• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasteluvälineet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.12.2021
20067_312.jpg

Parvekepuutarhaa kastellessa pärjää jopa sumutinpullolla ja kastelukannulla, mutta isompaa puutarhaa kastellessa kannatta miettiä vaihtoehtoja veden kantamiselle.

Kasteluletkuna kudosvahvistettu letku on pitkäikäinen. Sen on myös syytä olla tarpeeksi pitkä. Letkuliittimiä hankkiessa on syytä ostaa niitä kerralla reilusti, ettei myöhemmin tarvitse harmitella liitinten yhteensopimattomuutta. Veden takaisin virtaus estyy takaiskuventtiilillä ja kaksoishanaliittimen avulla voidaan hanasta tulevaan letkuun yhdistää kaksi eri suuntaan haarautuvaa letkua.

Letkun päähän saa vesisuihkun sumuksi hajottavia vesipistooleita, joilla on hyvä helteillä sumuttaa herkimpiäkin kasvikaunottaria. Ne säästävät sormia ja hermoja. Vesi voi lentää suora-, kartio-, viuhka- tai sumusuihkuna. Letkun päähän voi myös hankkia harjan, jolla voi vaikka nopeasti sipaista mullat puutarhurin saappaista. Sekä puutarhurille että etenkin lapsille iloa tuottaa maahan painettava suihku, joka vilvoittaa mukavasti hellepäivinä.

Letkukela tai -kärry helpottaa vesiletkun siirtelyä paikasta toiseen, ja letku pysyy järjestyksessä eikä loju pitkin pihaa tapaturmia aiheuttamassa. Hienommissa versioissa letku kelautuu takaisin koteloon automaattisesti. Ohjain pitää letkun suorassa vetosuunnasta riippumatta. Kotelo toimii myös suojana auringon kuluttavaa vaikutusta vastaan. Se voi seistä maassa tai olla kiinni seinässä.

Sadetin auttaa isomman pihan kastelussa. Se on hyvä apuväline etenkin nurmikoille. Paremmissa malleissa samassa sadettimessa on nurmikon kasteluun tarkoitettu, edestakaisin keinuva tankosuihku ja istutuksille tarkoitettu, useamman suihkun sumuttava yhdistelmä. Katealuetta ja suihkun voimakkuutta voidaan säädellä.

20067_313.jpg

Ajastimien avulla saadaan määritettyä sopiva kastelurytmi. Ajastimen avulla voidaan määritellä kastelupäivä(t), kellonaika ja kastelun kesto sekä teho. Kasvihuoneviljelyssä tämä on ehdottoman tarpeellinen apuväline.

Harrastelupohjaista automaattikastelua voi harrastaa myös terassipuutarhassa sekä kukka- ja vihannesmaalla. Maan pinnalle asennettavaa tihku- tai tippukasteluvaihtoehtoa kannattaa harkita. Se on helppo asentaa, ja tukkeutumiset havaitaan nopeasti. Letkujen paikkaa on helppo vaihtaa, ja ne voi myös välillä poistaa. Letkua ei edes välttämättä tarvitse paineistaa. Se saattaakin olla vaikeaa, jos viljelypalsta on kaukana vesipisteistä. Pienempiin kohteisiin voi käyttää kastelutarvikkeita, joiden avulla vesi annetaan kasvien tyvelle tippusuuttimien avulla. Syväkastelu suoraan juuristoalueelle on istutuksen ja muiden hoitotöiden kannalta huoleton, sillä letkut eivät haittaa työskentelyä, ja se on etenkin puiden osalta ainoa tehokas kastelukeino.

Kastelulaitteissa kannattaa panostaa laatuun. Halvimmat laitteet eivät yleensä kestä edes yhtä kesää.

Myös kasteluveden laatu ja kastelun ajoittaminen ovat tärkeitä tekijöitä kastelun onnistumisessa.

Lue lisää kastelusta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20149_40826.jpg
Mansikkamaan syksy
Mitä pitäisi nyt syksyllä tehdä runsaana rehottavalle mansikkamaalle?Syksyn sato alkaa puutarhassa jo olemaan keräilty ja kasvimaakin samalla kunnostettu talvea - ja tulevaa kasvukautta - odottelemaan. Mansikkapenkissä kuitenkin riittää rönsyjä ja rehottavaa lehdistöä, hieman hometta, kuivaa lehteä ja jopa muutama kukkakin. Mitäs sille nyt sitten pitäisi tehdä?
20123_30115.jpg
Niittykukat - Kauniit, kotimaiset ja kestävät
Niittykukkia voit kylvää pihan reunoille, puutarhan aukkopaikoille, joutomaille... - tai voit vaikka laajentaa perennaryhmääsi kotimaisilla ja kestävillä kasvilajeilla! Kuvittelehan sora-alueen reunassa, kuivassa paikassa viihtyvän ketoneilikan kukassa - tai upeita unikkoja kukkapenkissä... tai kokonainen niitty väreineen ja perhosineen!Valitse kukat maapohjan ja maan kosteuden mukaan, niin saat juuri niissä olosuhteissa viihtyvän niityn - ja pääset pian ihailemaan omaa, upea kukkaniittyäsi! Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä - tai syksyllä syys - lokakuussa. Syksyllä siemeniä voi kylvää lumen tuloon tai maan jäätymiseen saakka. Niittykukkien suojaksi voi istuttaa myös heinäkasveja.Lue lisää niityn perustamisesta... Niittykasvit viihtyvät mainiosti myös puutarhassa - ne ovat kestäviä ja terveitä, upeita kukkijoita!
202211_79894.jpg
Mikä vaivaa pensasruusuja? Asiantuntija vastaa
Meillä on Kuusamossa olosuhteisiin nähden lämmin eteläinen rinne, johon olemmme istuttaneet vuosia sitten erilaisia ruusuja multavaan, ravinteiseen ja läpäisevään rinteeseen, mm. suviruusu, mökinruusu, kempeleenruusu, valamonruusu ja juhannusruusu. Mutta mikä ihme on, kun ne kaikki kasvattavat juurensa aivan maanpintaan ikäänkuin maavarsina ja niistä hentointa versoina ruusut levittäytyvät, mutta eivät pysy pystyssä. Multtaa olen lisännyt kolmen neljän sentin kerroksena – ei ole auttanut. Ollaan myös poistettu versoja, joten ne eivät myöskään kasva liian tiheässä. Mistähän johtuu tällainen kasvutapa? Onko kasvualustan maanlaadulla väliä? Perustettaessa aluetta pohjalle laitettiin palanutta karjanlantaa ja 30 senttiä puutarhamultaa. Talven perästä ruusut ovat taas pitkin pituuttaan.
20237_82645.jpg
Voiko kuusen juuristo vahingoittaa perustuksia? Asiantuntija vastaa
Pihallamme kasvaa iso kuusi vain muutaman metrin päässä talostamme. Mieheni on huolissaan, että myrskyn mahdollisesti kaataessa kuusen, kuusen juuristo voisi vahingoittaa talomme perustuksia. Voiko näin käydä?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202112_74255.jpg
Miten voi tunnistaa laadukkaan materiaalin ja tuotteen?
On eettistä ja ekologista perehtyä hankittavien vaatteiden materiaalien alkuperään ja valmistustapaan. Omaa vaatekaappia kannattaa rakentaa pitkäjännitteisesti ja kasvattaa mieluummin laatua kuin määrää. Keräsimme Editor Helsingin tiedotteen avulla ohjeet laadukkaan luonnonkuidun tunnistamiseen. Luonnonkuituja ovat esimerkiksi villa, pellava, silkki ja hampppu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton