• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kumpulan kasvitieteellinen ulkoilmalaboratorio

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.06.2009
20096_17103.jpg

Kilven perusväri on valkoinen, uhanalaisilla kasveilla on punaiset kilvet.

Mikä on kasvitieteellinen puutarha?

Tieteellisessä puutarhassa kasvit eivät ole pelkästään silmänilona. Niihin liittyy paljon taustatietoa, joka ulkona puutarhassa näkyy lähinnä nimikilpinä. Kilpien lisäksi puutarhalla on tietokanta, johon kirjataan milloin ja mistä kukin kasvierä on saatu, sekä paljon muuta siihen liittyvää tietoa.

Tieteellisessä puutarhassa tiedetään tarkasti, mikä kasvi missäkin istutuksessa kasvaa. Kun kasvi kuolee tai uusi istutetaan, niin tieto päivitetään myös sähköiseen tietojärjestelmään.

Kasvitieteellisen puutarhan kasvikokoelmalla on käyttöä niin opetuksessa, tutkimuksessa kuin suojelu- ja valistustyössä:

  • Tutkijat selvittävät tieteellisten kasvikokoelmien avulla esimerkiksi kasvien evoluutiota tai vaikkapa keräävät yksittäisen lajin siitepölyä jalostuskokeisiin.
  • Opettajat puolestaan voivat tuoda oppilaansa tutustumaan kasvien monimuotoisuuteen ja kasvilajien tunnistamiseen.
  • Päiväkoti-ikäiset lapset pääsevät nauttimaan ulkoilmasta ja puutarhan kauneudesta.
  • Kasvitieteellisissä puutarhoissa voi myös opetella itsekseen vaikkapa kaukomaiden kasveja tai miettiä uusia istutuksia omalle kotipihalleen. Tiukan paikan tullen voi myös kysäistä neuvoa puutarhan henkilökunnalta, joilta löytyy osaamista auttaa niin puutarhaongelmien parissa painivia kansalaisia kuin eri viranomaisia.
20096_17104.jpg

Viime vuosikymmeninä tieteellisten puutarhojen tehtäväksi on muotoutunut myös uhanalaisten kasvilajien suojelu. Kasvikunnan pelastamiseen osallistuminen käy yhä tärkeämmäksi, sillä maailman noin 300 000 kasvilajista jopa puolet on vaarassa hävitä sukupuuttoon lähivuosikymmenten aikana. Yhä useammat lajit löytävät viimeisen turvapaikan kasvitieteellisten puutarhojen istutuksista ja siemenpankkien holveista.

Kumpulan puutarha - kasvitieteellinen ulkoilmalaboratorio

Helsingin yliopisto on rakentanut matemaattis-luonnontieteellistä tiedekuntaa Kumpulaan. Uusi kasvitieteellinen puutarha päätettiin perustaa Kumpulan kartanon alueelle, joka sijaitsee n. 3 km Kaisaniemestä pohjoiseen. Uuden puutarhan perustamisvuotena voidaan pitää vuotta 1987, jolloin puutarhan alue rajattiin.

20096_17106.jpg

Kasvimaantieteelliseen osastoon on kerätty kasvilajistoa Euroopasta, läntisestä ja itäisestä Pohjois-Amerikasta, Japanista ja Kaukoidästä, siis juuri niiltä alueilta, joiden ilmasto on Etelä-Suomen ilmaston kaltainen.

Uudessa puutarhassa seurataan ulkomaisten kasvien sopeutumista Etelä-Suomeen. Kumpulan kasvimaantieteellisiin osastoihin on otettu vain luonnon alkuperää olevia kasveja. Ne on saatu osaksi kansainvälisen siemenvaihdon välityksellä ja osaksi itse järjestetyiltä tutkimusmatkoilta (mm. Japanin Hokkaidolta, Kiinan Mantsuriasta sekä Kanadan Brittiläisestä Kolumbiasta ja Albertasta).

Puutarha jakautuu kulttuurikasvien- ja maantieteelliseen kokoelmaan. Esillä on valikoima viljoja, vihanneksia, juureksia, väri-, tuoksuaine- ja rehukasveja, marjapensaita ja hedelmäpuita, mauste- ja lääkeyrttejä sekä vanhoja ruusulajikkeita. Maantieteellisessä kokoelmassa kasvit on järjestetty lajien alkuperäalueitten mukaan.

20096_17108.jpg

Kumpulan puutarha (Jyrängöntie 2, 00560 Helsinki) avataan yleisölle kasvatus- ja rakennustöiden jälkeen 10.6.2009 klo 18.

Lähde: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto
Valokuvat: Paula Havas-Matilainen/LTKM

20096_17109.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_69149.jpg
Tietoa nurmikosta?
Yleisin pihojen päällyste lienee nurmikko. Se tuo elävyyttä, kodikkuutta ja väriä maisemaan. Se on kauniin vihreä, eloisa, tuoksuu hyvältä ja toimii hyvin leikkien, oleskelun sekä pelien alustana. Lisäksi nurmikko tarjoaa annoksen kesäistä hyötyliikuntaa leikkuun muodossa.Nurmikko toimii parhaiten juuri oleskelualueilla. Kovaa kulutusta yhdestä kohtaa se ei kestä, siksi se polkujen kohdalta kuluukin pois. Nurmikko on myös sateen jäljiltä liukas, joten se ei ole turvallinenkaan vaihtoehto.
20238_52209.jpg
Laikkuvehka (Aglaonema)
Laikkuvehkat (Aglaonema) ovat helppohoitoisia, suurilehtisiä ja reheviä kasveja, joiden väreissä on upeita kontrasteja. Kaiken tämän lisäksi se on vielä tehokas huoneilman puhdistaja. Sitkeistä laikkuvehkoista on tullut markkinoille hyvin monenlaisia lajikkeita; löytyy laikukkaita, juovikkaita ja eri värein täplikkäitä lajikkeita. Eri lajikkeiden hoidossa on hieman erojakin.
201911_61188.jpg
Kaalimaan kaunottarista hyvän olon herkkuja
Kaalien monimuotoinen suku tarjoaa silmän ja suun nautinnoksi juuri nyt parastaan. Kaalit sisältävät monenlaisia hyvää tekeviä aineita. Suomessa vaatimattomina pidetyt kaalit tulisikin nostaa luonnon omien, terveyttä edistävien ja herkullisten ruoka-aineiden aateliin.Kaalit keventävät ruokavaliota. Sadasta grammasta eri kaalilajeja saa energiaa vain 20 - 45 kilokaloria. Kaalit sisältävät kohtalaisesti sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua, joita elimistö tarvitsee suoliston hyvinvointiin ja veren kolesterolitason säätelyyn.
20231_78174.jpg
Anopin ikkunalla: Esikko
Esikot kuuluvat Primulaceae-heimoon eli esikkokasveihin. Niitä kasvaa luonnonvaraisena Euroopan ja Välimeren maissa. Myös Etelä-Suomesta löytyvä kevätesikko kuuluu samaan suureen kasviheimoon. Primula-sana merkitsee ensimmäistä, ja viljellyt esikot ovatkin perinteisesti olleet alkuvuoden suosittuja kasveja.
20232_80903.jpg
Puutarhanhoidosta helpompaa!
Puutarhanhoidon suosio on vahvassa kasvussa, ja kaupunkien pikkupihat sekä parvekkeet halutaan istuttaa kasvamaan kauneutta ja lähiruokaa aidoimmillaan. Boschin uusista puutarhatyökaluista sekä Biolanin nerokkaista kaupunkiviljelyuutuuksista löytyy keskenään yhteensopivia, käteviä ratkaisuja puutarhanhoitoon.
20227_53245.jpg
Kuunliljat (Hosta)
Kuunliljat ovat tunnettuja pyöreistä, rehevistä mättäistään ja upeista, näyttävistä lehdistään. Ne ovatkin suosittuja varjoisan paikan perennakasveja ja sopivat hyvin esimerkiksi suihkulähteen ympäryskasveiksi. Kuunliljojen isohkot lehdet ovat lajikkeesta riippuen täysin vihreät, keltaiset, keltavihreät, sinertävät tai vihreänkirjavat. Pitkän kukkavarren päässä olevat kukat ovat joko valkoiset, vaalean siniset tai vaalean sinivioletit. Joillakin lajikkeilla on punaiset varret. Sukuun kuuluu 23–40 lajia ja koristekasveiksi on jalostettu satoja eri lajikkeita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton