• Etusivu
  • Hoitotyöt

Muistilista pihojen ja kotien syysvalmisteluihin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.08.2023
20238_82872.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Syyskuu kolkuttelee oven takana. Kodeissa ja pihoissa aloitetaan syysvalmistelut. Puutarhan syksyiset huoltotoimenpiteet ovat tärkeitä, mikäli haluaa nauttia kauniista ja hyvinvoivasta pihasta seuraavanakin kesänä. Kotien syysvalmisteluihin lukeutuvat pihan kasvillisuudesta huolehtimisen ja kelien armoilla ympäri vuoden olevien terassien huoltokäsittelyjen lisäksi myös monet muutkin tehtävät.

Syyskasvien istutus pidentää puutarhakautta

Paitsi syksyn loistoa parantelemaan, syksyn istutuksilla varmistetaan kevään kukkaloisto. Istutukset onnistuvat, sillä aurinko ei paahda taimia uuvuksiin ja lyhenevät ja viilenevät päivät sekä kosteaa maa varmistavat hyvän kasvuun lähdön. Kasvit juurtuvat vielä ennen talven tuloa ja lähtevät keväällä kasvamaan. Maassa on paljon kosteutta, joten puutarhurin ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa kastelun suhteen.

Kesäkukkien lakastuttua ja puiden varistaessa lehtensä väriä puutarhaan ja parvekkeelle saa syyskasveilla, jotka viihtyvät viileässä. Kokoa kasveista näyttäviä, oman pihasi tai parvekkeesi tyylin sopivia asetelmia. Hyödynnä asetelmien luomisessa rustiikkiset ruukut, astiat, korit ja sinkkiämpärit.

Viimeistele asetelmat sammaleella, kävyillä tai pihlajanmarjoilla ja patinoituneilla oksilla. Huomioi, että niitä ei kuitenkaan voi kerätä ilman maanomistajan lupaa.

Tuttujen kanervien, callunoiden ja havukasvien lisäksi viileässä viihtyviä kasveja ovat esimerkiksi syklaamit, krysanteemit, kaalit ja puksipuut. Ne kestävät jopa muutaman pakkasasteen. Pienestä pakkasesta eivät pahastu myöskään marjakanervat, pensastädykkeet ja ruusut. Yhdistelemällä eri kasveja saa luotua näyttävän ja monipuolisen silmänilon.

Sisätiloihin saa siirrettyä ripauksen kesän vehreyttä erilaisilla viherkasveilla.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Ethän unohda syyslannoitusta?

Monivuotiset kasvit, perennat, pensaat, puut sekä nurmikko kaipaavat lannoitusta syksyllä. Erityisesti siitä hyötyvät marja- ja hedelmäkasvit. Syyslannoitus auttaa kasveja valmistautumaan talveen ja starttaamaan kasvukauden keväällä. Lannoitus on varmin tehdä elokuussa, kun kasvukautta on vielä jäljellä. Lannoitepakkaus kertoo ohjeet muun muassa lannoitteen levitysmäärään. Sade tai kastelu auttaa lannoitetta vaikuttamaan nopeammin.

Hyödynnä haravointijäte

Oletko perinteisen haravan vai lehtipuhaltimen ystävä? Haravointiaika lähestyy ja pihasta kertyy runsaasti kasvijätettä. Se kannattaa hyödyntää ja muuttaa kompostoimalla uudelleen käytettävään muotoon. Myös kotitaloudessa syntyvät biojätteet on hyvä kompostoida, näin saat luotua oman puutarhan tarpeisiin ravinteikasta multaa. Kompostoitumista voi vauhdittaa kompostiherätteellä. Muista myös käännellä kompostia, jotta se saa ilmaa ja hajoaminen vauhdittuu.

Tarkasta kotisi ja pihasi valaistus

Pimenevät, tummenevat illat kutsuvat nauttimaan viimeisistä lämpimistä kesän illoista pihan hämyyn. Syksyn pimentyessä huomio kiinnittyy niin sisä- kuin ulkovalaistukseen. Vaihda pimentyneet lamput uusiin. Energiatehokkailla LED-lampuilla on pitkä käyttöikä ja niitä on saatavissa kaikkiin kodin valaistustarpeisiin. LED-valot sopivat myös käytettäväksi pakkasessa.

Korosta ja luo tunnelmaa erilaisten valojen avulla. (Kuva: Adobe Stock)
Korosta ja luo tunnelmaa erilaisten valojen avulla. (Kuva: Adobe Stock)

Pieni pintaremontti piristää

Syksyn sateilla on hyvää aikaa uudistaa myös sisätiloja. Verhojen, mattojen ja muiden tekstiilien vaihto on nopein keino tuoda uutta ilmettä kotiin. Sisustusmaalien sävyistä löytyy takuulla jokaiseen makuun sopiva. Yleensä syksyisin rautakauppojen valikoimiin tulee uusia, ihania tapetteja sekä muita uutuuksia lattiamateriaaleista aina kylpyhuoneen kalustukseen ja keittiöihin.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82603.jpg
Viikon kysymys: Mikä valeangervo tämä on?
Istutin pari vuotta sitten sormivaleangervon. Ensimmäiset lehdet olivat sellaisia kuin piti, siistireunaisia, mutta sitten tupsahti esiin myös repalereunaisia, kuten kuvasta näkyy. Niiden nimenä voisi olla valesormivaleangervo, mutta mitä ne siis oikeasti ovat ja miten pääsen niistä eroon?
20237_82541.jpg
Inspiraatiota oman unelma­terassin hankintaan Loviisan Asuntomessuilta
Tämän vuoden asuntomessut järjestetään yhdessä Suomen kauneimmista pikkukaupungeista, nimittäin 15 000 asukkaan tunnelmallisessa ja historiallisessa Loviisassa. Loviisan Asuntomessujen Kunigattarenrannan alue on ainutlaatuinen paikka oman unelmakodin rakentajille. Jokaisessa kohteessa on merinäköala ja toinen toistaan persoonallisempia ratkaisuja toimivan arjen pyörittämiseen ja rentouttavan vapaa-ajan viettämiseen. Osa kohteista on kodin lisäksi asujansa työpiste, joten puitteet on oltava kunnossa työn, arjen ja vapaa-ajan yhdistämiseen. Kurkistetaanpa millaisia messukohteita muun muassa Lumon on päässyt rakentamaan yhdessä kaihtimia valmistavan tytäryhtiönsä Visorin kanssa.
202112_74213.jpg
Autiotilat pienruokatuotannon keitaiksi
Moni kaupunkilainen haaveilee omakotitalon puutarhasta tai siirtolapuutarhan palstasta, jotta voisi tuottaa omia puutarhatuotteita kuten salaatteja, juureksia, omenia, marjoja ja raparperia. Varsinkin pääkaupunkiseudulla tästä ihanteesta tulee todella kallis harrastus. Usein unohdettu vaihtoehto on autiotila valmiine puutarhoineen – ja villiruokamahdollisuuksineen kuten villivihannekset, sienet ja marjat. Näitä hylättyjä pikkutiloja pihapiireineen on Suomen maaseutu pullollaan.
20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.
Tuurenpihlaja syysväreissä
Viikon kysymys: Tuurenpihlajan katkaiseminen?
Rusakon rungon ympäriinsä syömä tuurenpihlaja ei siitä toivu, mutta minkälainen siitä kasvaa, jos rungon poikkaisee syödyn kohdan alapuolelta, jolloin runkoa jäisi vajaa metri? Kasvaako pensasmaiseksi vai heittääkö henkensä? Ja jos tätä haluaa kokeilla, niin mikä olisi paras hetki, vai onko väliä, jos latva kuivuu kuitenkin. Vaatiiko sahauskohta suoja-ainetta? Kyseessä nuori, noin kaksimetrinen puu.
20088_12589.jpg
Köynnöksiä valoon ja varjoon
Köynnökset jäävät usein valitettavan vähälle huomiolle pihan kasveja valitessa. Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa. Osa köynnöksistä tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin, ja vaihtoehtoja löytyy niin valoon kuin varjoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia, kärhöt ja ruusut tosin vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton