• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mitä kannattaa huomioida pihan valaistuksessa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.11.2022
202211_80244.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Mitä tarvitaan onnistuneeseen pihavalaistukseen? Miksi ulkovalaistukseen pitäisi satsata? Ulkopistokkeeseen kiinnitetty jatkojohto ei enää riitä kattamaan 2020-luvun pihan sähkötarpeita. Lue pihavalaistuksen sekä sähköistämisen mahdollisuuksista ja poimi olennaisimpia asioita pihavalaistuksesta helposti ymmärrettävässä muodossa.

(Artikkelin kirjoittaja on Jaani Turunen, asiakasryhmäpäällikkö ja maisemasuunnittelija, gsm +358 40 8484 255, jaani.turunen@rudus.fi)

Valo ja sen sijoittelu pihalla

Meillä Suomessa on pitkä pimeä ajanjakso ja valaistus tuo niin turvallisuutta, viihtyisyyttä kuin iloa ja kauneuttakin. Valaistuksen ansiosta piha- ja puutarhakausi jatkuu ja vuodenaikojen vaihtelu saadaan nostettua kauniisti esille. Valaistuksen myötä voit nauttia pihapiirin tunnelmasta arjessa ja juhlassa ympäri vuoden.

Keskeistä pihan valaistuksessa ja sähköistyksessä on ennakointi. Missä tarvitaan valaisimia, kohdevalaisimia, pistorasioita, terassilämmittimiä, auton lämmitystolppia, vesialtaan pumppuja ja niin edelleen. Varaukset tulevalle käytölle kannattaa ennakoida ja vetää kaapelit suojaputkiin pihatöiden yhteydessä, koska silloin asentaminen on helppoa. Jälkiasentaminen vaatii kaivamista ja valmiiden pintojen rikkomista. Sekin onnistuu, mutta kustannukset ovat suuremmat kuin pihan pohjatöiden yhteydessä tapahtuvalla sähköistämisellä. Mökkiympäristössä sähkö voi olla tarpeen tuottaa itse ja valaistus avaa kenties mahdollisuuksia mökkikauden pidentämiseen.

Ammattitaitoa sijoitteluun ja asentamiseen

Pihan sähköistämisen tekee sähköasentaja, joka tuntee turvallisuusnormit, käyttää testattuja ja Suomen olosuhteisiin sopivia ja pitkäikäisiä tuotteita. Maisemasuunnittelija auttaa pihan toimintojen sijoittelussa, kun laaditaan pihasuunnitelma. Kun terassit, paljut, koristealtaat ja muut yksityiskohdat löytävät pihalla sijaintinsa, asettuvat myös sähköistyksen tarpeet, valaisinten tyypit ja sijoittelu pihasuunnittelijan toimesta kohdilleen.

Yksi keskeinen tavoite pihavalaistukselle on se, että pihapiirin rakennusten välillä ja keskeisillä alueilla tulisi nähdä liikkua yhtä turvallisesti pimeään aikaan kuin päivälläkin. Liikkumisen turvallisuutta ei voi liiaksi korostaa. Tekniikka mahdollistaa liiketunnistimin, hämäräkytkimin, ajastimin tai kaukosäätimin valaistuksen kytkeytymisen päälle, jolloin valaistus toivottaa kotiin aina yhtä kutsuvasti. Vieraatkin tuntevat olonsa tervetulleeksi, kun toimiva valaistus saattelee kulkua parkkipaikalta ovelle saakka.

Voimakkaat, isot ja pistemäiset, katuvalon tyyppiset valaisimet luovat illuusion hyvästä valaistuksesta, mutta samalla ne luovat rinnalleen syviä varjoja. Ihmisen silmä mukautuu isojen pistemäisten valojen kirkkauteen ja valaistujen alueiden ulkopuolelta on vaikea havaita mitään. Katuvalojen hajavalo voi olla haaste myös pihavalaistuksen suunnittelulle, jos pihan lähipiirissä on korkealta valaisevia valopylväitä. Näiden aiheuttamaa häikäisyhaittaa voi pyrkiä kompensoimaan suojaistuksin tai pihan rakentein. Joskus haitta voi pienentyä, jos valaisimen haltija voi suunnata sen toisin.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Millainen on hyvä pihavalaistus?

Perusperiaatteena kannattaa pitää lähinnä kuunvaloon vertautuvaa useilla pienillä valonlähteillä luotua häikäisemätöntä valaistusta. Valaisin ei saisi häikäistä mistään tarkastelusuunnasta. Epäsuoraa valoa kannattaa hyödyntää nostamaan hienoja yksityiskohtia esiin.

Led-tekniikka on alentanut valaistuksen sähkönkulutusta merkittävästi ja tuonut pihavalaistukseen paljon mahdollisuuksia. Saatavilla on kylmää ja lämmintä valkoisen sävyä sekä värillisiä valoja. Lämmin sävy taittuu hieman keltaiseen ja tuo mieleen auringon tai liekin. Se on perinteiseen hehkulamppuun vertautuva, luonteva sävyvalinta pihan valaistukseen. Kylmää tai valkoista sävyä voi aivan yhtä hyvin käyttää, jos kellertävä yleissävy ei miellytä. Pihanomistajan persoonan ja mieltymysten soisi näkyvän myös valaistuksessa. Led-tekniikka mahdollistaa värillisten valojen käyttämisen ja sävyjen säätämisen sekä vaihtamisen. Sävyillä pelaaminen antaa mahdollisuuden valaistuksen tunnelman muuttamiseen ja piha muuttuu kuin toiseksi paikaksi aivan hetkessä. Erilaisilla valaistustunnelmilla voi jopa kunnioittaa vaikkapa juhlapyhiä. Esimerkiksi itsenäisyyspäivän iltana voisi loistaa sininen valo lumisilla puun oksilla.

Valaistuksella saa nostettua pihan hienoja yksityiskohtia esiin ja samalla valot tekevät pihalla liikkumisen ja oleilemisen miellyttäväksi. Puiden rungot ja latvukset heräävät eloon, kun ne valaistaan alhaalta päin. Syysvärit saadaan hehkumaan vielä illan hämärtyessä, rungon ja oksien muodot piirtyvät kauniisti esiin talvellakin. Rakennusten seiniä ja muuripintoja voi poimia esiin ja rytmittää epäsuorilla seinäpintaa elävöittävilllä valaisimilla. Ota valaistus puheeksi pihasuunnittelijasi kanssa ja nosta pihasi 2020-luvulle. Valaistuksen myötä saat pihastasi vielä enemmän iloa ja nautintoa ympäri vuoden.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lähde: Viherympäristöliitto ry:n tiedote 29.10.2021

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80238.jpg
Kliivia eli isopunasarja
Narsissikasvien heimoon kuuluva kliivia on kaunis huonekasvi. Lyhyeen maavarteen muodostuu paksuja juuria. Lyhyessä, sipulin muotoisessa varressa on lehtiruusuke, josta pitkät, tummanvihreät lehdet kasvavat vastakkaisiin suuntiin. Lajikkeesta riippuen lehdet voivat olla pitkät ja teräväkärkiset tai hieman lyhyemmät, leveämmät ja pyöreäpäiset. Suppilomaiset tai torvimaiset kukat ovat tavallisesti oransseja, mutta lajikkeissa on myös punaisia, keltaisia ja valkoisia kukkia. Kliiviasta kasvaa noin 50–70 cm korkea.
202112_74246.jpg
Moni selviäisi häiriötilan­teessa yli viikon käymättä kaupassa
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tekemän tutkimuksen mukaan, lähes kolmannes suomalaisista arvioi, että selviäisi häiriötilanteessa jopa yli viikon käymättä ruokakaupassa. Vuonna 2018 vain yhdeksän prosenttia arvioi kotivaransa riittävän yli viikon. Tiedot käyvät ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) tutkimuksesta. Kotitalouksien varautuminen ja resilienssi -tutkimuksessa kysyttiin tuhannelta suomalaiselta häiriötilanteisiin varautumisesta, niissä pärjäämisestä, auttamishalusta, luottamuksesta ja varautumisuskomuksista.
20228_79390.jpg
Kevään ensimmäiset kukkijat istutetaan syksyllä
Panosta varhaiskevään sipulikukkiin. Ne ilahduttavat pitkän talven jälkeen ja ovat tärkeää ravintoa ensimmäisille perhosille ja kimalaiskuningattarille. Sipulikukat sopivat pihaan ja parvekkeelle. Lue Puutarhamyymälä Muhevaisen vinkit sipulien valintaan ja istutukseen.
20217_27599.jpg
Tee näyttävä ja kestävä istutus
Syksy on erinomaista istutusaikaa!Koristepensaiden, puiden, havujen ja marjakasvien taimivalikoima on nyt todella monipuolinen - ja alkusyksy on astiataimille myös parasta istutusaikaa! Maa on vielä lämmin ja kasvit ehtivät juurtua ennen talvea. Kuuma ja aurinkoinen keli ei rasita kasveja eikä istuttajaa ja kastelun suhteenkin on helpompaa! Syksyllä laitetut taimet ovat keväällä valmiit lähtemään nopeaan kasvuun.
20225_78264.jpg
11 vinkkiä kauniin ruukkupuutarhan kasvattamiseen
Kukita puutarhasi kausikasveilla, iloittele väreillä tai tyylittele lehtimuodoilla. Yksivuotisten kasvien talvehtimisesta ei tarvitse huolehtia, ovathan ne tarkoitettu yhdelle kaudelle. Eikä niihin kyllästy, sillä ne ovat sesongin kasveja. Hyvillä mielin voit istuttaa uutta silloin kun siltä tuntuu.
20235_81654.jpg
Mitä puita on kuvassa? Asiantuntija vastaa
Mitä puita ovat nuo erikoisen näköiset puut, ehkä kuusilajit, kuvassa? Puu muodostaa erikoisen "maton" ympärilleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton