• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kaunista pihaasi - istutuskausi jatkuu astiataimilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.06.2021
20208_66096.jpg

Astiataimi on ruukussa tai pussissa kasvatettu taimi. Juuripaakku pysyy kasassa, kun astia poistetaan. Taimia ei yleensä tarvitse leikata, koska ne ovat jo hyvin haarottuneita. Istutusaika on koko sulan maan ajan, roudan sulamisesta maan jäätymiseen. Astiataimilla saat heti vihreää ja kukkivaa ilmettä pihaasi.

Istuttaminen


Kastele taimia ennen istutusta astiassa niin, että koko juuristo varmasti kastuu. Juuripaakku ei saa kuivua missään vaiheessa. Jos säilytät taimia pidempiä aikoja, muista kastella kuin ruukkukukkaa ikkunallasi. Istutuskuoppa kastellaan, veden annetaan imeytyä pohjamaahan ja kuoppa täytetään mullalla. Astiataimesta poistetaan ruukku ja muovikääreet. Juuripaakkua ei missään tapauksessa rikota. Istuta niin, että paakun pinnan yläpuolelle tulee 2-5 cm multaa. Tiivistä multa varovasti kastelemalla ja polkemalla, rikkomatta paakkua ja varo vahingoittamasta juurenniskaa.

Kasteleminen


Astiataimi istutettunakin on kuin kukka ikkunalla! Juuret ovat kaikki juuripaakussa ja vie oman aikansa, että ne kasvavat riittävästi pohjamaahan saadakseen sieltä vettä. Keväällä ja kesällä taimia kastellaan kaksi kertaa viikossa. Pensaille annetaan istutusvaiheessa 10-20 l vettä/ taimi, puille vielä reilummin. Istutuksen jälkeen jokaisella kastelukerralla annetaan 10 litraa pensasta kohden. Mullan on kastuttava syvältä. Päivittäisestä parin litran liruttelusta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Juuret kasvavat kosteaan pintamaahan sen sijaan, kun niiden pitäisi kasvaa syvälle. Tuulisella, kuivalla kelillä taimien lehdistöä voi sumutella päivittäin.

Istutuskuoppaan reilusti vettä!
Istutuskuoppaan reilusti vettä!

Kastelun helpottamiseksi kasvin tyvelle voi jättää kastelusyvennyksen. Syksyllä kuoppa on ehdottomasti täytettävä tai muokattava jopa kumpareeksi. Mikään kasvi ei kestä tyvelleen jäätyvää vettä! Syksyllä riittää kastelu kerran viikossa eikä sumutusta tarvita.

Puutarhamyymälöissä valikoima pensaiden astiataimia

Hyviä peittopensaita kasviryhmiksi ja mataliin aidanteisiin löytyy pensasangervoiden (Spiraea) ryhmästä: tiheä, pystykasvuinen koivuangervo (Spiraea betulifolia) I-VI, kukkii valkoisin kukin heinä-elokuulla. Samanlainen pyöreä lehdistö on rinneangervolla (Spiraea densiflora) I-III, joka ruusunpunaisin kukin sopii samaan ryhmään. Kaunis väripari syntyy myös tummanroosana kukkivasta ruusuangervosta (Spiraea japonica 'Froebelii') I-IV ja valkokukkaisesta valkoruusuangervosta (Spiraea japonica 'Albiflora') I-IV. Kaikki nämä neljä kasvavat 50-100 cm korkuisiksi.

Koivuangervo
Koivuangervo

Muurien ja reunusten päälle sopii kauniin rentokasvuinen, hieman ruusuangervoa muistuttava, vaaleanpunaisin kukkiva loistoangervo (Spiraea japonica 'Odensala') I-VII. Havuryhmien piristäjäksi väliin voi istuttaa keijuangervon (Spiraea japonica 'Little Princess') I-VI. Rinteisiin maata sitomaan sopii maarönsyjä tekevä mökinangervo (Spiraea x rosalba) I-VII, joka kukkii heinä-elokuussa vaaleanpunaisin kukin.

Hanhikit kukkivat pitkälle syksyyn, heinäkuusta lokakuulle. Valkoinen pensashanhikki (ent.Potentilla, nyk. Dashipora fruticosa 'Abbotswood') I-III kasvaa 30-50 cm korkuiseksi, kymmenisen senttiä korkeammaksi pensashanhikki (Dasiphora fruticosa 'Goldteppich') I-V, jolla on tummankeltaiset kukat.

20208_5451.jpg
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20222_76860.jpg
Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet
Suomi jaetaan yhdeksään vyöhykkeeseen kasvien menestymisen suhteen. Vyöhykejakoon vaikuttavat muun muassa kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton