• Etusivu
  • Kasvillisuus

Istuta pihapuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.12.2021
20069_443.jpg

sateenkaarijalava

Puut ovat pihan peruskasveja

Pihapuuta valitessa yksi tykkää kauniista kukinnasta, toiselle on tärkeintä upea syysväri ja kolmas halajaa isoja lehtiä ja peittävyyttä. Talvenkestävyys ja tuholaisarkuus on otettava huomioon joka tapauksessa. Myös kävyt ja hedelmät saattavat vaikuttaa valintaan. Uudelle pihalle kannattaa istuttaa ensimmäiseksi puut, koska osa on hyvinkin hidaskasvuisia.

Pieneen pihaan ei kannata valita tammia (Quercus robur) tai metsävaahteroita (Acer platanoides), jotka varjostavat laajoilla latvuksillaan koko pihan. Sinne sopivat mm. pilarikatajat (Juniperus communis f. suecica), muita kuusia kapeampi serbiankuusi (Picea omorika), pilarituija (Thuja occidentalis ’Columna’ tai ’Fastigiata’), kartiotuija (Thuja occidentalis ’Brabant’, ’Holmstrup’ tai ’Pyramidalis’), marjakuuset (Taxus), pylväspihlaja (Sorbus aucuparia ’Fastigiata’), pylväshaapa (Populus tremula ’Erecta’) ja siivosenlehmus (Tilia x vulgaris ’Siivonen’). Myös puiden riippamuodot ovat hyviä valintoja: esimerkiksi riippapihlaja (Sorbus aucuparia ’Pendula’), riippajalava (Ulmus glabra ’Pendula’), sateenvarjojalava (Ulmus glabra ’Camperdownii’), riippahernepensas (Caragana arborescens 'Pendula') ja riipparaita (Salix caprea ’Pendula’).

Suureen pihaan tuovat uljautta mm. balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum), lehmukset (Tilia), salavat ja pajut (Salix), poppelit (Populus), saarnit (Fraxinus), männyt (Pinus), kuuset (Picea), pihdat (Abies) sekä lehtikuuset (Larix).

riippahernepuu
riippahernepuu

Kauniita kukkijoita ovat mm. arka ruusu- (Crataegus x media ’Paul’s Scarlet’) ja hieman kestävämpi ja vaaleampi kukkainen helmiorapihlaja (Crataegus x mordenensis) - katso orapihlajat. Unohtamatta erilaisia omenapuita (Malus), kirsikat ja tuomia (Prunus).

Asiaa lehti- ja havupuista
Puun istuttaminen ja puun tukeminen
Koivut muistoissa ja puutarhassa
Katso myös Puut Kasvikortistossa

Vanha ja arvokas pihapuu herättää tunteita ja muistoja. Siitä kertoo myös Usko Kempin laulu

Lapsuuden pihapuu

Lapsuudenaikainen pihapuu, vieläkö lienet siellä
syntymäpirtin nurkalla ja äitini kaivotiellä?

Lapsuudenaikainen pihapuu, koivuni ritvaoksin,
taas sua muistin maailman tiellä kostehin silmin ja poskin.

Lapsuudenaikainen pihapuu, muistatko vanhan leikit?
Nauruni herkän kuin myös itkun oksies alle peitit.

Lapsuudenaikainen pihapuu, muistatko tytön nuoren?
Muistatko kuinka syömmen kuvan leikkasin tuohikuoreen?

Lapsuudenaikainen pihapuu...

kartiotammia
kartiotammia

Vinkki: Istuta puu Vesan nimipäivänä

Lohjalta alkunsa saanutta puun päivää vietetään Vesan nimipäivänä 27.9.

Syyskuun loppu soveltuukin hyvin sekä puiden istuttamiseen ja että siirtämiseen. Päivällä halutaan muistuttaa puiden ja metsien merkityksestä ihmisten ja koko maapallon elämälle. Ne tuottavat suuren osan maailman hapesta ja pidättävät maata paikallaan estäen eroosiota. Ne lämmittävät talvella ja viilentävät kesällä varjostamalla ja haihduttamalla. Ne tarjoavat ravintoa ja suojaa erilaisille eläimille. Puu tuntuu vakaalta, vahvalta ja jopa jalolta.

Puun kasvu päättyy yleensä elokuussa, mutta pysyy puu "hereillä" senkin jälkeen. Varsinainen talvilepo alkaa vasta myöhemmin syksyllä. Lehtien kellastuminen johtuu lehtivihreän siirtymisestä puuhun, tulevan kevään pääomaksi.

purppurakoivu
purppurakoivu
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20212_68565.jpg
Työkalut valmiiksi pihan hoitoon
Talven väistyessä hiljalleen alkaa kevätaurinko tehdä tuloaan ja valoisuus lisääntyä. Nyt on hyvä aika valmistautua kohta käsillä olevaan kasvukauteen ja suunnitella, mitä kaikkea pihan hoidossa olisi hyvä olla apuna helpottamassa työskentelyä. Monet uudet ja tehokkaat sähköyökalut sekä -laitteet tekevät puutarhan hoidosta vaivatonta ja miellyttävää.
20198_59574.jpg
Lehdet pois puutarhasta kevyesti ja tehokkaasti
Puista tippuvat lehdet ovat pihamaalla joka syksyinen riesa, ainakin jos lehtipuita on useampia tontilla. Lehtikerroksen poistaminen haravoimalla käy liikuntasuorituksesta, mutta homman voi myös hoitaa nopeasti ja miellyttävästi tehokkaalla lehtipuhaltimella/-imurilla.
20232_69149.jpg
Tietoa nurmikosta?
Yleisin pihojen päällyste lienee nurmikko. Se tuo elävyyttä, kodikkuutta ja väriä maisemaan. Se on kauniin vihreä, eloisa, tuoksuu hyvältä ja toimii hyvin leikkien, oleskelun sekä pelien alustana. Lisäksi nurmikko tarjoaa annoksen kesäistä hyötyliikuntaa leikkuun muodossa.Nurmikko toimii parhaiten juuri oleskelualueilla. Kovaa kulutusta yhdestä kohtaa se ei kestä, siksi se polkujen kohdalta kuluukin pois. Nurmikko on myös sateen jäljiltä liukas, joten se ei ole turvallinenkaan vaihtoehto.
20142_37820.jpg
Terassi suojaan talven lumilta - Nyt -15%
Aloita varaamalla ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäyntiTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti parvekelasituksestaTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti terassilasituksesta
20236_82345.jpg
Rakenna kesävessa kaupunkipihaan!
Kuivakäymälä säästää vesilaskussa ja helpottaa jätevesien käsittelyä. Kuivakäymälä mahdollistaa myös paikallisen ravinnekierron omalla tontilla, kun kuivakäymälään kertyvät ravinteikkaat jätökset voidaan hyötykäyttää oman puutarhan lannoitukseen. Olemassa olevaan wc-tilaan kuivakäymälän sijoittaminen ei ole aina aivan yksinkertaista. Yksi helposti toteutettava vaihtoehto on kuivakäymälän rakentaminen ulos joko omaan huussirakennukseen – tai jo olemassaolevaan piharakennukseen.
20222_76818.jpg
Rahkasammalen korjuu ohjattava ojitetuille soille
Rahkasammalen korjuu tulee kohdistaa luonnontilailtaan jo muuttuneille alueille, linjaa Sammalen korjuun ympäristövaikutukset -yhteistyöryhmä. Lisäksi korjuumenetelmää on kehitettävä niin, että rahkasammalen uudistuminen turvataan korjuukohteilla. Tulevaisuuden mahdollisuutena ryhmä näkee rahkasammalen kasvatuksen harjoittamisen entisillä turvetuotantoalueilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton