• Etusivu
  • Kasvillisuus

Marketanpuisto on tulvillaan piha- ja puistorakentamisen ideoita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20085_11226.jpg

Espoossa, Kehä III:n varrella sijaitseva Marketanpuisto on Suomen suurin näyttelypuisto. Se tarjoaa runsaasti ideoita pihan rakentajille ja kunnostajille. Sen lukuisat eri yritysten osastot ja näytepuutarhat antavat erinomaisen kuvan siitä, millaisia ratkaisuja suomalaisessa pihassa ja puutarhassa voi käyttää ja miten ne kestävät ajan hammasta aidossa ulkoympäristössä.

20085_11227.jpg

Piha on tärkeä osa kotia, paitsi omakotitalojen asukkaille, myös rivi- ja kerrostaloissakin asuville. Vihreys luo viihtyisyyttä, ja hyvin suunniteltu ympäristö aktivoi muun muassa lapsia leikkimään ja toimimaan.

Ennen Marketanpuiston rakentamista alueella oli kotieläinpuisto, johon espoolaiset lapset tulivat katsomaan lehmiä, lampaita, sikoja, kaneja ja hevosia. Vanhan kartanon maille rakennetun puiston suunnitteli suunnitteluhortonomi Hanna Hentinen vuonna 1997, ja se valmistui pääosiltaan vuonna 2000. Puistoa pitää yllä Marketanpuiston ystävät ry, johon kuuluu yrityksiä ja yhdistyksiä sekä Espoon ja Helsingin kaupungit.

Kartanon kasvihuoneissa toimivat nykyäänkin ruotsinkieliset puutarhaoppilaitokset, toisessa koulutetaan puutarhureita, toisessa hortonomeja.

Marketanpuistosta on kymmenessä vuodessa tullut yksi Espoon suosituimmista matkailukohteista. Se on lapsillekin mieluisa retkipaikka, sillä puistossa voi kokeilla eri valmistajien leikkivälineitä. Koko perhe voi käydä syömässä lounaskahvilassa ja tehdä ostoksia puutarhamyymälässä.

Lyhyesti Marketanpuistosta:

  • Rakennuttaja: Viherympäristöliitto ry
  • Suunnittelija: Hanna Hentinen (puiston yleissuunnittelu) ja
    Katriina Arrakoski (laajennusosan suunnittelu)
  • Toteuttaja: Näytteilleasettajat
  • Pinta-ala: 7 ha
  • Osoite: Pehtorinkuja 3, 02940 Espoo
    (Kehä III:n vieressä Röylän liittymän kohdalla)
20085_11225.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_82953.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuusta vaivaa?
Mikä ilmiö on kyseessä, kun kuusesta valuu ikään kuin sahanpurua ja sitä on paljon.
20207_65887.jpg
Etanadynamiitti murtaa vahvemmankin!
Onko pihallasi kivi tai kallio "väärässä paikassa"? Tai vanhat betoniportaat, joista pitäisi päästä eroon? Etanadynamiitillä se onnistuu!
202310_83253.jpg
Vältä tulipalot kotona ja mökillä!
Niin kotona kuin kesämökilläkin voi tulipalo saada alkunsa tulisijoista ja sähkö- tai kaasulaitteista. Voit välttää onnettomuudet käyttämällä hyväkuntoisia laitteita oikein ja pitämällä niistä myös hyvää huolta. Kotona laitteiden toimintaa ja niiden kuntoa tulee ehkä tarkemmin seurattua, mutta myös mökillä säännöllisen turvatarkastuksen tekeminen on hyvin tärkeää!Vaikka alla olevissa luetteloissa mainitaan kevät tarkistuksen ajankohdaksi, on enemmän kuin suositeltavaa tehdä tarkistukset myös näin syksyisin – etenkin jos mökkiä on tarkoitus käyttää talvellakin.
20113_24630.jpg
Kylvöohjeet perennoille
Taulukosta löytyvät suuntaa-antavat kylvöohjeet monivuotisille kasveille eli perennoille. Taulukon on koonnut Puutarha.netin jäsen Tarja Rantanen.Katso koko taulukko tästä (.pdf)
20232_80894.jpg
Näin hoidat kaktuksiasi
Kuivilta kasvupaikoilta kotoisin olevat pylvään tai pallon muotoiset aavikkokaktukset viihtyvät kotonakin eteläisellä, aurinkoisella ikkunalla. Aarniometsästä peräisin olevat lehti- ja köynnöskaktukset kaipaavat lämpöä, mutta eivät paahdetta.
20097_17855.jpg
Valkeakosken asuntomessuilla koreilevat kesäkukat
Valkeakosken asuntomessuilla nähdään väljiä pihoja, joissa on tilaa niin lasten leikeille, oleskelulle kuin hyötykasvillisuudelle. Messukävijät voivat hakea vinkkejä paitsi messutalojen pihoilta myös maksuttomalta pihaklinikalta ja terassien rakentamis-työnäytöksistä.Messutalojen pihat tarjoavat käytännön esimerkkejä messukävijöille. Taimet ovat vielä pieniä, mutta kesäkukilla on piristetty pihoja ja sisäänkäyntejä. Alla muutamia poimintoja:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton