• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kukkapenkistä ruokapöytään

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2021
20213_11893.jpg

Kukilla voi toki koristella, mutta joitakin kaunottaria voi myös syödä huoletta. Poimi siis vinkit ja suuntaa välillä kasvimaan sijasta kukkapenkkisi antimien äärelle. Paljon hyviä ravintokasveja löytyy myös luonnonkasveista. Kukin ja lehdin koristeltu ruoka herättää taatusti ihastusta...

Kääpiösamettikukka (Tagetes tenuifolia)

Yksivuotiset kääpiösamettikukat ovat pirteän värisiä ja kestäviä koristeita: ne eivät kavahda edes lämpimän ruoan seuraa. Ne sopivat myös juomien koristeeksi. Maku on sitrusmainen ja raikas.

Tarhakehäkukka (Calendula officinalis)

Yksivuotinen kehäkukka on monipuolinen kasvi: Sen terälehdissä on eteerisiä öljyjä, saponiineja, karotinoideja, flavonoideja, luonnon antibiootteja. Tuoreista terälehdistä tehty tee auttaa mahavaivoihin. Ulkoisesti sitä voi käyttää pieniin haavoihin. Ohje: 2-4 tl terälehtiä kupillisen kuumaa vettä, seos saa seistä tunnin. Terälehtiä voi käyttää myös leivonnaisten värjäämiseen kakkujen ja salaattien koristeluun. Kehäkukkaa tulee välttää raskauden ja imetyksen aikana.

20213_69093.jpg

Koristekrassit (Tropaeolum majus Nanum)

Yksivuotiset koristekrassit ovat erittäin helppoja kasvattaa, ja sekä siemeniä, kukkia, kukkanuppuja että lehtiä voi käyttää ruokien mausteena tai koristeena. Ne ovat melko mausteisia, jopa pippurisia, ja sopivat kohtuullisina määrinä hyvin salaatteihin. Siemenkodat kiehautetaan suolavedessä, säilötään ja käytetään kuten kapriksia.

20213_11895.jpg

Yrtti-iiso (Agastache foeniculum)

Suomessa usein yksivuotisena viljelty yrtti-iiso kukkii sinisin huulikukin loppukesällä. Sen kukat ja lehdet tuoksuvat ja maistuvat voimakkaasti anikselle ja sopivat hienosti jälkiruokien ja teen maustamiseen. Sitä voi myös silputa kakkutaikinaan ja piirakoiden päälle. Aniksen maku sopii yhteen porkkanan, perunan ja kaalien kanssa.

Jättipoimulehti (Alchemilla mollis)

Jättipoimulehden

nuoret lehdet sopivat hyvin salaatteihin ja teehen. Niitä voi myös laittaa silputtuna leivän päälle. Jos malttaa poistaa kukkaversot, kasvaa uusia lehtiä pitkälle syksyyn asti. Tuoreita ja kuivattuja kukkia ja siemeniä taas voi käyttää mausteena.

20213_69094.jpg

Maahumala (Glechoma hederaea)

Monivuotisen, talvellakin lehtensä säilyttävän ja kiivaasti leviävän maahumalan lehdet ovat hieman kirpeän makuiset ja sopivat mausteena salaatinkastikkeisiin, keittoihin ja muhennoksiin. Maahumalan haihtuvan öljyn sisältämä pinokamfoni on myrkyllistä suurina annoksina.

Maitohorsma (Epilobium angustifolium)

Maitohorsman

juuriversot ovat herkullisia parsan tavoin käytettynä. Lehdet sisältävät runsaasti valkuaisaineita, C-vitamiinia ja karoteenia, joten ne ovat terveellisiä salaatissa. Niitä voi käyttää myös lämpimissä voileivissä. Teehen lehdet tuovat sekä väriä että makua.

20213_69095.jpg

Puna-apila (Trifolium pratense)

Monivuotinen puna-apila on mainio maanparannuskasvi, sillä se kartuttaa maan typpivaroja. Sen lehdet ovat parhaimmillaan nuorina. Ne ovat valkuais- ja C-vitamiinipitoisia ja sopivat salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin. Kukat sopivat kakkujen koristeeksi ja teehen. Kukkien mesi antaa makeutta. Kuivattuna ja jauhettuna kukat sopivat myös sämpylöihin. Puutarhuria voi miellyttää myös tieto, että kukista tehty puuro pehmentää ihon kovettumia.

20213_69096.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20218_71995.jpg
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.
20202_62478.jpg
Pönttö pöllölle ja lepakolle
Hakkuiden osuessa metsään, tulee pönttöharrastajille oiva tilaisuus laittaa hakkuuaukean reunalle pönttöjä pöllöille. Suurin osa pöllölajeistamme asustaa juuri maastoltaan ja puustoltaan vaihtelevilla metsäalueilla. Useat pöllölajit viihtyvät, jos tarjolla on ruohottunutta hakkuaukeaa, metsää ja suota vuorotellen. Vaihteleva maasto tarjoaa saalistus- ja pesäpaikkoja. Nimenomaan hakkuuaukioiden reunamissa asustavat mieluiten hiiri- ja viirupöllö.
202310_83235.jpg
Käytännön vinkkejä huonekasvien kasteluun
Roikkuvatko huonekasvisi lehdet? Onko huonekasvisi nuutunut? Tiedätkö millainen on huonekasvisi kasvutapa? Nappaa tästä vinkit huonekasvien kasteluun.
20224_77984.jpg
Millä säällä voin öljytä terassin tai terassikalusteet?
Terassin ja terassikalusteiden öljyämiskausi alkaa olla käsillä, mutta millaisella säällä ja missä olosuhteissa saat parhaimman lopputuloksen? Sää vaikuttaa varmasti ja hyvä lopputulos on ilmoista kiinni.
202211_80232.jpg
Tuijan kaato? Asiantuntija vastaa
Rivitalon pihallani tuija on kasvanut luhtitalon korkuiseksi. Sen rungosta on alkanut kasvaa uusi rungollinen tuija. Voinko kaataa suuremman rungon ja antaa uuden kasvun jatkaa kasvamista rungosta. Jos näin voi tehdä, pitääkö vanhaa runkoa jättää kuinka paljon? Tuijan lajiketta en tiedä, leveys on noin 3–4 m. Tuija on saanut kasvaa yksinään.
20227_53245.jpg
Kuunliljat (Hosta)
Kuunliljat ovat tunnettuja pyöreistä, rehevistä mättäistään ja upeista, näyttävistä lehdistään. Ne ovatkin suosittuja varjoisan paikan perennakasveja ja sopivat hyvin esimerkiksi suihkulähteen ympäryskasveiksi. Kuunliljojen isohkot lehdet ovat lajikkeesta riippuen täysin vihreät, keltaiset, keltavihreät, sinertävät tai vihreänkirjavat. Pitkän kukkavarren päässä olevat kukat ovat joko valkoiset, vaalean siniset tai vaalean sinivioletit. Joillakin lajikkeilla on punaiset varret. Sukuun kuuluu 23–40 lajia ja koristekasveiksi on jalostettu satoja eri lajikkeita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton