• Etusivu
  • Hoitotyöt

Leikkaa oikein ja oikeilla työkaluilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.07.2022
20227_79004.jpg

Hortensian voi leikata ennen silmujen puhkeamista tai kukinnan jälkeen. (Kuva: Shutterstock)

Pensaat säilyvät elinvoimaisina 20–30 vuotta. Osa lajeista ei tarvitse leikkausta ja toiset vaativat sen vuosittain. Pensaat leikataan kuitenkin vasta tarvittaessa. Säännöllinen, säästeliäs leikkaus tukee parhaiten tasaista kasvua, tarpeeton saksiminen vain heikentää kasvin terveyttä.

Koristepensaiden leikkauksen perussääntö on, että vuosittain versoista poistetaan

  • kuolleet
  • kuivat
  • huonokuntoiset
  • maahan taipuneet
  • toisiaan hankaavat ja
  • vanhimmat.
orapihlaja-aita
orapihlaja-aita

Suurin osa leikkauksista tehdään ennen kasvukauden alkua, maalis-huhtikuussa. Kevät on parempi leikkausajankohta, sillä sienitaudit iskevät helpommin syksyllä tuoreisiin haavapintoihin. Lajin kukintatapa vaikuttaa myös leikkausajankohtaan: edellisen vuoden versoilla ja kevätkesällä kukkivat pensaat leikataan vasta kukinnan jälkeen.

Harventaen


Vain vähän juuriversoja tekevät ja uutta kasvua lähinnä latvaosiin muodostavat koristepensaat leikataan harventaen. Harvennusleikkaus aloitetaan 4–5 vuoden kuluttua istutuksesta ja uusitaan vuosittain poistamalla 2–3 vanhinta oksaa.

Harvennettavia pensaita ovat esim. aroniat (Aronia), pensasmaiset vaahterat (Acer), onnenpensaat (Forsythia), kuusamat (Lonicera), syreenit (Syringa) ja heidet (Viburnum). Poista neljäsosa vanhimmista oksista tyveä myöten. Leikkaa maahan taipuneet versot kokonaan tai sopivan sivuhaaran kohdalta.

20075_5206.jpg

Alasleikaten


Alasleikkauksen tarkoituksena on uudistaa pensas. Se tehdään noin viiden vuoden välein varhain keväällä ennen silmujen puhkeamista. Edellisen vuoden versoilla kukkivan pensaan kohdalla menetetään tällöin leikkausvuoden kukinta. Kaikki pensaat eivät kestä alasleikkausta, esimerkiksi alppiruusu ei juuri verso leikkauksen jälkeen.

Versot leikataan noin 10 cm korkeudelta maan pinnasta tai hyvin haaroittuneen kohdan yläpuolelta. Usein pensas on hidaskasvuinen ensimmäisenä vuotena leikkuun jälkeen.

Alasleikkaamista hyvin kestäviä pensaita ovat esim. isotuomipihlaja (Amelanchier spicata), jasmikkeet (Philadelphus), hernepensaat (Caragana), pähkinäpensas (Corylus avellana), kanukat (Cornus), pensashanhikit (Dasiphora fruticosa), orapihlajat (Crataegus), pajuangervot (Spiraea), idänvirpiangervo (Spiraea chamaedryfolia) ja lumimarja (Symphoricarpos albus var. laevigatus). Euroopantuhkapensas (Cotoneaster integerrimus) kestää alasleikkauksen, mutta kiiltotuhkapensas (Cotoneaster lucidus) nuorennetaan harventamalla. Se kasvattaa niukasti tyviversoja eikä kestä alasleikkausta ainakaan huonolla kasvupaikalla. Tuoksuvatukasta (Rubus odoratus) poistetaan kukkineet versot heti kukinnan jälkeen tai seuraavana keväänä. Sen voi myös alasleikata, mutta tällöin menetetään kesän kukinta.

Jos olet epävarma, kestääkö koristepensaasi alasleikkausta, voit aina ainakin harventaa sitä. Vanhimpien oksien poistaminen sopii kaikille pensaille.

20075_5204.jpg

Työkalut kohteen mukaan


Oksasakset sopivat hentojen versojen leikkaamiseen. Ohileikkaavat sakset sopivat tuoreen puun leikkaamiseen ja niillä pääsee aivan oksan tyvelle. Alasinmalli sopii kuivalle ja kovalle puulle. Tukevammat oksat vaativat järeämpiä työkaluja: voimasakset, puutarhasahan ja monitoimileikkurin.

Teriä pitää myös huoltaa ja teroittaa. Pieni timanttiviila sopii tarkoitukseen mainiosti. Terä täytyy hioa tasaisesti ja leikkuukulman on säilyttävä entisellään.

Lisätietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_80856.jpg
Yhteensopiva litiumioniakku tehostaa työskentelyä
Neljä eri laturia seinässä, mikä akku oli mihinkin? Ja mikä työkalu seuraavaksi pitikään ladata? Tuttu tilanne verstaassa, autotallissa tai puutarhavajassa. Miksi sama akku ei voisi toimia kaikissa laitteissa merkistä huolimatta? Kyllä voi.
20117_27145.jpg
Keväinen kukkapilvi ja syksyn punaiset marjat - Pilvikirsikka
Voimakkaasti kasvava, terve, kaunis ja upeasti kukkiva pienehkö puu/pensas kotipihan näyttäväksi yksittäiskasviksi tai osaksi ryhmäistutusta. Keväällä valkoinen pilvihuntu - syksyllä punaiset marjat lintujen iloksi ja ravinnoksi!Katso pilvikirsikka Kasvikortistossa
20185_53219.jpg
Kätevä keittiökompostori joka kotiin!
Asut sitten omakoti-, rivi- tai kerrostalossa, niin kompostointi on aina mahdollista. Bokashi -kompostorin voit ottaa myös vaikka mukaan asuntovaunuun, mökille tai veneeseen; Bokashi kulkee helposti mukana!
20237_82507.jpg
Viikon kysymys: Ongelmia ruusupavussa ja hopeaputouksessa
Miksiköhän ruusupavun taimien lehdistä osa käpristyy ja ruskettuu päistä, toiset taimet kuitenkin ovat virkeitä? Olen lannoittanut niitä kanankakasta tehdyllä lannoitevedellä muutaman kerran. Voisiko niitä lannoittaa joka kastelukerta vai onko liikaa?Miksiköhän sitten hopeaputous on niin kitukasvuinen tänä vuonna? Viime vuonna oli tosi komea, kun lannoitin kesäkukkalannotteella joka kerta. On istutettu kesäkukkamultaan, mutta halvempaan sellaiseen kuin viime vuonna, voisiko olla syy?
20227_78949.jpg
Hyötykasvien kylväminen
Taimien esikasvatus hallituissa olosuhteissa (ikkunalaudalla, kasvihuoneessa, kasvilavassa) on usein varmin menetelmä, kun kyseessä ovat pitkän kasvukauden vaativat yksivuotiset kasvit. Itäminen on tasaisempaa ja varmempaa, eikä siemeniä mene hukkaan.Kasvualustaksi käytetään erityistä kylvömultaa tai kaktusmultaa. Ne ovat puhtaita, tarpeeksi läpäiseviä, ravinneköyhiä ja sopivia pH-arvoltaan. Multapussin kyljestä löytyvät helposti mm. nämä tiedot. Kylvöastiaksi käy vaikka kukkaruukku, laatikko tai pienoiskasvihuone. Astian pohjassa on hyvä olla reikä, josta liika vesi pääsee valumaan pois.Kylvä riittävän harvaan ja peitä tarvittaessa. Multa kastellaan hyvin, ja pinta tasoitetaan. Siemenet voidaan kylvää ripotellen riveihin, hajakylvönä tai yksitellen (isommat siemenet). Kylvä harvaan, jotta juuret eivät kietoudu heti toisiinsa.
20237_82612.jpg
Saako jäniksen syömän päärynäpuun pelastettua? Asiantuntija vastaa
Talvella jänis söi päärynäpuun rungon. Vaikka laitoin haavanhoitoaineen yms syötyyn kohtaan, ei yläpuoli selvinnyt. Nyt syödyn kohdan alapuolella on uusia vihreitä oksia. Saako tästä vielä päärynäpuun, vaikka päärunko on yläpuolelta kuollut?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton