• Etusivu
  • Piha

Kun mieli halajaa vesille – tärkeää muistaa myös tänä kesänä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.06.2021
20215_70869.jpg

Kesän lämpö hellii ja houkuttaa nauttimaan myös viilentävästä vedestä. Veneily sekä uiminen nousevat jälleen aktiviteettien joukkoon. Mutta tiesitkö, että joka vuosi Suomessa hukkuu 100–150 ihmistä? Heistä jopa kolmannes erilaisten vesiliikenneonnettomuuksien seurauksena.

Toukokuun viimeisenä lauantaina vietettiin Pelastusliivipäivää, jonka tarkoituksena oli muistuttaa pelastusliivien tärkeydestä. Pelastusliivipäivää on vietetty jo vuodesta 2013 lähtien aina alkukesällä. Teemapäivän taustalla on kansainvälinen Ready, Set, Wear it -tapahtuma.

Tarkkana vesillä

Vesillä liikutaan niin soutuveneellä kuin myös moottori- sekä purjeveneellä. Pelastusliivi tulisi olla varattuna jokaiselle moottoriveneessä matkustavalle sekä yli viiden metrin pituisessa purjeveneessä olijalle. Haittaa veneilijälle pelastusliivin pukemisesta ei ole koskaan. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ja Suomen Meripelastusseura kampanjoivat turvallisen vesillä liikkumisen puolesta ja toivovatkin kampanjan myötä, että pelastusliivit olisivat aina puettuna vesillä liikkuessa.

Onnettomuustilanteessa ei liivien pukemiselle ole usein enää aikaa. Kansainvälisten tutkimusten mukaan päälle puetut pelastusliivit olisivat pelastaneet 70–80 prosenttia vesiliikenneonnettomuuksissa hukkuneista. SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen

Muista tarkistaa ja kertaa pukeminen!

Nyt veneilykauden alussa on hyvä tarkistaa, että olemassa olevat pelastusliivit ovat käyttäjilleen sopivan kokoiset ja ne osataan pukea päälle oikein.

Yleinen ja jopa hengenvaarallinen virhe on jättää pelastusliivin haararemmit kiinnittämättä. Remmien avulla liivi pysyy päällä myös veden varassa. Ilman niitä liivi voi nousta käyttäjän kasvoille ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tukehtumisen. Meripelastusseuran valmius- ja turvallisuuspäällikkö Marko Stenberg
20215_70870.jpg

Suosiota ovat saavuttaneet niin kutsutut paukkuliivit, jotka ovat keveitä sekä mukavia käyttää. Paukkuliivien etuna on myös niiden toimintavarmuus, kunhan muistaa niiden säännöllisen vuosittaisen tarkastuksen sekä huollon liivin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Liivin toimivuus on helppo tarkistaa 24 tunnin paukkuliivitestillä.
(Ohje 24 tunnin paukkuliivitestin tekoon)

24 tunnin paukkuliivitesti on helppo tapa varmistaa liivin toimivuus. Täytä paukkuliivi ilmalla ja anna sen olla 24 tunnin ajan. Vuorokauden ilmansa pitänyt liivi on käyttökuntoinen. Marko Stenberg

Lisää tietoa, miten kulkea viisaasti vesillä löydät mm. tämän linkin takaa.

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_79064.jpg
FinE takaa taimen laadun
FinE takaa taimen laadunFinE-tavaramerkistä tunnistetaan tutkitusti kestävät, käyttötarkoitukseensa soveltuvat kotimaiset kasvit, joista suurin osa on koristepuita ja pensaita sekä hedelmä- ja marjakasveja. FinE-tunnus helpottaa kuluttajaa ja kotipuutarhuria valitsemaan kestäviä ja kauniita kasveja, koska eri paikoistakin hankitut FinE-lajikkeet ovat yhtenäisiä.Lyhenne FinE tulee sanoista Finnish Elite. Se takaa, että tunnuksella varustetut kasvit on lisätty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. FinE-kasvit ovat pitkän tutkimus- ja valintatyön ja osaavan taimituotannon tulos.
202111_73609.jpg
Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset tarvitsevat nokkosia?
Lukija kysyy: "Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset ja ehkä muutkin perhoset tarvitsevat nokkosia? Eli toisin päin: mihin vuodenaikaan ei ainakaan saisi repiä tai katkoa nokkosia, jos ajattelen nokkosistani olevan hyötyä perhosille?"
20172_48230.jpg
Kestävä piharakentaminen
Ennen kuin iskee kynnet (omat tai kaivinkoneen) maahan luodakseen omasta tontista oman pienen paratiisin, kannattaa antaa itselleen aikaa ajatella tulevaa työmaata kunnolla. Mitä rakennan? Kuinka rakennan? Mitkä ovat rakentamisen vaikutukset ympäristöön? Hyvällä suunnittelulla ja oikealla asenteella ajattelet ympäristöäsi myös oman tontin ulkopuolella.Tutustu puutarha-alan koulutustarjontaan
202310_83216.jpg
Talviomenat talteen
Talviomenat ovat hedelmätarhan viimeisiä kypsyjiä. Ne kerätään viimeistään yölämpötilan laskiessa muutaman asteen pakkasen puolelle. Omenoita ei kuitenkaan saa kerätä jäisinä, vaan on odotettava lämmintä päivää, joka sulattaa omenat. Omenat kestävät reilun viiden asteen pakkasta ja kypsä omena irtoaa kannastaan helposti.
20065_93.jpg
Helppohoitoisia perennoja
Kasvikortistossa lähes 500 kpl perennoja!
202112_73970.jpg
Lähes puolet suoma­laisista tekee käsitöitä, nikkaroi tai raken­telee säännöllisesti
Taitoliitto selvitti yhteistyössä Taloustutkimuksen kanssa suomalaisten käsityöharrastusta laajalla Käsitöiden harrastaminen Suomessa -kuluttajakyselyllä lokakuussa 2021. Edellisen kerran vastaava kysely tehtiin 2018 ja käsityön suosio näyttää vaan kasvaneen kuluneiden kolmen vuoden aikana. Käsityöharrastus on lisääntyneen kotoilun myötä koukuttanut uusia harrastajia ja harrastus koetaan rentouttavaksi ja palkitsevaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton