• Etusivu
  • Rakentaminen

Missä kunnossa maa-aines on pihallasi? Testaa hautaamalla kalsarit pihalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2024
20233_81311.jpg

Alushousut multaan hautaamalla saat selville multasi kunnon. Maailmalla muutamia vuosia kiertänyt villitys haudata puuvillaiset alushousut maahan kertoo, kuinka hyvässä kunnossa maaperä oikein on. Maaperämme tuottaa 95 % syömästämme ruoasta, joten maaperän kunto on hyvin tärkeä elementti myös ravintoketjussamme. Lisäksi jokaisen himopuutarhurin ylpeydenaihe on hyvinvoiva puutarha.

Ehkä et heti osaa yhdistää puuvillaisia alushousuja ja maaperän hyvinvointia toisiinsa, mutta tosiasia on, että tällä konstilla tiedät, sisältääkö multasi tarpeeksi mikrobeja, bakteereita ja matoja. Puuvilla on maatuva materiaali ja siksi hyvä testausväline.

Ohje

Ohje

Menetelmä on hyvin yksinkertainen:

  1. Etsi, lainaa tai osta täyspuuvillaiset alushousut, joissa on kuminauhavyötärö.
  2. Alushousuissa ei saa olla yhtään tekokuituja!
  3. Hautaa alushousut maahan, noin 15 cm syvyyteen.
  4. Merkitse paikka esimerkiksi tikulla tai kivellä.
  5. Kaiva alusasu maasta kahden kuukauden kuluttua.
  6. Tarkasta tulokset.

Alushousuja voit haudata useampaan kohtaa pihaa tai peltoa. Jos epäilet pihallasi olevan kohtia, jossa voisi olla tarvetta maanparannukselle, hautaa yhdet kalsarit sinne. Alushousutestin voit tehdä esimerkiksi satoa huonosti tuottavien marjapuskien läheisyydessä. Toiset, vertailualushousut, pitää haudata taas sellaiseen kohtaan, joka näyttäisi päällisin puolin olevan kunnossa. Näin voit testata oman pihasi eri kohtia ja verrata tuloksia.

Testituloksia

Testauksen teoria on, että 100 %:n puuvilla kelpaa ravinnoksi mikrobeille ja bakteereille. Mitä enemmän reikiä tai vähemmän kalsareista on jäljellä, sen parempi ja hedelmällisempi maaperä. Esimerkiksi hapettomasta savipellosta tai hyvin märältä pellolta saat kaivaa melkeinpä koskemattomat alushousut takaisin pintaan.

Teoriassa paras tulos on, jos alushousuista ei ole jäljellä kuin kuminauhavyötärö, sillä kuminauha ei kelpaa ravinnoksi eikä se kompostoidu.

Belgiassa testauksesta järjestettiin jopa kilpailu. Kun tulokset oli kaivettu esiin maasta, ne esiteltiin kaikelle kansalla pyykkinarunäyttelyssä. Kenen kalsareissa oli eniten reikiä, oli voittaja. Kalsarien hautaamisesta voi järjestää korttelien väliset mestaruuskilpailut tai naapurien kesken mittelöt. Menetelmä toimii erittäin hyvin myös kouluissa biologian opetuksessa tai kerhoissa ja päiväkodeissa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_26407.jpg
Kompostointi
Puutarhanhoidon ohessa kertyy niin risua kuin muutakin kasvijätettä runsain mitoin ja on suorastaan välttämätöntä kompostoida ne uudelleen käyttökelpoiseen muotoon. Myös kotitalouden biojätteet kannattaa kompostoida, jottei niillä turhaan kasvattaisi sekajätteen määrää.Kotitalousjätteestä noin kolmasosa on biojätettä. Kompostoimalla biojätteestä saadaan arvokasta maanparannusainetta ja samalla säästetään jätekuljetusmaksuissa.Kompostoimalla kodin ja puutarhan biojätteet saat siis ilmaiseksi ravinteikasta ja muhevaa multaa puutarhaan. Kaiken lisäksi kompostointi on myös ekoteko!
20197_59194.jpg
Kerää kesän maut talteen
Vadelmien, pensasmustikoiden ja herukoiden pääsatokausi on parhaillaan käynnissä tai juuri alkamassa. Kesän ihanat maut kannattaakin nauttia ja säilöä nyt.
20216_71402.jpg
Pihasyreeni (S. Vulgaris)
Pihasyreeniä (Syringa vulgaris) on kasvatettu suomalaisissa puutarhoissa vuodesta 1728 lähtien, jolloin ensimmäiset taimet tuotiin Turkuun Tukholmasta. Niitä istutettiin parikymmentä vuotta myöhemmin Suomenlinnaan Helsinkiin, ja 1900-luvulle tultaessa pihasyreeni oli yleisin koristepensaamme.
20239_79588.jpg
Kanerva - syksyinen ilopilleri
Kainuun maakuntakukka kanerva tuo väriä syksyyn ja loistetta puutarhaan. Kanervat viihtyvät valoisassa ja kuivassa kasvupaikassa. Monille kanerva on tuttu kaupasta ostettu kukkanen, joka säilyttää kauniin värinsä jopa koko talven. Kanervaa löytyy myös metsistä ja se sopii hyvin puutarhan istutuksiin. Varsinkin kivikkopuutarhassa ne viihtyvät erinomaisesti.Luonnossa kanervat viihtyvät kangasmetsissä, hietikoilla, kallioilla, soilla ja hiekkaisilla ojanpenkoilla. Kanervat kukkivat loppukesällä ja runsaimmin elokuussa.
20225_78254.jpg
Miten marjasatoa voi edesauttaa?
Tosiaan, lannoitteistahan puhutaan, että niissä on NPK -arvot. N on se typpi, joka kasvattaa vehreyttä, vihreyttä, lehtiä ja versoja. P on fosfori ja K on kalium. Kun P ja K -arvot ovat mahdollisimman suuret, niin silloin myös marjasato paranee.
20237_35466.jpg
Yääh - hyttysiä!
Hyttyset aiheuttavat monelle kutisevia paukamia, allergisille joskus voimakkaampiakin oireita. Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti muistuttaa, että luonnon toiminnan kannalta ötökät ovat kuitenkin tärkeitä. Lintujen poikasille riittää ravintoa, kun hyttysiä tulee runsaasti. Mutta miten ne saisi jättämään ihmiset rauhaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton