• Etusivu
  • Kasvillisuus

Näin perustat kukkaniityn - OSA 3/5

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.08.2018
20122_29570.jpg

Niittysiementen kylväminen

Kasvien valinnan ja maan kunnostamisen jälkeen on aika kylvää siemenet. Tarvittava siemenmäärä on hyvin pieni; 1 dl niittysiemeniä painaa noin 50 g ja se riittää 100 m2 eli aarin niittyalalle!

Niittysiemenet kannattaa sekoittaa väliaineeseen, esimerkiksi hiekkaan, sahanpuruun tai möyhennettyyn kasvuturpeeseen, jotta pieni siemenmäärä saadaan levitettyä tasaisesti ja helposti isolle alueelle. Kylvöseosta tarvitaan 10-20 litraa/ 100 m2.

Siemenet kylvetään muokatun maan pintaan.Yleensä niittysiemenet vaativat valoa itääkseen. Maan pintaa ei siis sekoiteta tai jyrätä kylvön jälkeen.

20123_30056.jpg
http://www.rakentaja.fi/jasentukku/puutarha/siemenet/3749/

Kylvöaika

Niittykukkien siemenet voidaan kylvää keväällä, kesällä tai syksyllä. Kylvöaika vaikuttaa niittysiementen itämisajankohtaan ja taimivaiheen pituuteen.

Kevät (maalis-toukokuu): kasvupaikalla on kevätkosteutta ja yöt ovat kylmiä. Niittysiemenet itävät tasaisesti ja kasveilla on pitkä kasvukausi aikaa kasvattaa juuria ja lehtiä. Surin osa kasveista kukkii seuraavana kesänä.

Kesä (kesä-elokuu): maaperän kosteus vaihtelee säiden mukaan. Osa siemenistä jää itämislepoon odottamaan syyssateita tai seuraavaa kevättä. Osa kasveista ehtii kasvaa riittävän suuriksi ja ne kukkivat seuraavana kesänä.

Syksy (syys-marraskuu): alkusyksyllä kylvetyistä siemenistä osa itää heti ja kasvit saattavat kukkia seuraavana vuonna. Myöhään syksyllä kylvetyt niittysiemenet jäävät odottamaan kevättä. Luonnollinen kylmäkäsittely saa niittysiemenet itämään tasaisesti kevään koittaessa.

Yksivuotiset ruiskaunokki, ruisunikko ja aurankukka kylvetään aikaisin keväällä, heti lumien sulettua. Tällöin niittysiemenet saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn.

Taimikasvatus

Luonnonkukat voi myös taimikasvattaa. Taimet istutetaan sitten maahan keväällä tai alkusyksystä. Taimikasvatukseen on varattava aikaa ainakin kaksi kuukautta.

Hyvin hitaasti itävät kasvit kylvetään suoraan maahan. Esim. vuokot ja kielo kukkivat ensimmäisen kerran aikaisintaan 4 - 6 vuoden kuluttua kylvöstä.

Suojaheinät

Niittykukat voi kylvää suojaheinän kanssa tai ilman sitä.
Sopivia heinälajeja ovat lampaannata (100-200 g / 100 m2) kuivalle kasvupaikalle ja nurmirölli (50-100 g / 100 m2) kostealle kasvupaikalle.
Niittyheinäseosta kylvetään 50-100 g / 100 m2.

Suojaheinän etuja Harvaan kylvetty suojaheinä suojaa kukkien taimia paahteelta ja rankkasateelta. Kukat kasvavat hitaasti, joten heinäkasvusto antaa niitylle vihreän yleisilmeen ensimmäisenä kesänä.

Suojaheinän haittoja Heinät ja niittykukat kilpailevat keskenään elintilasta, vedestä ja ravinteista. Liian tiheäksi päässyt heinä valloittaa niityn, sillä kukat kehittyvät heiniä hitaammin. Runsas heinäkasvusto kuivattaa juurillaan tehokkaasti pintamaan.

Tiedätkö muuten, että...

  • Kotimaisia niittykukkien siemeniä on saatavilla myös Puutarha.netin kautta. Rakentaja.fi verkkokaupassa on valikoima eri lajeja annospusseissa sekä valmiita sekoituksia.

  • Niittysiemenillä on suuria kokoeroja:
Lähde: Suomen Niittysiemen Oy
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20225_78335.jpg
Kasvien menestyminen alkaa mullasta – Mikä on mullan luonnollinen koostumus?
Mineraalien eli kemiallisesti valmistettujen lannoitteiden käyttö on horjuttanut mullan luonnollisten järjestelmien tasapainoa. Maaperän lisääntynyt riippuvuus kemiallisista lannoitteista, kemiallisista tuholaisten torjunta-aineista ja keinotekoisesta kastelusta johtaa suolojen liialliseen keräytymiseen. Mikrobien elinolosuhteet muuttuvat epäsuotuisiksi ja niiden lukumäärä sekä toiminta vähenee romahdusmaisesti. Seurauksena on mullassa olevien ravintoaineiden sitoutuminen, eivätkä kasvit pysty enää käyttämään niitä.
20198_59574.jpg
Lehdet pois puutarhasta kevyesti ja tehokkaasti
Puista tippuvat lehdet ovat pihamaalla joka syksyinen riesa, ainakin jos lehtipuita on useampia tontilla. Lehtikerroksen poistaminen haravoimalla käy liikuntasuorituksesta, mutta homman voi myös hoitaa nopeasti ja miellyttävästi tehokkaalla lehtipuhaltimella/-imurilla.
20226_78522.jpg
Punkkeja puutarhassa?
Eniten punkkeja on perinteisesti ollut saaristossa ja rannikolla, mutta talvien leutonemisen ja kauriiden lisääntymisen myötä punkit ovat yleistyneet myös muualla Suomessa. Viime vuosina punkkeja on havaittu niin kaupunkien puistoissa kuin hoidetuilla kotipihoillakin. Punkit viihtyvät esimerkiksi heinikoissa, aluskasvillisuuden seassa, pensaikoissa ja puiden lehtien alapinnoilla.
20199_60265.jpg
Pensaiden syyshoito
Kasvukauden pituus meillä Suomessa on 100-180 vuorokautta. Syksy alkaa ja kasvien kasvukausi päättyy, kun ilman lämpötila laskee pysyvästi alle + 5ºC:en. Kasvit alkavat valmistautua tulevaan talveen jo ilmojen viiletessä ja päivän pituuden lyhentyessä. Tuleentuessaan kasvi ottaa ravinteet talteen tulevaa kasvukautta varten.
20198_59590.jpg
Veikeyttä pihaan pihakivillä: näin onnistut pihakiveyksen asennuksessa
Oletko sinäkin kyllästynyt siihen, että kaikki kura kulkeutuu kenkien mukana sisätiloihin? Näyttääkö piha viimeistelemättömältä ja onko pihasi varmasti helppohoitoinen? Mitä kuulostaisi, jos päällystäisit pihan kauniilla pihakivillä ja saisit siitä toiminnallisesti tehokkaan ja helppokulkuisen? Oli toiveesi pihakivien suhteen millainen tahansa, saattaa ratkaisu sinunkin pihaasi löytyä Rakennusbetoni ja Elementti Oy:n valikoimista.
202111_73570.jpg
Miksi ruoho on eri väristä aidan toisella puolella?
Lukija kysyy: "Miksiköhän meidän nurmikkomme on jo ikään kuin hailakkaampi, kuin naapureiden, mutta muuten on tiuha ja hyvinvoiva? Johtuuko kenties eri lajikkeesta? Meillä on nurmikon seassa reilusti apilaa, vai johtuuko kenties leikkaustiheydestä? Olemme vieläkin leikanneet nurmikkoa, kun taas naapurit eivät. Kuuluuko nurmikonkin ikäänkuin mennä "ruskaan"?"

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton