• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ilotulitteet ja ympäristö

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.12.2014
20_P_56146.jpg

Vuosi vaihtuu melkoisessa paukkeessa - ja katkussa. Onko ilotulituksesta jotain haittaa ympäristölle?

Ainakin näin maallikosta vaikuttaa siltä, että vuoden vaihtuessa ja paukkeen lisääntyessä, myös suussa ja hengityselimissä maistuu ja tuntuu. Ruudinkatkuista ilmaa on ikävä hengittää ja se pistää yskittämään - ja maistuu ikävältä suussa... Mitä ilotulitteet oikein sisältävät, onko niistä jotain seurauksia ympäristöllemme - entä meille itsellemme?

VASTAUS KYSYMYKSEEN:

Vuodenvaihteen vietossa ilotulitteiden ampuminen on rasite ympäristölle - ja varmasti myös meille itsellemmekin. Pitkäaikaisia ympäristö- ja terveysvaikutuksia on vaikea arvioida, mutta ainakin niiden hetkellinen vaikutus on kiistaton.

Haitallisimmat ympäristövaikutukset aiheutuvat tulitteiden käyttöpaikoilla, missä kaikki niiden sisältämä materiaali ja palamistuotteet leviävät ympäristöön. Onneksi EU:ssa on valmisteilla direktiivi ilotulitteista, sillä jo pelkästään Suomessa ammutaan ilmaan 1 - 2 miljoonaa erilaista ilotulitetta joka vuodenvaihde - ja pääosin lyijyä sisältävistä uuden vuoden tinoista syntyy puolestaan vuosittain noin 30 tonnia lyijyjätettä...

Ilotulitteet sisältävät mustaa ruutia ja suuren joukon erilaisia valo- ja väri-ilmiöitä tuottavia kemikaaleja. Ruuti koostuu pääasiassa kaliumnitraatista, rikistä ja hiilestä. Värilliset efektit syntyvät erilaisten metallisuolojen reaktioissa. Tulitteissa esiintyy tyypillisesti strontiumin, litiumin, bariumin, raudan, kuparin yhdisteitä sekä alumiinia, titaania ja magnesiumia jauhe- tai hiutalemuodossa. Kaikki ilotulitteiden käytöstä syntyvät reaktiotuotteet ovat jossain määrin haitallisia ihmisille ja ympäristölle, ja ne tulevat alas ilmasta enemmin tai myöhemmin ja joutuvat maaperään ja vesistöihin.

Ilotulitteet huonontavat ilman laatua.
Joillain paikoin saattavat hengitysilman ohjearvot ylittyä etenkin hiukkaspitoisuuden ja typen oksidien osalta. Normaalin ilmanseurannan yhteydessä todetaan aina ilotulituksen jälkeen hetkellisesti kohonneita hiukkaspitoisuuksia. Muutama vuosi sitten tutkittiin tarkemmin Tukholman vesifestivaalien yhteydessä järjestettyä ilotulitusta. Mittaustulokset ilmasta osoittivat hetkellisesti selvästi kohonneita epäpuhtauspitoisuuksia etenkin kuparin, lyijyn, sinkin, alumiinin sekä kloori- ja rikkiyhdisteiden osalta. Suoria terveysvaikutteita ilotulitteista ei juurikaan ole selvitetty; selvää kuitenkin on, ettei pienhiukkasten ja raskasmetallien hengittäminen ainakaan terveyttä paranna. Useat astmaa sairastavat reagoivat ilman hiukkasitoisuuden kasvuun hyvinkin nopeasti.

Ilotulitteet aiheuttavat myös meluhaitan ihmisille ja eläimille. Ilotulitus jättää jälkeensä myös roskaa: ilotulitteiden pahveista, paperista tai muovista valmistetut kuoret, aluset, kärjet ja rakettien puiset ohjauskepit roskaavat ampumapaikat ja niiden ympäristön, ellei niitä kerätä talteen käytön jälkeen.

Myös uuden vuoden tinasta sopii tässä yhteydessä mainita: tinassa on noin 90 % lyijyä, mikä on ympäristölle haitallinen raskasmetalli. Lyijy kertyy kasveihin, eläimiin ja ihmisiin ja voi vaikuttaa esimerkiksi ihmisen hermoston toimintaan. Vastuuntuntoinen kuluttaja ottaa valamansa tinat talteen ja käyttää ne seuraavana vuonna uudelleen. Jos tinoja ei voi käyttää uudelleen, ne tulee toimittaa ongelmajätekeräykseen. Tinoja ei saa toimittaa talousjätteiden mukana normaaliin jätekeräykseen, jolloin ne joutuisivat kaatopaikoille. Kaatopaikoilta lyijy voi pahimmillaan suodattua kaatopaikkavesien mukana hyvinkin laajoille alueille ja saastuttaa maaperää ja pohjavettä.

Huom! Tinanvalannan aikana on lisäksi järkevää huolehtia riittävästä tuuletuksesta myrkkypitoisuuksien pienentämiseksi.

EU:ssa on parhaillaan käynnistymässä ilotulitteita koskevan direktiivin käsittely parlamentissa ja ministerineuvostossa. Siinä tullaan naulaamaan EU:ssa ilotulitteita koskevat vaatimukset yhteisesti sovittavalle tasolle ja ne tavat, joilla markkinoijan on osoitettava vaatimusten täyttyminen.

Lähde: www.ymparisto.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20223_77589.jpg
Osaatko käyttää home-, terassi- ja huoltopesuja oikein?
Puisia terassipintoja tulisi puhdistaa säännöllisesti. Home ja muut itiöt nauttivat likaisesta terassinpinnasta ja saattavat jäädä ikuisesti terassinpintaa, jos niitä ei poista esimerkiksi ennen puisen terassin öljyämistä. Homeet ja levät kasvavat mielellään myös kivi- ja betonipintaisilla terasseilla.Hyvä puhdistus takaa parhaan mahdollisen suojaavan pinnan puisen terassin öljyämiselle ja suojaa myös kivi- ja betoniterasseja ikävän näköiseltä sammaleelta.
20239_83014.jpg
Katson asiakkaideni pihoja eri silmin kuin he itse, sanoo asiantuntija
Syksyn tullen, kun kulunut puutarhakesä on vielä hyvässä muistissa, on hyvä aika tarkastella omaa pihaa kriittisinkin silmin. Mikä siinä toimii tai ei toimi, mikä on mieluista ja hyvää, missä tarvitaan muutosta? Kannattaa kirjata havainnot ylös ainakin siinä tapauksessa, että muutostöihin ryhdytään vasta keväällä. Talven aikana havainnot saattavat pelkästään muistinvaraisina hämärtyä.
200610_519.jpg
Viikolla 41 vietetään punajuuriviikkoa
Punajuuri on lunastanut jo paikkansa ruoka-ammattilaisten sydämissä inspiroivana raaka-aineena. Trendikkääksikin punajuurta voi kutsua!Nyt tämän voimajuuren soisi löytävän tiensä aivan uudella tavalla myös kotikeittiöihin. Punajuuren puolesta puhuvat upea aromi, vahva väri ja monikäyttöisyys.Punajuuri on herkkua kautta koko vuoden. Sokerijuurikkaan serkkuna se on maultaan miellyttävän makea ja syksyllä erityisen mehevä. Kasvisten viiden värin kartalla punajuuri sijoittuu sinisen ja purppuran ryhmään, jossa ei kovaa tungosta olekaan. Väri kertoo tärkeistä bioaktiivisista aineista, jotka toimivat elimistön suoja-aineina.
20065_52.jpg
Laiskan pelto
Laiskan peltoRyytimaata ei välttämättä tarvitse muokata. Muokkaustyön voit teettää madoilla. Ryytimaata ei välttämättä tarvitse edes harata eikä kitkeäkään. Rikkaruohojen kasvun voit estää katteilla. Peitä rivivälit ja käytävänkohdat mustalla muovilla, ja rivit 5-10 sentin paksuudelta puunlehdillä, heinällä, oljilla tai levällä.Viljelyn aloittaminen esim. vuosikausia 'paketissa' olleella peltopalstalla, jossa kasvaa miehen korkuista mesiangervoa ja nokkosta, juolavehnää, leskenlehteä ja niittyleinikkiä, voi tuntua mahdottomalta haasteelta rikkaruohojen takia. Se kuitenkin onnistua varsin vaivattomasti, kun on laiskan antamat ohjeet:
20211_68015.jpg
Huonekasveja hedelmistä
Eksoottiset hedelmätMonien eksoottisten lajien siemenet itävät helposti ja niistä voidaan saada erikoisia huonekasveja. Kypsistä hedelmistä talteen otetut siemenet kylvetään hiekkapitoiseen kylvömultaan (ei voimakkaasti lannoitettuun huonekasvimultaan), peitetään haihduttamisen vähentämiseksi ja asetetaan lämpimään ja valoisaan paikkaan. Kylvös on myös jatkossa pidettävä tasaisen kosteana. Paras kylvöaika näillekin siemenille on kevät ja alkukesä.Taimettamisen jälkeen kasvit tarvitsevat paljon valoa, lämpöä ja monet myös kasvutilaa. Kasteluvettä kannattaa seisottaa vuorokauden ja kasveja pitää myös sumutella. Useimmat taimista ovat alkujaan tropiikin lämmöstä, joten kylmää ja vetoa ne eivät siedä.Minkä hedelmän siemeniä sitten kannattaisi lähteä kokeilemaan ja kuinka tulisi toimia?Ps. Aihetta sivuten saattaisi kiinnostaa myös artikkeli: Matkalta mukaan: kotipuutarhurin kasvituliaiset
20065_132.jpg
Muita mukulakasveja
Muita kauniita mukulakasveja ovat mm. varhaiskeväällä kukkiva ja laajoja kasvustoja muodostava balkaninvuokko (Anemone blanda), loistavan keltaisin kukin jo huhtikuussa kukkiva talventähti (Eranthis hyemalis). Talventähden mukulat eivät kestä pitkää säilytystä.Keltainen jääkurjenmiekka (Iris danfordiae) ja sininen kevätkurjenmiekka (Iris reticulata) sopivat mainiosti kivikkotarhaan tai rinteisiin.Tutustu kasveihin Kasvikortistossa

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton