• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kuusi, kissat ja lapset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.12.2021
202112_74091.jpg

Keksittekö mitään keinoja, millä joulukuusen saisi säilymään siistinä ja pystyssä, kun perheessä on vilkkaita kissoja ja vauhdikkaita lapsia?

Viime vuonna heräsin aaton vastaisena yönä rysähdykseen ja silmät ristissä ampaisin tarkistamaan, mitä olohuoneessa tapahtui. Vastaan tuli kaksi säikähtänyttä kissaa - ja lattiaa pirkin valuva vesinoro. Päivällä koristeltu joulukuusemme makasi lattialla oksat katkenneena. Miten voisin estää tämän tilanteen uusiutumisen?

Mainio kysymys näin joulun alla.

Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat:

Joulukuusi kuuluu ehdottomasti suomalaiseen jouluun. Valitettavasti se on tosi kiinnostava myös kissojen mielestä. Onneksi voimme tehdä asialle jotain!

Joulukuusen ei esimerkiksi aina tarvitse olla sisätiloissa, vaan sen voi sijoittaa tunnelmanluojaksi myös parvekkeelle, terassille tai vaikka kokonaan pihalle - näin se ainakin säilyisi rauhassa. Mikäli kuusen kuitenkin haluaa tuoda sisälle, niin sen voi sijoittaa huoneeseen, jonka saa yöksi suljettua. Näin se säilyy rauhassa ainakin kissojen aamuleikeissä ja mahdollisesti myös poissaollessamme.

Auttaisiko muovikuuseen vaihtaminen?

Useimmat meistä haluavat kuitenkin sijoittaa joulukuusen paikkaan, missä itsekin aikaansa viettää; eli olo- tai takkahuoneeseen. Yksi vaihtoehto on toki vaihtaa aito joulukuusi muovikuuseen - se ei niin houkuttele kiipeilyyn saati tarvitse vettä. Kaatuessaankin sen oksat vain taipuvat ja tuoksua saa vaikka havunoksilla maljakossa tai kuusentuoksupullosta.

Jos kuitenkin haluamme välttämättä sen aidon joulukuusen, niin senkin suojaamiseksi voimme kokeilla paria keinoa. Ensinnäkin puu pitää sijoittaa kohtaan, jossa se on sivussa kulku- tai juoksureiteistä; huoneen nurkka, sohvien väli tms. paikka on rauhallisin.

202112_74092.jpg

Panosta kuusenjalkaan

202112_74094.jpg

Lisäksi puu vaatii tukevan ja painavan jalan. Onhan käytössäsi metallinen jalka muovikipan sijasta? Kuusen voi myös ripustaa roikkumaan: ruuvaa kuusen yläpuolelle kattoon koukku, johon kieputat rautalangan. Jatka rautalangan kieputtamista myös kuusen ympärille, jotta puu pysyy hyvin paikoillaan Muista poistaa rautalanka, ennen kuin viet puun kierrätykseen.

Kuusen jalka voidaan piilottaa myös isoon astiaan, ruukkuun, ämpäriin tai vaikka kumiseen saaviin. Se on yllättävän hauskan näköistä ja sallii puulle usein isomman vesitilankin. Saavi puun alaosassa suojaa rungon alaosaa ja vähentää kissankin kiipeilyhaluja; kuka sieltä oksien välistä nyt kiipeämään lähtisi?

Muita vinkkejä

Voit myös hankkia tavallista pienemmän kuusen ja nostaa sen pöydälle tai tuolin päälle. Pienemmän kuusen voi myös siirtää tarvittaessa vaikka muualle yöksi ja poissaolon ajaksi.

Joulukuusen koristelussa voit ottaa niin karvaiset kuin karvattomammatkin lapset huomioon. Kun alaoksilla ei ole heiluvia palloja tai jänniä tupsuja, eikä niihin yletä sohvan päältäkään, niin kuusen kiinnostavuus hieman vähenee. Ihmislapsia ajatellen kaikki syötävä kannattaa ainakin jättää puusta kokonaan pois. Esimerkiksi suklaakoristeet puun yläoksilla saa koululaisenkin kiipeilemään sohvan päälle ja kurottelemaan.

Mieti myös, voisitko tehdä joulukuusesta jotenkin epämiellyttävämmän lemmikkejäsi ajatellen? Esimerkiksi sitruksen tuoksua joulukoristeisiin tai vaikkapa suihkaus kissan karkoitetta?

202112_74096.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_78162.jpg
Kylvöohjeet esikasvatukseen
Siemen on suvullisesti lisääntyvän siemenkasvin lisääntymiselin. Siemen muodostuu varsinaisesta alkiosta, ravintovarastosta ja näitä suojaavasta kuoresta. Alkiossa on valmiina uuden kasvin juurten, verson ja ensimmäisten lehtien aiheet. Ravintovarastona on proteiinia sekä rasvaa tai tärkkelystä. Kuori suojaa siementä, kun se kulkeutuu uudelle kasvupaikalle ja odottaa sopivaa itämisaikaa esimerkiksi seuraavaa kevättä tai sadekauden alkamista.
201911_61530.jpg
Ruokahävikki verottaa kukkaroasi!
Ruokahävikki verottaa jokaisen ihmisen kukkaroa noin 125 euroa vuodessa Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan. Koko Suomen mittakaavassa tämä tarkoittaa 120 – 160 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa, joka on vuositasolla 23-26 kiloa henkeä kohti jaettuna. Kotitalouksien hävikki on vieläpä kaikkein suurin 30 % osuudella kaikesta ruokahävikistä. Tasaisena kakkosparina tulevat teollisuus 20% ja ravitsemuspalvelut 20 %. Perää pitävät kauppa 18 % ja alkutuotanto 12%. Jos siis pystyisimme nipistämään jokainen edes kilon hävikistä vuodessa, olisivat hyödyt jo ilmastollisestikin merkittäviä.
20077_5575.jpg
Mansikan pääsato on valmistumassa
Kuhina mansikkapelloilla alkanutMansikan pääsatokauden alkua joutui tänä vuonna odottamaan tavallista pidempään. Näin kävi aikaisesta kevään tulosta huolimatta. Vaikka kesäkuussa oli lämpimiä hellepäiviä, mukaan mahtui myös viileitä jaksoja. Nyt satokausi on kuitenkin täydessä vauhdissa Etelä-Suomen rannikkoalueilla, ja maan keskiosissa pääsatokausi on alkamassa. Maamme pohjoisosissa pääsatokausi käynnistyy heinäkuun toisella viikolla, kertoo toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.
20224_77859.jpg
Pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin
Pihasuunnitelman voi tehdä itse tai siihen voi palkata ammattilaisen. Jos ammattiapu tuntuu uudisrakentajasta tarpeelliselta, kannattaa pihasuunnittelijaan ottaa yhteyttä heti tontin hankinnan jälkeen. Olemassa olevan pihan uudistajan taas kannattaa miettiä rauhassa ainakin yhden kesän yli, ja kirjata ylös mitä uutta pihaansa kaipaa ja mitä sieltä todella haluaa pois.
20239_83147.jpg
Puiden valmistautuminen talveen
Syksyllä puutarha saatetaan mahdollisimman hyvään talvikuntoon, jotta se jaksaa jälleen kukoistaa seuraavana vuonna. Muiden kasvien ohella myös puut tarvitsevat huomiota talven kynnyksellä.
20238_82908.jpg
Viikon kysymys: Miten parsapenkin kunnostus kannattaa aloittaa?
Minun parsapenkkini on monta vuotta vanha, haluaisin kunnostaa sen. Mistä aloitan kun vielä on kasvukausi? Katkaisenko versot vai nostanko koko parsan juurineen ylös ja muokkaan/vaihdan maan uuteen? Löydän vain taimien istutuksesta ohjeita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton