• Etusivu
  • Rakentaminen

Lähtölaskenta talvileikkeihin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.01.2020
20201_62218.jpg

Suomen talvi on tähän mennessä suurimmaksi osaksi ollut valkoisen sijasta melkoisen harmaa, mutta kun se lumi vihdoin yllättää autoilijat ja pakkaset paukkuvat, on hyvä olla varautunut! Eihän sitä tiedä, kauanko lumikelejä kestää. Jos toppatakin taskussa pitää valmiiksi sotasuunnitelmaa talvikelejä varten, voi heti lumen sataessa kirmata pihalle nauttimaan.

Talvipuuhia koko perheelle

Ensimmäisenä monelle tulee mieleen lumiukko, lumienkeli ja lumilyhty. Lumi ei kuitenkaan ole talven ainoa materiaali – myös jäästä saa aikaan kauniita lyhtyjä ja ornamentteja. Niiden tekemiseen et tarvitsekaan muuta kuin astian, vettä ja mahdollisesti elintarvikeväriä ja luonnosta löytämiäsi aarteita koristeeksi. Voit esimerkiksi kerätä astiaan lehtiä tai marjoja, ja lisätä sitten vettä ja muutaman tipan elintarvikeväriä. Veden jäätyessä olet saanut kauniita jääkoristeita pihaasi koristamaan. Huomaa, että jäälyhtyjä tehdessäsi vesi ei saa ehtiä umpijäähän, jotta saat vielä hakattua pohjaan kolon valonlähdettä varten. Illalla jäätymään jätetyt ämpärit kannattaa käydä heti aamutuimaan tarkistamassa.

Huomaa, että jäälyhtyjä tehdessäsi vesi ei saa ehtiä umpijäähän, jotta saat vielä hakattua pohjaan kolon valonlähdettä varten.
Huomaa, että jäälyhtyjä tehdessäsi vesi ei saa ehtiä umpijäähän, jotta saat vielä hakattua pohjaan kolon valonlähdettä varten.
Kaunis ja herkkä jääkupla.
Kaunis ja herkkä jääkupla.

Kovilla pakkasilla voi nauttia jäätymisen taianomaisuudesta myös esimerkiksi puhaltamalla saippuakuplia ulkona, ja katsomalla kuinka ne jäätyvät sellaisenaan kauniiksi, ohuiksi jääkupliksi.

Elintarvikeväriä voit hyödyntää lumileikeissä laajasti. Voit esimerkiksi maalata lumeen kauniita kuvioita tai tuoda lumipallosotiin uuden sävyn värjäämällä joukkueiden pallot ja linnakkeet eri värein. Vain mielikuvitus on rajana – jos sekään, löytyyhän netistä helposti ideoita vaikka mihin tarpeeseen!

20201_62221.jpg
20201_62219.jpg

Viemällä vanhoja astioita ja/tai rantaleikkien leluja ulos, saat varmasti aikaan hauskoja leikkejä perheen pienimmille! Taio helposti esiin, vaikka lumikeittiö pienen kokinalun iloksi tai tehkää yhdessä lumikylä metsätontuille tai oraville.

Niin lapset kuin aikuisetkin nauttivat usein lumessa telmimisestä, mutta liikkeessä tulee pysyä, ettei kylmä yllätä kesken leikkien. Lumiset esteradat ovat hurjan hauskoja ja samalla liikunta lämmittää kovemmallakin pakkasella. Jo rataa tehdessä pääsee liikkeelle.

Luistelu ja mäenlasku ovat tietenkin monelle ehdottomia talven puuhia. Jäälle voi lähteä pelaamaan jääkiekkoa, curlingia, hippaa tai vaikka omia talvisia versioita muista urheilulajeista, kuten pesäpallosta ja koripallosta. Mäkeä voi lähteä laskemaan suksilla, laudalla, pulkalla, kelkalla, liukurilla tai vaikka muovitarjottimella tai -pussilla.

20201_62225.jpg
20201_62224.jpg

Talvinen bongausretki

Haluaisitko mennä hiihtämään tai patikoimaan luontoon, mutta seurasi on vastahakoinen? Lapsia ei useinkaan kävelylenkkeily houkuttele, mutta seikkailu kiinnostaa usein perheen pienimpiä. Listaa tai listatkaa yhdessä asioita, joita voisitte mahdollisesti löytää ympäristöstänne kulkiessanne talvisessa luonnossa. Lähtekää sitten yhdessä luonnonhelmaan ja bongailkaa matkalla luonnosta erilaisia, etukäteen listaamiasi asioita.

Lähtekää sitten yhdessä luonnonhelmaan ja bongailkaa matkalla luonnosta erilaisia, etukäteen listaamiasi asioita.
Lähtekää sitten yhdessä luonnonhelmaan ja bongailkaa matkalla luonnosta erilaisia, etukäteen listaamiasi asioita.
Ohje

Ohje

Esimerkkejä bongattavista asioista:

  • Männynkäpy
  • Jääpuikko
  • Oravanpesä
  • Marjoja puskassa
  • Punaiset posket
  • Jäätynyt lehti
  • Hylätty mehiläispesä
  • Lumiukko
  • Saappaanjäljet
  • Keltainen lumi
  • Männynneulasia maassa
  • Eläimen jälkiä
  • Lehdetön puu
  • Puu, jossa on vielä lehdet
  • Linnunruokaa
  • Pulkkamäki

Pukeutuminen talvella

Talvella pukeutumiseen kannattaa hakea inspiraatiota hääkakuista tai sipuleista – kerroksia, kerroksia. Kerrospukeutumisen avulla voi välttyä flunssalta ja epämukavalta ololta. Pidemmälle lähtiessä kannattaa reppuun heittää vielä ainakin varasukat ja -hansikkaat, ellei käytössä ole vedenkestäviä kintaita. On ikävää, kun lumi takertuu tumppuihin ja sormet jäätyvät läpi. Lunta menee myös helposti kengän sisään, ja sulaessaan se kastelee jalat läpimäriksi, vaikka sukkia olisi useampi päällekkäin.

Hyvä esimerkki kerrospukeutumiseen:

  • Pohjakerros: Jalkaan pitkät kalsarit tai sukkahousut, kylmimpiin pakkasreissuihin on suunniteltu myös lämpöä varastoivia aluspöksyjä. Ylle hengittävä ja mukavan tuntuinen teepaita, joko pitkä- tai lyhythihaisena.
  • Eristävä kerros: Fleece, fleecekerrasto tai huppari, tai mahdollisesti jopa kevyt takki.
  • "Kuori"kerros:Vedenkestävät ulkohousut ja talvitakki.
  • Jaloille: Sukat, villasukat, liukkaille ja märille ilmoille sopivat kengät
  • Käsille: sormikkaat, kintaat tai tumput
  • Päähän ja kaulalle: pipo ja kaulahuivi tai kasvoja suojaava maski. Aurinkoisilla talvikeleillä kannattaa käyttää aurinkolaseja, sillä kirkkaan valkoisena hohkaava lumi heijastaa reilusti valoa.
  • Ihmisen ruumiista haihtuu eniten lämpöä päästä ja jaloista, siksi sukat ja pipo on tärkeää pitää kuivina.
Kerrospukeutumisen avulla vältytään flunssalta ja epämukavalta ololta.
Kerrospukeutumisen avulla vältytään flunssalta ja epämukavalta ololta.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20206_65164.jpg
Juhannustaikoja ja -tekoja luonnon puolesta
Suomessa juhannuksen juhlintaan on kansanperinteissä kuulunut juhannustaiat. Nykyään usko taikuuteen on huomattavasti hiipunut. Kovin harva enää kokee kutsumusta juosta alasti nokkospuskan läpi tai saunan jälkeen yhdeksännen ojan kohdalle kurkkimaan, josko tuleva elämänkumppani siellä makoilisi.On sitten taikauskoa ja sulho taikka morsmaikku hakusessa tai ei, nyt on kuitenkin hyvä aika kirmata pelloille ja niityille kierimään ja keräämään Suomen luonnolle vastikään haitalliseksi ilmoitettuja kasveja.
20197_59073.jpg
Villiyrtit lautaselle
Villiyrttejä saattaa löytyä metsästä, mökkitien varrelta, niityltä, pelloilta tai omalta kotipihalta. Suomessa kasvaa noin 200 syötävää kasvilajia.
20227_69142.jpg
Esikasvatuksella aikaistetaan satoa
Monet kasvilajit hyötyvät lyhyestäkin esikasvatuksesta, koska sisällä lämpimässä kasvit taimettuvat ja kehittyvät nopeammin kuin ulkona. Osa kasveista ei edes ehdi tuottaa satoa ilman esikasvatusta.
20211_68015.jpg
Huonekasveja hedelmistä
Eksoottiset hedelmätMonien eksoottisten lajien siemenet itävät helposti ja niistä voidaan saada erikoisia huonekasveja. Kypsistä hedelmistä talteen otetut siemenet kylvetään hiekkapitoiseen kylvömultaan (ei voimakkaasti lannoitettuun huonekasvimultaan), peitetään haihduttamisen vähentämiseksi ja asetetaan lämpimään ja valoisaan paikkaan. Kylvös on myös jatkossa pidettävä tasaisen kosteana. Paras kylvöaika näillekin siemenille on kevät ja alkukesä.Taimettamisen jälkeen kasvit tarvitsevat paljon valoa, lämpöä ja monet myös kasvutilaa. Kasteluvettä kannattaa seisottaa vuorokauden ja kasveja pitää myös sumutella. Useimmat taimista ovat alkujaan tropiikin lämmöstä, joten kylmää ja vetoa ne eivät siedä.Minkä hedelmän siemeniä sitten kannattaisi lähteä kokeilemaan ja kuinka tulisi toimia?Ps. Aihetta sivuten saattaisi kiinnostaa myös artikkeli: Matkalta mukaan: kotipuutarhurin kasvituliaiset
20235_81941.jpg
Mitä tehdä nurmikolle? Asiantuntija vastaa
Mitä olisi hyvä tehdä nurmikolle nyt keväällä? Olisko keltaisiin kohtiin hyvä lisätä esimerkiksi tuhkaa, uutta multaa tai ruohonsiemeniä?
201911_41931.jpg
Tee lumoavia joulutähtikoristeita
Julkaisija: Kauppapuutarhaliitto ry

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton