• Etusivu
  • Kasvillisuus

Luonnonsuojeluliitto vaatii ympäristövaikutusten arviointia

Kyseessä suomen suurin aurinkovoimala

Rakentajan toimitus
Julkaistu 20.10.2021
202110_73159.jpg

Kuva: Shutterstock

Uudenkaupungin Kalantiin suunnitellaan maamme suurinta aurikovoimalan tuotantoaluetta. Luonnonsuojeluliitto kannattaa aurinkovoimaa, mutta on esittänyt Varsinais-Suomen ely-keskukselle ympäristövaikutusten arvioinnin tekemistä Kalannin-hankkeesta. Liitto katsoo, että hankkeen vaikutusten arviointi ja kansalaisten kuuleminen on nyt ollut riittämätöntä.

Kalantiin suunniteltu aurinkoenergian tuotantoalue on maamme suurin. Se kattaisi lähes 300 hehtaaria metsiä ja peltoja.

Luonnonsuojeluliitto kannattaa aurinkovoiman kehittämistä. Kalanti on kuitenkin valtakunnallinen ennakkotapaus siitä, minkälaisilla selvityksillä ja kansalaisten kuulemisella näin suuria hankkeita tehdään, sanoo Luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö ja väliaikainen toiminnanjohtaja Tapani Veistola.
Suomen Luonnonsuojeluliiton tiedote 18.10.2021

Hankekokonaisuuden päätöksenteko on jaettu kuuteen suunnittelutarveratkaisuun, kuuteen rakennuslupaan ja kahteen tilapäiseen rakennuslupaan. Asia on Uudenkaupungin ympäristö- ja lupalautakunnassa tiistaina. Siksi Luonnonsuojeluliitto kirjoitti tänään Varsinais-Suomen ely-keskukselle esittäen ympäristövaikutusten arvioinnin tekemistä hankkeesta.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

‒ Ympäristövaikutusten arvioinnista olisi tässä tapauksessa lisäarvoa. Nyt hankkeesta tehdyt selvitykset ja kuuleminen ovat olleet hyvin suppeat ja puutteelliset. Katsomme, että asiaa ei ole nyt selvitetty eikä kansalaisia kuultu riittävästi, Veistola kertoo.

Monissa EU-jäsenmaissa tehdään isompia ja pienempiä ympäristövaikutusten selvityksiä aurinkovoimaloille. EU selvittää parhaillaan aurinkovoimaloiden ohjauksen kehittämisen tarvetta.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_83129.jpg
Miten torjua kirvoja? Asiantuntija vastaa
Kesällä pihallamme oli ensimmäistä kertaa kirvoja useassa paikassa. Lumipalloheisi oli kauttaaltaan kirvojen valloittama, samoin kormoskukka. Kuitenkin molemmat kukkivat runsaasti. Miten pystyy estämään kirvojen tulon? Yritin häätää niitä poistamalla kaikki varret, missä kirvat olivat, mutta huonolla menestyksellä.
20219_72750.jpg
Asiantuntija vastaa: Kysymys lepän tai pajukon torjunnasta
Jos raivausahalla katkaisee lepän tai pajun ja sivelee kannon Roundupilla, niin auttaako tämä vesomiseen yhtään?
202112_73905.jpg
Amaryllis - joulun upea jaloritarinkukka
Etelä-Amerikasta kotoisin olevia Hippeastrum-suvun lajeja, eli ritarinkukkia kutsutaan arkikielessä amarylliksiksi vaikka ne eivät virallisesti olekaan Amaryllis-suvun kasveja. Amaryllikset ovat lisänneet meillä 1980-luvulta lähtien jatkuvasti suosiotaan.Markkinoilla on nykyisin huima määrä erilaisia amarylliksiä ja jokaiselle löytyy varmasti mieluinen lajike. Amarylliksen lajikkeet eroavat toisistaan muun muassa kukan värin, koon ja lukumäärän sekä kerrannaisuuden mukaan.
20_P_56146.jpg
EI saa laittaa kompostiin?
Keittiöjätekompostiin saa laittaa siis keittiö- ja kasvijätteitä, lehtikompostiin vain puutarhajätteitä. Mutta olikos nyt jotain mitä niihin EI saa laittaa?Niin lehti- kuin keittiöjätekompostiin laitetaan lahoavaa, maatuvaa ainesta - esimerkiksi muovit, lasit ja metallit eivät kuulu kompostiin. Pieninä määrinä kompostiin voi laittaa myös paperia (suodatinpussit, teepussit, talouspaperi, sanomalehtipaperi) sekä maatuvia biojätepusseja (maatuminen tosin vie aikaa).Lehtikompostiin laitetaan pääasiassa vain puutarhasta tulevaa kasvijätettä; etenkin avokompostiin. Keittiöjäte houkuttelisi tuhoeläimiä ruokailemaan. Mikäli lehtikompostille on oma, seinällinen ja pohjaverkolla varustettu kompostinsa, niin pieninä määrinä voi sinne laittaa myös keittiöjätettä.Keittiöjätteelle tarkoitettu kompostori on hyvin eristetty, joten eläimet eivät pääse siihen käsiksi.Kompostiin voit siis laittaa:Kasvien osat; lehdet, naatit, oksat, kukkavarret ja kuivatut rikkaruohotkukkamullat ja kasvinjätteetruuanjätteethedelmien, vihannesten ja juuresten kuoretkahvin ja teen porot suodatinpusseineenkananmunankuoret, kalanperkeet, luuttalouspaperi, lautasliinatsienien ja marjojen perkuujätteetkissanhiekka ja kotieläinten häkkien siivousjätteetsanomalehden aukeama tai paperipussi
20078_6317.jpg
Syyskalkitus kannattaa
Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m². Kaikkien peltomaiden keskimääräinen pH-luku on n. 5,8, mutta kalkitsemattomien raivioiden pH on lähes poikkeuksetta alle 5:n. Happamuus vaihtelee maalajeittain. Alhaisimmat pH-luvut mitataan yleensä rahkaturpeesta ja korkeimmat hietasavilta. Ei siis turhaan puhuta säännöllisen kalkituksen tärkeydestä.
20238_79684.jpg
Rahapuu - helppo huonekasvi
Rahapuu, jota kutsutaan myös paratiisipuuksi ja elämänpuuksi, on helppo ja vähään tyytyvä mehikasvi. Se on peräisin Etelä-Afrikan savanneilta, missä se kasvaa jopa 3 metriseksi. Huonekasvina pohjoisen oloissamme rahapuu saattaa kasvaa ajan kanssa jopa metrin korkuiseksi. Usein se jää kuitenkin matalammaksi, tanakkarunkoiseksi ja runsasoksaiseksi viherkasviksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton