummetulppaanin sipulin koko 11/12 tarkoittaa, että pakkauksessa olevin sipuleitten ympärysmitat ovat 11 - 12 cm. Suurista sipuleista saadaan paras kukinta. Kukkasipulien tulee olla ostettaessa lepotilassa, jolloin mitään kasvua ei ole vielä näkyvissä. Ne ovat napakoita ja kiinteitä. Pienet pintakolhut ovat vaarattomia, mutta syviä viiltoja ei saa olla.Tiesitkö? Kukkasipulit lajitellaan sen mukaan minkä kokoisesta täydellisestä ympyrän muotoisesta reiästä ne sujahtavat eteenpäin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton