• Etusivu
  • Kasvillisuus

Luonnonkukkien päivää vietetään 20.6.2021

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.05.2021
20125_31039.jpg

Tulossa kymmeniä opastettuja kasviretkiä ympäri Suomen

Tiedote. Julkaistu: 23.05.2013
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 16.6.2013. Tuolloin järjestetään eri puolilla Suomea yhteensä 96 opastettua kasviretkeä. Retket ovat maksuttomia ja ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia. Luonnonkukkien kukinta on erinomaisessa vaiheessa ennen juhannusta ja ajankohta onkin juuri oikea osallistua opastettuun kasviretkeen.

Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasviharrastuksen edistäminen ja yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle. Teemapäivän juuret ovat Tanskassa, jossa päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Suomessa Luonnonkukkien päivää on järjestetty vuodesta 2003 alkaen.

Kasviharrastus on ollut kasvussa viime vuosina. "Uudet määritysoppaat ja aina mukana kulkevat kännykkäkamerat innostavat ihmisiä hakemaan tietoa löytämistään kasveista. Myös ikkunasuomen luontoon.fi -verkkofoorumi tarjoaa määritysapua", kertoo aluepäällikkö Hannu Klemola Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Vuoden 2013 Luonnonkukkien päivän teemalajeina ovat matarat

Mataroiden sukunimi Galium viittaa kreikan sanaan gala eli maito. Mataroilla onkin ollut käyttöä maidon juoksettamisessa, ja joidenkin lajien on uskottu lisäävän lehmien maidontuotantoa. Mataroita on myös omistettu Neitsyt Marialle sänkyheinänä ja Maarianpahnana. On väitetty, että Neitsyt Maria pani seimeen juuri mataroita, koska aasit olivat jättäneet ne syömättä. Myös värikasveina matarat ovat maineikkaita.

Ahomatara (Galium boreale) on koko Suomessa yleinen alkuperäislaji. Se on kuivien, valoisien lehtojen, metsänreunojen ja kalliopenkereitten kasvi. Ahomataran juurakoista saa punaväriä lankoihin ja kankaisiin. Suomessa mataroiden sukuun kuuluu kymmenkunta lajia, ahomataran lisäksi muun muassa ketojen keltamatara (Galium verum) ja sen kanssa kilpaileva niittyjen paimenmatara (Galium album). Keltamataran kukat ovat hyväntuoksuisia ja kasvia on hyödynnetty sänkyheinänä ja ruumisarkuissa. Sitä oli tapana levittää myös juhlapirtin lattialle antamaan tuoksua ja peittämään pahoja hajuja.

Keltamataran pahin uhka on kuitenkin risteytyminen paimenmataran kanssa, mistä syystä puhdas keltamatara on monin paikoin harvinaistunut tai hävinnyt etenkin rintamailta. Paimenmatara on tehokkaasti leviävä vieraslaji, jonka leviäminen Suomeen tapahtui 1800-luvulla muualta tuodun kylvöheinän siemenien ja siemenviljan mukana.

Keltamatara Kuva: Keijo Luoto
Keltamatara Kuva: Keijo Luoto

Luonnonkukkien päivän järjestävät Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa yhteistyössä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL, Kasvityöryhmä, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonto-Liitto, Natur och Miljö, Societas pro Fauna et Flora Fennica, Suomen Biologian Seura Vanamo ja Suomen ympäristökeskus.

Lisätiedot:

Luonnonkukkien päivänä Suomessa järjestettävät retket:
www.sll.fi/luonnonkukat

Ikkuna Suomen luontoon –verkkofoorumi:
www.ikkunasuomenluontoon.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202312_83334.jpg
Viikon kysymys: Menestyykö suomalainen mansikka Espanjassa?
Vuosi sitten toin tänne Espanjaan mansikan rönsyjä, joista talven aikana saimme mansikoita ihan mukavasti. Ystävällinen naapuri on kesän aikana kastellut niitä ja ne ovat hyvinvoivia ja vihreitä. Nyt kysymys kuuluu, mitä pitäisi tehdä, jotta tänäkin talvena saisimme mansikoita? Eli miten alan kukittamaan? Puutarhoissa täällä en ole nähnyt mansikan taimia, mutta keväällä kyllä mansikoita tulee myyntiin. Toki paikallinen puutarhuri osaisi neuvoa, mutta kieli ei taivu espanjaan.
20065_69.jpg
Hyvä ja kestävä nurmikko
Nurmikon ulkonäkö ja kestävyys riippuu oleellisesti siitä, miten huolellisesti se on perustettu. Kun lisäksi on valittu oikea siemenseos, hoidolla selviää tulevina vuosina varsin vähällä. Hyvä nurmikko on tuuhea, kauniin vihreä, kestää kulutusta. Se on hillittykasvuinen, jolloin ei tarvita jatkuvaa leikkausta. Lisäksi hyvä nurmikko on poudankestävä, talvenkestävä, taudinkestävä ja vihertyy aikaisin keväällä
20235_81779.jpg
Led-innovaatio otti voiton maail­man suurim­massa suunnittelu­kilpailussa
Maailman suurimpana suunnittelukilpailuna tunnettu A' Design Award and Competition on palkinnut vantaalaisen LedStoren yrittäjän, Janne Haltun, Tunnelma CCT Led-spottituoteperheen suunnittelusta. A' Design Awards & Competitionin arvostettu palkintolautakunta palkitsi led-innovaation kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa.
20203_63322.jpg
Rastaat, puutarhan jokavuotinen ongelma
Vaikka rastaista yleensä ajatellaan marjatarhurin jokavuotisena riesana, on niistä myös yllättävääkin hyötyä puutarhurille. Rastaat nimittäin syövät puutarhastasi lehtokotiloita, joita moni muu lintu ei suostu käyttämään ravinnokseen. Erityisesti mustarastaat ovat päässeet lehtokotiloiden makuun. Kaiken lisäksi voit nauttia aikaisesta keväästä pitkälle kesään mustarastaan kauniista laulusta.Räkättirastastaat kyllä käyvät marjojesi kimppuun, jos et ole suojannut niitä kunnolla.
20238_82938.jpg
Viikon kysymys: Mikä ötökkä vaivaa Sinikka-luumupuun hyvinvointia?
Kolmevuotiaan Sinikka-luumupuun lehdet ovat täynnä pieniä reikiä. Sato todella huono. Mikä ötökkä pientä puuta vaivaa?
20223_77333.jpg
Kesäköynnökset peittävät, roikkuvat ja kiipeävät!
Suomen kesäsää muuttuu nopeasti. Jos tänään paistaa aurinko kirkkaalta taivaalta, seuraava päivä saattaakin olla sateinen ja jopa rakeinen. Kuten kesäkalusteita, myös kesäkukkia voi suojata vaihtelevilta ja arvaamattomilta sääoloilta lasitetulla terassilla. Se antaa kasveille tarvittaessa suojaa tuulelta, sateelta ja suoralta auringonpaisteelta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton