• Etusivu
  • Rakentaminen

Katso millaisia hyönteishotelleja muilta löytyy ja nappaa vinkit omaasi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.08.2021
20216_70902.jpg

Kuva: Juha V. Närhilä

Miksi pitäisi rakentaa tai ostaa hyönteishotelli pörriäisille? Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä luonnon ekosysteemille ja sitä kautta myös ihmiselle. Koska hyönteisten luonnolliset pesintä- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet kaupungistumisen ja muuttuneiden pihanhoitotapojen myötä, on tärkeää luoda näitä paikkoja hyönteisille. Hyönteishotellit tarjoavatkin luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.

Valmiinakin voi ostaa

Kuva: Anne
Kuva: Anne
Täytyy tunnustaa, että valmiina ostettu kokeeksi, ja muutama "huone" näytti olevan jo varatut.Kuva nyt kevättalvella otettu.Anne

Hyönteishotelleja löytyy valmiina ostettavaksi jo monesta eri kaupasta. Muista sijoittaa hyönteishotelli tarpeeksi korkealle maanpinnasta ja mieluiten kohti etelää/aamuaurinkoa.

Hyönteishotelli omaan tapaan

Meillä on ollut kaksi tällaista hyönteishotellia viime kesästä lähtien. Mistä tietää, että niissä on asukkaita? En ole nähnyt yhtään. Toiseen laitoin hiukan hunajaa iltapalaksi.Aarno S. Jokela

Aarno kysyy hyvän kysymyksen. Mistä siis tietää, että hyönteishotelliin on tullut vieraita?


Yle Luonto on ottanut asiaan hyvin kantaa, ja yleisimmät kysymykset ja vastaukset kannattaakin lukaista

Yle Luonnon sivuilta>>
Kuva: Aarno S. Jokela
Kuva: Aarno S. Jokela

Vinkkejä hyönteishotellien tekoon

Kuva: Juha V. Närhilä
Kuva: Juha V. Närhilä
Marjastamme paljon ja haluamme varmistaa, että on pölyttäjiä. Muita (käytöstä jo poistuneita) hotelleja: maitopurkki kyljellään täynnänsä kuivia erikokoisia koiranputken pätkiä ja leppäpölkyn pätkään porattuja huoneistoja. Nykyisin lisäksi neljä mehiläispesää, kertoo Juha Närhilästä.

Työläs projekti, mutta selvästi kannatti

Seppo Heinolasta kertoi, että hyönteishotelli rakennettiin vaimon vaatimuksesta. Puutarha.netin toimituksessa ollaankin vakuuttuneita siitä, että vaimon vaatimus tuotti täydellistä tulosta. Hienoa työtä ja toivottavasti hotellivieraat löytävät perille pikaisesti värikkääseen hyönteishotelliin.

Kuva: Seppo M. Heinola
Kuva: Seppo M. Heinola

Hotellin omistaja tietämättään

Kuva: Eine P. Kovero
Kuva: Eine P. Kovero

Joskus voi käydä niinkin, että omistaa hotellin tietämättään. Niin kävi Einelle.

Tietämättäni olen pitänyt hotellia jo liki 20 vuotta keräämällä mökkitontilta kaikki risut tähän kahden koivun haaraan.

Einen tapa rakentaa hyönteishotellia pikku hiljaa, on ollut toimiva ja näpsäkkä. Tällaisesta hotellista riittää tilaa vaikka kokonaiselle hyönteisparvelle.

Kierrätys kunniaan

Marita K. Rantsilasta lähetti meille esimerkkikuvan hyönteishotellista, jossa on käytetty kierrätysmateriaaleja.

Työtoiminnassa tehtyjä hotelleja, joiden materiaali on kierrätettyä.Marita K. Rantsila

Hyönteishotellin voi rakentaa oikeastaan mistä materiaalista vain. Jos haluaa kunnolla perehtyä aiheeseen, kannattaa tutkia eri verkkosivuilta löytyvää materiaalia ja ohjeita mitä materiaalia kannattaa valita mihinkin tarkoitukseen. Esimerkiksi jos haluat lisätä pölyttäjien määrää, käytä koivua.

Kuva: Marita K. Rantsila
Kuva: Marita K. Rantsila

Hyönteishotellin saa mistä vain

Mökkipaikkakunnalla naapurin vanha postilaatikkoteline meni poistoon ja se sai uuden elämän pörriäiskotina.Pirjo B., Tampere
Kuva: Pirjo B. Tampere
Kuva: Pirjo B. Tampere

Kitarahotelli luo hyönteisille paikan nautiskeluun

Kitaran kaula oli katkennut, joten hyödynsimme sitä uudiskäytössä hotelliksi.Sonja K. Vantaa
Kuva: Sonja K. Vantaa
Kuva: Sonja K. Vantaa

Tutustu aiheeseen lisää

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_69137.jpg
Kasvihuoneen syksy
Elokuun loppupuolelta lähtien varaudutaan kylmeneviin öihin tuomalla lämmitin kasvihuoneeseen. Lämmitin kuivattaa huoneilmaa myös sateisina jaksoina, jolloin ilma on kosteaa ja altistaa kasvit erilaisille taudeille. Harmaahome, härmä ja muut sienitaudit viihtyvät kosteilla lehdillä. Siksi onkin tärkeää, että syyskesällä vältetään kastelemasta kasvin lehtiä ja kastelu ajoitetaan aina aamuun. Näin kasvusto ehtii kuivua ennen kasvihuoneen luukkujen sulkemista.
20222_76818.jpg
Rahkasammalen korjuu ohjattava ojitetuille soille
Rahkasammalen korjuu tulee kohdistaa luonnontilailtaan jo muuttuneille alueille, linjaa Sammalen korjuun ympäristövaikutukset -yhteistyöryhmä. Lisäksi korjuumenetelmää on kehitettävä niin, että rahkasammalen uudistuminen turvataan korjuukohteilla. Tulevaisuuden mahdollisuutena ryhmä näkee rahkasammalen kasvatuksen harjoittamisen entisillä turvetuotantoalueilla.
20223_77333.jpg
Kesäköynnökset peittävät, roikkuvat ja kiipeävät!
Suomen kesäsää muuttuu nopeasti. Jos tänään paistaa aurinko kirkkaalta taivaalta, seuraava päivä saattaakin olla sateinen ja jopa rakeinen. Kuten kesäkalusteita, myös kesäkukkia voi suojata vaihtelevilta ja arvaamattomilta sääoloilta lasitetulla terassilla. Se antaa kasveille tarvittaessa suojaa tuulelta, sateelta ja suoralta auringonpaisteelta.
20099_18524.jpg
Monitoiminen oksasilppuri mukaan syystöihin
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia, lehtiä ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Aiemmin erilaiset materiaalit on pitänyt erotella; karkea puumainen materiaali ja vihreä sekä pehmeä materiaali on silputtu erikseen. Bosch on uudistanut oksasilppuri-mallistonsa: Innovatiivinen Turbine Cut -leikkuujärjestelmä soveltuu kaikenlaiselle puutarhasta saatavalle materiaalille. TC-oksasilppurit nostavat silppuamisen helppouden uudelle tasolle.
20227_79001.jpg
Puuta kaatamassa?
Liian lähellä taloa kasvava puu on vaaraksi rakenteille. Se nostaa pienilmaston kosteutta ja kerryttää maatuvaa ainesta – puhumattakaan syysmyrskyn ja vanhan, heikkokuntoisen puun luomasta uhkasta. Puun poistaminen hankalasta paikasta vaatii kuitenkin ammattilaisen apua ja asemakaava-alueilla myös toimenpideluvan.
20202_62982.jpg
Heräävä kevät pukkaa porukat pihalle puuhailemaan
Talvikauden kääntyessä kevääksi silmälle näkymättömät energiavirrat käynnistyvät kasveissa ennen kasvu- ja lehtisilmujen pullistelua. Suomen keikkuva kevät onkin nestevirtausten käynnistyttyä kasveille herkkää aikaa, sillä ylös ja alas sahaavat lämpötilat saattavat arimmat kasvit alttiiksi paleltumille. Leuto talvi ei takaa leutoa kevättä ja kasvit saattavat vielä joutua koetukselle ennen kesää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton