• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvikset ovat nyt Sydänmerkki-tuotteita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
20084_10478.jpg

Puoli kiloa kasviksia on näppituntumalla kuusi kourallista. Lisäksi tulisi syödä muutama peruna.

Kansallisten ja kansainvälisten suositusten mukaan kasviksia eli vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä vähintään 400 - 500 grammaa päivässä. Kotimaiset Kasvikset ry on pukenut suosituksen muotoon Puoli kiloa päivässä. Näppituntumalla tämä määrä on kuusi kourallista. Lisäksi tulisi syödä muutama peruna. Keskimäärin suomalaiset syövät vain kolme ja puoli kourallista kasviksia päivässä. Yhteistä haastetta siis riittää saada kasvisten kulutus lisääntymään ja tällä tavalla samalla edistetyksi kansanterveyttä.

– On todella merkittävä asia, että Suomen Sydänliitto on sisällyttänyt kasvikset Parempi valinta -sydänmerkin piiriin. Näin kuluttajat helpommin sisäistävät kasvisten olevan terveyttä edistäviä. Kasviksethan ovat suorastaan luonnon omia, funktionaalisia elintarvikkeita, Kotimaiset Kasvikset ry:n ravitsemusasiantuntija Päivi Jämsèn toteaa.

Luontaisesti kasviksissa ei ole lisättyä suolaa, sokeria tai rasvaa. Sen sijaan kasvikset sisältävät runsaasti välttämättömiä ravintoaineita ja puolustuskykyä lisääviä ravintotekijöitä suhteessa vähäiseen energiamääräänsä. Lisäksi kasviksista saa nykyihmiselle tärkeää kuitua. Kasvisten käytön lisääminen on erityisen merkittävää painonhallinnassa ja monien elintapasairauksien ennaltaehkäisemisessä.

Kotimaiset Kasvikset ry

on ponnistellut jo parinkymmenen vuoden ajan kasvisten kulutuksen lisäämiseksi. Kaupan hedelmä- ja vihannesosastot on nähty merkittävänä yhteistyökumppanina, jonka kanssa on lisätty kasvistuntemusta, kehitetty laatua ja opastettu kasvisten monipuoliseen käyttöön. Kasvikset ovat sekä kaupalle että kuluttajalle mitä kiitollisin ja kiinnostavin elintarvikeryhmä, koska kasviksiin sisältyy niin paljon hyviä ominaisuuksia.

– Toivottavasti kasvisten sisällyttäminen Sydänmerkin piiriin innostaa ihmisiä täyttämään kaupan hevi-osastolla entistä suuremman osan ostoskärrystä värikkäillä kasviksilla. Ravitsemussuositusten mukainen lautasmallihan edellyttää, että puolet lautasesta täytetään kasviksilla. Samalla tyylillä olisi siis suositeltavaa täyttää puolet ostoskärrystä tai -korista erilaisilla kasviksilla. Juuri kasviksista saadaan sekä silmänruokaa, upeita värejä että herkullisia makuja, Päivi Jämsèn sanoo.

20084_10480.jpg

Hedelmä- ja vihannesosaston Sydänmerkki kattaa tuoreet ja tuoreenomaiset kasvikset: vihannekset, juurekset, hedelmät, sienet ja marjat sekä perunat. Hedelmä- ja vihannesosastot merkitään pysyvästi "Luonnon omat sydänmerkkituotteet" -kylteillä. Merkin ulkopuolelle jäävät vain kookospähkinä, etikkasäilykkeet, oliivit, kuivatut hedelmät, kuivatut marjat sekä siemenet, pähkinät ja mantelit.

Sydänmerkki on pakkausmerkintä, joka kertoo että merkitty elintarvike on tuoteryhmässään rasvan määrän ja laadun sekä suolan määrän suhteen parempi valinta. Merkin on tähän asti voinut löytää lähinnä pakatuista tuotteista. Niinpä irtomyynnissä olleet kasvikset eivät ole sisältyneet merkin piiriin. Sydänmerkkiä voi käyttää luonnollisesti myös pakatuissa kasviksissa. Moni viljelijä onkin jo hakenut merkinkäyttöoikeuden pakkauksiinsa.

Lähde: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson, Kotimaiset Kasvikset ry
20084_10479.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82974.jpg
Syyskuun kasvit aroniat ja piiskut
Kesän vehreys vaihtuu syksyn väri-iloitteluun. Oman osansa siihen antavat keltaisena loistava piisku ja punaisen sävyissä hehkuva aronia.
20_P_130659_1.jpg
Hunajamarjan lannoittaminen
Hunajamarja on oikein terveyspommi. Se on jopa mustikkaakin terveellisempi. Erittäin lämpimästi suosittelen, että näitä istutetaan omiin pihoihin ja nautitaan sadosta.Marjalannos on hunajamarjalle varmasti hyvä. Ja muuten, se on erittäin vaatimaton kasvi, eikä vaadi kauheasti maaperältä. Toki lämmin ja aurinkoinen paikka aina edistää marjomista. Ihanaa on se, että hunajamarja tuottaa satoa jo heinäkuussa. Eli jopa ennen mansikkaa. Todella suositeltava kasvi.
14_P_77005.jpg
Pihakasveista kysyttyä
Miten siirtää havupuita? Millainen pensasaita sopii näkösuojaksi? Miten leikata pihasyreeni ja istuttaa tuija? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
20202_62827.jpg
Ilmastonmuutoksen vaikutukset alkavat näkyä
Tänä vuonna viimeistään on monelle käynyt selväksi, etteivät puheet ilmastonmuutoksesta olekaan ihan "hölynpölyä". Monessa kaupungissa on nyt eletty lähes täysin talvetonta talvea, tai ainakin se on ollut melko huono talvi siinä määrin, että Suomen tapoihin kuuluvat pakkaset ovat jääneet paukkumatta ja maa on pysynyt liian kuivana – tai liian märkänä.
202012_67794.jpg
Texmex-teemalla kohti uutta vuotta
Oliko joulun päivien jouluillallinen raskaan oloinen paketti? Tuntuuko, että uuden vuoden juhlintaan pitäisi saada jotakin kevyempää ja mieltä räjäyttävää, pöydän säväyttävää, kenties texmex-ruokaa? Nappaa tästä uuden vuoden juhliin erittäin maittavat, täyttävät ja värikkäät herkkureseptit.
20204_64414.jpg
Voiko havupuita leikata? Puutarha-asiantuntija vastaa
Havupuita ei juurikaan tarvitse leikata. Tietenkin otetaan pois kuivuneet oksat ja kuolleet oksat, jos sellaisia siellä on. Täytyy myös muistaa, että joskus joitakin oksia havupuista saattaa kääntyä katteen joukkoon tai maan alle. Sellaiset tietenkin poistetaan, koska ne eivät enää kunnolla kasva.Muuten havupuita enemmänkin muotoillaan. Esimerkiksi marjakuusia tai pallotuijia ja tämän tyyppisiä kasveja, jotka kestävät hyvin leikkaamista ja muotoilemista. Ne pidetään kauniissa muodossa pensasleikkureilla tai pensassaksilla ja hillitään vähän sitä kasvua.Havut eivät toivu alasleikkaamisesta, eli sitä ei kannata tehdä. Ei kannata yrittää kasvattaa havukasvia uudestaan sieltä juuristosta, se ei onnistu, vaan mieluummin mennään puutarhakauppaan ja ostetaan uusi taimi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton