• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hyvän salaatin salaisuudet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
200710_7001.jpg

Tuoreet, laadukkaat salaatinlehdet ovat perusta niin oheissalaatiksi liha- tai kala-aterialle kuin kokonaiseen ateriasalaattiinkin lounaalle, päivälliseksi tai välipalaksi. Kasvihuoneissa salaatit tuotetaan ja pakataan hygieenisesti, joten salaatit lähtevät kasvihuoneilta täysin puhtaina. Jos kuitenkin haluaa huuhtaista kasvihuonesalaattien lehtiä, se on tehtävä varovasti. Kovakourainen pesu ja linkous vahingoittavat ruukkusalaattien herkkiä lehtiä.

Kätevä tapa paloitella ruukkusalaattien lehdet on repiä ne suupaloiksi kevyesti puhtain käsin. Terävä veitsi leikkuulautaa vasten käytettynä sopii esimerkiksi amerikansalaatille. Kohtele salaatteja hellävaraisesti. Lisää kastike lehtien lomaan kahdella haarukalla kevyesti nostellen vasta juuri ennen tarjoilua. Öljykastikkeen voi myös pirskotella tai suihkuttaa salaattiin. Kannattaa välttää litistämästä keveitä ja ohuita salaatinlehtiä painavien ainesten alle.

Tuoresalaattia suoraan syötäväksi


Kotona salaatti tehdään monesti kulhoon, josta jokainen sitä sitten nostaa lautaselleen. Vajentunut salaattiastia siirretään lopuksi jääkaappiin, jossa se pian nuutuu ja joutaa poisheitettäväksi. Tuoresalaatit kannattaisi mieluummin koota jokaiselle omalle lautaselleen tai pikkukulhoihin ja välillä vaikka laseihin. Vältytään siirtelyltä astiasta toiseen. Oman, sopivan kokoiseksi mitoitetun ja valmiiksi kauniisti asetellun annoksensa jokainen myös jaksaa ja muistaa syödä. Jääkaappisäilytykseen salaatinlehtiä, tomaattilohkoja ja kurkkupaloja ei kannata sekoitella.

Kodin ulkopuolella syödään yleensä yhdeltä lautaselta. Sille, miten lautasensa itsepalvelulinjastossa täyttää, kannattaa uhrata ajatusta, jotta lopputulos on houkuttava ja tasapainoinen. Aivan ensimmäiseksi lautanen täytetään puolilleen kasviksia - sekä tuoresalaattia että kypsennettyjä kasviksia. Jos tuoresalaatille on varattu oma lautasensa, salaatti säilyy tietysti raikkaana. Muut, usein lämpimät aterian osat voi annostella väljästi toiselle lautaselle.

Tutuille salaatinlehdille potkua uusista


Salaatinlehtien ja muiden kylmien vihannesten rouskuttamiseen sellaisinaan helposti kyllästyy. Tarvitaan lisämaun antajia, erilaisia suutuntumia, makujen sillanrakentajia, täydentäjiä ja tehostajia. Jos olet tottunut käyttämään amerikansalaattia, jääsalaattia tai tavallista ruukkusalaattia, ryhdy lisäämään näiden perussalaatinlehtien joukkoon uusia, erivärisiä, rakenteeltaan ja maultaan poikkeavia erikoissalaatteja.

Tuttuihin salaatinlehtiin yhdistettyinä uusiin salaattimakuihin on helppo tutustua ja totuttaa niihin perheen salaattikammoisetkin. Kokeile rucolaa, jossa viehättävät pippurisuus, sinappisuus ja pähkinäisyys. Hae voimakkuutta roomansalaatista ja hieman särmää friseestä. Ruokaisa vuonankaali, tammenlehtisalaatti, karvas endiivi tai rouhea sikurisalaatti herättävät miesväenkin mielenkiinnon ja toimivat maustesalaatteina perussalaatinlehtien joukossa.

rucola
rucola
vuonankaali
vuonankaali

Tilkka öljykastiketta, ropsaus yrttejä


Paras salaatinkastike raikkaille salaatinlehdille on yksinkertainen. Siihen tarvitaan laadukasta rypsi- tai oliiviöljyä, joka voi olla kylmäpuristettua. Lisää öljyyn kolmannes viini- tai balsamietikkaa. Tarkista etikan laatu. Pitkään keittiössä viipyneet viinietikkapullot kannattaa vaihtaa uusiin. Viinietikoiden valikoima kaupoissa on nykyään laaja. Öljykastikkeen mausteiksi riittävät ripaus suolaa, rouhaisu mustapippuria myllystä ja tilkka hunajaa, joka pyöristää maut. Jo ruokalusikallinen kastiketta riittää salaattiannokseen. Joskus toimii pelkkä laadukas öljy, joskus tilkka sitruunamehua.

Tuoreet yrtit kruunaavat salaatin. Tämän syksyn toivottu yrttiuutuus on lehtipersilja. Lehtipersiljaa voi huoletta napsia salaattiin kuin salaattiin. Se maistuu turvalliselta ja tutulta, mutta tuo oman rakenteellisesti ja ulkonäöllisesti piristävän lisänsä. Entä oletko kokeillut salaatinlehtien mausteeksi tilliä? Viinisuolaheinä antaa makua ja näköä. Ideoi salaatteja myös sen mukaan, minkä kanssa niitä aiot tarjota. Moni suosii pizzaa, pastaa ja jauhelihaa arkisin. Mikä silloin paremmin kävisi oheissalaatin piristäjäksi kuin basilikanlehdet. Kalaruoan kanssa maistuu salaatti, joka on ryyditetty sitruunamelissalla.

Pitää olla pureksittavaa


Täydelliseen salaattinautintoon kuuluu lisäksi joku rapea, rouskuva ja pureskeltava elementti. Sellaisena toimivat erilaiset siemenet, pähkinät tai mantelit. Kurpitsan-, auringonkukan-, seesamin- ja pinjansiemenet heräävät henkiin, kun niitä kuumentaa varovasti pannulla. Vältä polttamasta. Samaan tapaan voi paahtaa pähkinöitä ja manteleita.

Rapeat maissihiutaleet, joskus perunalastut tai hapankorppupalat sopivat salaatinlehtien lomaan. Ruokaisiin, ehkäpä äijäsalaatteihin, kannattaa lisätä houkutteeksi muutamia rapeaksi paistettuja, ohuita pekonisuikaleita tai paahdettuja meetvursti- tai salamisiivuja. Juuressuikaleista ja sipulirenkaista saa rapsakoita, kun ne friteeraa eli uppopaistaa nopeasti öljyssä. Paahdetut leipäkuutiot eli krutongit, välimerelliset grissinit tai suomalaisittain ruistikut ovat kaikki loistavia haettaessa täydellistä salaattinautintoa.

Mieltymykset monipuolistuvat pikkuhiljaa


Suomalainen syö määrällisesti eniten edelleen amerikansalaattia. Seuraaviksi ovat kirineet ruukkusalaatti ja jääsalaatti, perinteisen keräsalaatin edelle. Rucola ja roomansalaatti vaikuttavat lisäävän suosiotaan tällä hetkellä. Tammenlehtisalaatti sekä lollo rosso ja frisee osuvat ostoskoriin silloin tällöin. Pilkotut, pusseissa myytävät salaattisekoitukset ovat jo suomalaisissa ammattikeittiöissä tätä päivää. Kotitalouksiin ne löytävät varmasti tiensä enenevässä määrin meilläkin, kuten on jo monissa maissa muualla tapahtunut.

sidesalaatti eli roomansalaatti
sidesalaatti eli roomansalaatti

Lähde: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Sanna Peurakoski
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80108.jpg
Pajuruoste? Asiantuntija vastaa
Olemme asuneet jokivarressa useita kymmeniä vuosia ja tänäkesänä kaikki rannan pajukot ovat ruskettuneet jo kesäkuun lopulla syksyn väreihin. Lähes kaikki lehdet ovat "ruosteessa". Mistä voisi johtua?
20238_61259.jpg
Pikkupuiden parhaimpia
Puusuvuista pihlajia pidetään yhtenä kauneimmista. Pihlaja on koristeellinen kaikkina vuodenaikoina; valkoiset kukinnot, punaiset marjat ja näyttävä syysväritys keräävät katseita. Puutarhan viheristutuksissa pihlaja on yksi käytetyimmistä puista. Useimpiin puihin verrattuna kotipihlaja on pienehkö ja monesti pensaan tavoin monihaarainen. Pienuudesta on etua, sillä puu mahtuu ahtaalle rivitalopihalle ja jopa katualueelle.
20241_83364.jpg
Toukkia akileijassa
Akileijan nuput kuihtuvat tai kukat avautuvat epämuodostuneina. Mikä ihmeen toukka kiusaa kukkiani? Viime vuonna kävi ihan samoin...
20237_82661.jpg
Isotähtiputken lehdet reikäisiä ja ruskeita? Asiantuntija vastaa
Isotähtiputken lehtiin ilmestyi alkuun ruskeita/kellertäviä läikkiä. Nyt niissä on pieniä reikiä, osa lehdistä on syöty ihan pitsimäisiksi. Myös osa kukinnoista ruskistunut heti kukinnan alkuvaiheessa ja kukinnot kuivuvat pois ennen kuin ehtivät kunnolla alkaakaan. Yritin etsiä tuholaisia, mutta en löydä mitään. Joku näitä kasveja selvästi myös syö... Mitähän hoitoa kannattaisi lähteä kokeilemaan?
20215_64745.jpg
Kesäkukilla koreasti kesään
Pihan ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Niihin ei pääse kyllästymään, sillä kasvukauden aikana voi seurailla sesonkia ja vaihdella ainakin ruukkuistutusten kasveja kasvukauden edetessä. Ja jos sesongeittain ei olisikaan vaihtelunhalua, uudistuu ruukkutarhan ilme kuin itsestään vähintäänkin joka kevät uusien kesäkukkien myötä.
20166_46733.jpg
Niittykasvien valinta
Haluaisin saada kukkaniityn pihan perälle. Mitä pitäisi kasvien valinnassa ottaa huomioon?Värikkäänä kukkiva niitty tai keto on kaunis katsella ja helppo hoitaa - ja sieltä saa myös materiaalia maljakkoon tai vaikka kuivattavaksi! Niittykukat tulee kuitenkin aina valita kyseessä olevan kasvupaikan olosuhteiden mukaan, jotta oikea lajisto saadaan asettumaan alueelle. Alusta tulee myös muokata, käsitellä ja kasvustoa hoitaa oikealla tavalla.Käydäänpä lyhyesti läpi niityn perustamisessa huomioitavia seikkoja:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton