• Etusivu
  • Kasvillisuus

Japanilaistyylinen puutarha Helsingin Roihuvuoressa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
20079_6698.jpg

Paikalle saapuessaan täytyy aivan hieraista silmiään: Kerrostalojen keskeltä löytyy upea viherrakentamisen taidonnäyte.
Moniulotteiseen rinnemaastoon on rakennettu suomalaisvoimin japanilaishenkinen puutarha. Vanhasta louhoskentästä on muokattu rauhaa ja tasapainoa huokuvia tiloja, joihin on istutettu lukuisia perisuomalaisia kasveja, japanilaisen muotokielen hengessä. Keväisin rinteessä kukkii lumoavan kaunis kirsikkapuumetsikkö.

Japanilaisessa puutarhassa korostetaan mm. rakkautta kaikkea elävää kohtaan, vuodenaikojen vaihtelun ja luonnon kiertokulun tuomaa kiinnostavuutta sekä pidättyväisyyttä ja harmoniaa. Puutarhaan luodaan erilaisia vastakohtaisuuksia, kuten vaakasuora ja pystysuora, vaalea ja tumma, karkea ja hieno, kova ja pehmeä sekä näkyvä ja kätketty. Silti tasapaino on tärkeää. Se saavutetaan kuitenkin nimenomaan eri elementtien epäsymmetrialla.

Rakennusviraston puistotyönjohtaja Jukka Toivosen aloitteesta käynnistetty viherrakennushanke valmistui syksyllä 1998, ja vielä samana vuonna puisto voitti Vuoden ympäristörakenne -palkinnon. Jukka Toivoselle japanilaisen puiston rakentaminen ei ollut puhdasta idän oppien noudattamista. Suunnittelun lähtökohdaksi otettiin olemassa olevat luonnonelementit ja maaston voimakkaat korkeuserot.

20079_6695.jpg
20079_6696.jpg

Sammalen peittämät kalliot, upeat männyt, katajat ja pihlajat haluttiin hyödyntää ja muutenkin suomalaista metsän ja puutarhan kasvillisuutta haluttiin tuoda esiin.

20079_6699.jpg
20079_6700.jpg

Puiston tuli myös palvella lähialueen asukkaita, myös lapsia. Toivonen halusi, että alueella viihtyvät niin hiljaisuuden kuin petankki-pelin ystävätkin. Puistoa rakennettiin 1990-luvulla työllistämisvaroin palkatun väen toimesta.

Puisto on kooltaan noin 5 000 m². Se on jaettu neljään pienempään alueeseen:

  • Pienen sinisen lohikäärmeen puutarha idässä
  • Punaisen fenix-linnun puutarha etelässä
  • Valkoisen tiikerin puutarha lännessä ja
  • Mustan kilpikonnan puistometsä pohjoisessa
20079_6701.jpg

Puistoon on tehty pääasiassa käsityönä mm. kuunportti, bambuaitoja, paanukatoksia, kiviasetelmia, hiekka-aaltoja ja elämänmeren puro.

20079_6691.jpg
20079_6692.jpg
20079_6694.jpg

Osoite: Roihuvuorentie 12-16, Helsinki

20079_6702.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201911_61130.jpg
Kotimaisia kasviksia jo 30 vuotta
Kotimaiset Kasvikset ry perustettiin kasvattamaan kotimaisten hedelmien, marjojen, vihannesten, koristekasvien ja ruokaperunan imagoa ja parantamaan kilpailukykyä. 1990-luvun alussa tuli tutuksi sirkkalehtimerkit Puhtaasti, Kauniisti ja Kestävästi Kotimainen. Tunnettavuutta kasvatti näyttelijä Heikki Kinnusen "Ja eiku syömään..." -mainos.
201911_41931.jpg
Tee lumoavia joulutähtikoristeita
Julkaisija: Kauppapuutarhaliitto ry
20237_82501.jpg
Miksi syreeni ei kuki? Asiantuntija vastaa
Muutin ja otin mukaan myöskin syreenini. Muuton jälkeen uudessa paikassa se ei ole kukkinut. Nyt siis kaksi kukkimatonta kesää.
20219_72569.jpg
Nyt vietetään valtakunnallista huonekasviviikkoa
Huonekasvi-innostus on vienyt monen mukanaan kevään ja kesän aikana. Syksyn saapuessa siirrytään hiljalleen sisätiloihin, missä kesäkausi jatkuu viihtyvyyttä lisäävien -jopa trooppisten- kukkivien ja vihreiden kasvien avulla. Syksyn valtakunnallista huonekasviviikkoa vietetään 20.‒26.09.21.
20238_79684.jpg
Rahapuu - helppo huonekasvi
Rahapuu, jota kutsutaan myös paratiisipuuksi ja elämänpuuksi, on helppo ja vähään tyytyvä mehikasvi. Se on peräisin Etelä-Afrikan savanneilta, missä se kasvaa jopa 3 metriseksi. Huonekasvina pohjoisen oloissamme rahapuu saattaa kasvaa ajan kanssa jopa metrin korkuiseksi. Usein se jää kuitenkin matalammaksi, tanakkarunkoiseksi ja runsasoksaiseksi viherkasviksi.
20228_36227.jpg
Kasviesittely: Syysleimu ilahduttaa pitkälle syksyyn
Vaikka useimmat muut puutarhan monivuotisista kasveista alkavatkin jo näyttämään aikansa eläneiltä, niin yksi kasviryhmä kukkii vielä pitkään upeana ja näyttävänä. Syysleimujen kaunis kukinta on alkanut aurinkoisilla paikoilla jo heinäkuun puolella ja väriloisto jatkuu vielä pitkälle syksyyn.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton