• Etusivu
  • Kasvillisuus

Jättiputken hävittäminen on hankalaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.06.2021
20216_71290.jpg

Jättiputki (kuva: Shutterstock)

Suomeen on vuosien varrella tuotu monia ulkomaisia lajeja puutarhojemme koristekasveiksi. Jättiputki kuuluu näihin tulokkaisiin, jotka syrjäyttävät alkuperäistä kasvistoa ja eläimistöä, ja ovat täten uhka luontomme monimuotoisuudelle. Jotkut vieraslajit, kuten jättiputki, ovat myös haitallisia ihmisen terveydelle.

Suomessa esiintyy ainakin kahta jättiputkilajia, kaukasianjättiputki (Heracleum mantegazzianum) ja persianjättiputki (Heracleum persicum). Karjalassa ja Baltian maissa esiintyy lisäksi kolmas aggressiivinen jättiputkilaji (Heracleum sosnowskyi). Sen saapuminen Suomeen tulisi estää.

Ukonputkiksi kutsutaan sekä etelänukonputkea (Heracleum spondylium) että idänukonputkea (Heracleum sibiricum). Nämä eivät ole hävitettävien kasvien listalla.

Jättiputken tunnistaminen

Jättiputket kasvavat nopeasti yli 2 m korkeiksi ja muodostavat laajoja kasvustoja. Kasvin huomattavan suuret, hieman raparperimaiset lehdet peittävät nopeasti ympäröivän maan ja tukehduttavat muun kasvillisuuden. Kasvin lehtilapa on 1 tai 2 kertaa parilehdykkäinen tai 3-lehdykkäinen, lehdykät ovat isoja ja liuskaisia. Kukinnot ovat vaaleita, sateenvarjomaisesti kaartuneita ja 15–25 senttimetriä leveitä, siis usein suurempia kuin ruokalautanen.
Jättiputken lehdet, kukinnot ja varsi ovat huomattavasti suurempia kuin muiden sarjakukkaisten lajien. Ukonputken lehdet ovat pienemmät eivätkä ne peitä aluskasvillisuutta kuten jättiputken lehdet. Karhuputken kukinnot ovat pienemmät ja usein pallomaiset.

Jättiputki on myrkyllinen. Pelkkä kasvin hipaisu saattaa aiheuttaa iholle reaktion, joka voimistuu auringonvalon vaikutuksesta. Iholle nousee palovamman kaltainen vaurio noin 15 minuutista kahteen tuntiin kosketuksen jälkeen. Jättiputken vaikutukset, kuten pigmenttimuutokset, voivat kestää kuukausia ja valoherkkyys jopa vuosia. Erityisesti lapset kuuluvat riskiryhmään, mutta myös aikuisten kannattaa käyttää kitkiessä suojakäsineitä ja suojaavia vaatteita.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Vaikea hävittää

Yhdestä jättiukonputkesta voi pahimmillaan kehittyä n. 10 000 uutta siementä. Siementen hävittäminen on hyvin vaikeaa ja työlästä. Tämän takia on erittäin tärkeää, ettei päästä jättiukonputkea kukkimaan ja muodostamaan siemeniä, jotka leviävät ympäristöön. Siemenet muodostavat maahan ns. siemenpankin, josta putkahtaa esiin uusia yksilöitä vielä useiden vuosien jälkeen. Suuren yksilön saa parhaiten hävitettyä pysyvästi katkaisemalla sen rungon kasvukohdan alapuolelta maan alta. Jos katkaisee kasvin maanpäällisen rungon, ensi vuonna paikalla on uusi kasvi.

Jättiputken leviäminen estyy parhaiten, kun sen tuhoaa jo taimena. Tehokkain ja edullisin keino on kitkeminen sekä glyfosaattia sisältävä torjunta-aine (esimerkiksi Roundup Garden). Torjunta-ainetta kannattaa käyttää heti keväällä, kun taimet ovat 20-50 senttisiä ja torjunta-aineen ruiskuttaminen suoraan lehdille onnistuu. Uusintakäsittely tehdään noin kuukauden kuluttua, jolloin estetään uusien taimien itäminen.

Jättiputki on sitkeä kasvi, joten sen entistä kasvualuetta on syytä seurata vielä muutaman vuoden ajan ja varmistaa, ettei uusia taimia kasva. Jättiputkia hävitettäessä pitää aina käyttää suojavaatteita ihovaurioiden välttämiseksi. Jos kasvinestettä joutuu iholle, se tulee huuhdella pikaisesti vedellä.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Vastuu hävittämisestä on yksityisellä maanomistajalla, kaupungilla tai kunnalla. Yleisten teiden varsilla vastuu on Tiehallinnolla, radanvarsilla Ratahallintokeskuksella. Kasvien hävittämiseen toisen maalta tarvitaan maanomistajan lupa.

Lähde ja lisätietoja: Suomen Ympäristökeskus, kuvat Shutterstock

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton