• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kultarannan muotopuutarha vertaansa vailla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
200610_521.jpg

Muotopuutarhan suunnittelun pääperiaatteina olivat symmetrisyys ja aksiaalisuus (akselina toimii sommitelman keskeinen suora linja, puutarhan keskiakseli). Symmetrisyys näkyy mainiosti vuodelta 1964 peräisin olevassa Suomi-tarhassa: marketat, härmesalviat ja sinitähtöset muodostavat vesialtaan ympärille neliön, jossa vastakkaiset sivut ovat toistensa peilikuvat. Suomi-tarhan värit ovat luonnollisesti sininen ja valkoinen. Puiset, hohtavan valkoiset puistonpenkit ovat edelleen samaa tyyliä kuin alkuperäiset kalusteet: Nykyiset penkit ovat Rakennushallituksen 1950-luvulla teettämiä, muodoiltaan hieman alkuperäisiä yksinkertaisempia.

Taustalla näkymää kehystää kaareva uusklassillinen pergola, jonka lattiana toimivat jyhkeät liuskekivet. Samaa kaarevaa muotoa noudattelevat iloisesti kukkivat markettapenkit. Kaiken keskellä katseen vangitsee upea suihkukaivo, josta Paul Olsson on sanonut: "Lorisevat suihkukaivot synnyttävät puutarhassa juhlatunnelmaa, jollaisesta emme saa liikoja nauttia täällä pohjan perillä". Veteen heijastuvat Kultarannan ehkä tunnetuimmat puut: kapeat ja ylväät pylväshaavat, jotka istutettiin 60-luvulla.

Maisema-arkkitehti Maj-Lis Rosenbröijerin suunnittelema Ketjutarha edustaa modernimpaa muotopuutarhaa. Se muodostaa pitkän polveilevan ketjun, joissa selkeät ja raikkaan väriset kukkaistutukset ja siistit pensasrivistöt kulkevat kuin toisiaan seuraavina ketjun osina. Rosenbröijer on laatinut myös tasavallan presidentin Mäntyniemen virka-asunnon ympäristösuunnitelman.

200610_523.jpg

Ketjun keltaisessa osassa toistuu sama periaate kuin muissa väritarhoissa: tarkasti rajatut istutusalueet, runsaasti yhtä lajia kerrallaan, väriteemaa noudattaen. Kesällä 2006 kasveina olivat mm. runsaasti ihastusta herättäneet keltaiset ja oranssit kukontöyhtöt, joiden keskellä komeilevat kesäpäivänhatut ja käytävää reunustavat mm. keltaiset mukulabegoniat. Taustalla vartioi kultakuusi, jonka nuoret vuosikasvaimet hohtavat kultaisenkeltaisina ja vihertyvät sitten vanhetessaan. Kulkuväylänä toimivat suuret Gotlannista tuotetut hiekkakiviset laatat, joiden fossiilikuviot ovat valitettavasti kuluneet lähes kokonaan ja pintaan on kasvanut leviä.

Alfred Kordelin piti etenkin ruusuista, ja niitä Kultarannasta löytyy edelleen tuhansia. Tänä kesänä jaksoivat kukkia mainiosti mm. molemmat vaaleanpunaiset ja tuoksuvat lajikkeet: isokukkainen ’Astrid Lindgren’ ja matalampi ’Bonica’. Ruusuja joudutaan joskus vaihtamaan kovien talvien jäljiltä, ja silloin tällöin valikoimaa myös uudistetaan. Perinteisen ’Europeana’n lisäksi tarhasta löytyvät mm. ’President Kekkonen’ ja ’Tellervo’. Ruusutarhaa ympäröi vankka kuusiaita, ja kaiken keskellä on pienempi vesiallas.

'Astrid Lindgren'
'Astrid Lindgren'
200610_525.jpg
200610_525.jpg

Ruusu ’Tarja Halonen’ on istutettu huvilalinnan pihalle. Linnan pihalla toistuvat myös massaistutusten periaatteet: toista allasta ympäröivät valkoisten daalioiden ja sinisten siniviuhkojen kehät. Tasaisen vihreät tuijat antavat rauhallisen taustan vesialtaan päähän sijoitetulle, Felix Nylundin v. 1893 valmistamalle marmoriselle patsaalle Herääminen. Runsas puusto tarjoaa hyvän suojan yksityispihalle.

200610_526.jpg

Linnan pääsisäänkäynnin edustalla kiipeilevät krassit ja japaninhumala, edessä komeat kannat, valkoiset ja punaiset daaliat ja etureunan viimeistelee hopeaputous.

200610_527.jpg

Puutarhan perustaminen tuli lopulta kalliimmaksi kuin Lars Sonckin suunnitteleman graniittisen huvilalinnan rakentaminen. Työ vei aikanaan vuosia - ja jatkuu yhä: ylipuutarhuri Matti Tuomisen johdolla ja noin kolmenkymmenen työntekijän voimin puistoa ja puutarhoja ylläpidetään ja kehitetään vuosi toisensa jälkeen. Kehitys on hienovaraista, niinpä Kultarannan muotopuutarha on yhä pitkälti alkuperäisen suunnitelman kaltainen.

Tasavallan presidentti Tarha Halonen on lanseerannut Kultarantaan oman sormenjälkensä: ympäri erilaisia puutarhoja ja puistoalueita on "ripoteltu" pienoisgolfratoja, jolloin pelin edetessä radalta toiselle tulee nähneeksi lähes koko alueen.

>> Lisätietoja Kultarannasta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_78657.jpg
Kurkun ja kurpitsan taudit ja tuholaiset
Kurpitsalla on aika vahva suoja erilaisia tauteja vastaan, mutta se voi toisinaan kärsiä sieni-, bakteeri- ja virustaudeista. Kurkulle ominaista ovat useat tuholaiset, jotka pyrkivät tuhoamaan satoa.
20233_81190.jpg
Parvekkeen hyötykasvit ja yrtit
Parvekkeella menestyvät mainiosti lukuisat hyötykasvit, kuten amppelimansikka, marjatomaatit, pienihedelmäinen kurkku, kurpitsa, meloni, paprika, salaatit sekä tietysti yrtit ja vihanneskrassi. Isompaan laatikkoon tai sankoon voi perustaa vaikka pienen peruna- tai porkkanamaan.
20189_54520.jpg
Uusi, vaikuttava Amos Rex -taidemuseo Helsingissä tuo taidetta myös pihoille
Vaikuttava Amos Rex -taidemuseo Helsingissä tuo taidetta myös pihoille. Uniikki kohde on saanut paljon kansainvälistäkin huomiota; mm. BBC ja The Guardian ovat näyttävästi nostaneet kokonaisuutta esille. Museo sijaitsee enimmäkseen maan alla ja museon katot eli Lasipalatsin aukiolle nousevat kumpareet kutsuvat ohikulkijoita kiipeilyyn ja tallusteluun. Kumpareiden upeat ja näyttävät pinnat on suunnitellut arkkitehti Asmo Jaaksi ja aukion betonikivet on valmistanut Rakennusbetoni- ja Elementti Oy tilaustyönä ja yksinoikeudella tähän kohteeseen!
201810_54972.jpg
Ampiaispesäkisan voittajat
Esbau Oy:n elokuiseen ampiaispesä-kuvakilpailuun osallistui valtava määrä toinen toistaan mielenkiintoisempia kuvia pesärakennelmista. Tuomaristo ei voinut muuta kuin hämmästellä ampiaisten rakennustaitoja sekä pesänrakennuspaikkoja! Moni lähikuva myös suorastaan hurmasi kauneudellaan; ovat ne melkoisia rakentajia.Esbau kiittää kaikkia kuvansa lähettäneitä ja onnittelee voittajia. Voittajiin on otettu yhteyttä ja palkinnot lähtevät pian saajilleen. Myös Puutarha.net osallistuu kiitoksiin ja onnitteluihin!
20222_76844.jpg
Puut muodostavat pihan pitkäikäisen kehyksen
Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuden korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon.
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton