• Etusivu
  • Kasvillisuus

Näin teet jouluasetelman ikkunan väliin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.11.2023
202311_73229.jpg

Pattereilla toimiva koristevalosarja tuo tuiketta talviseen asetelmaan. (Kuva: TP)

Asuuko teillä pieniä vikkeläsormisia lapsosia tai kaikista koristeista kiinnostuneita lemmikkejä? Jos vastasit kyllä, tiedät varmasti tunteen, kun olet asetellut pöydälle kauniisti jouluasetelmaa ja käännettyäsi selän tontut porhaltavat pitkin lattioita, kävyt on pureskeltu rikki, pumpulista luodut lumet ovat pitkin sohvaa ja lapsi luulee saaneensa niistä hattaraa. Ja mitkä koristenauhat, oliko niitäkin asetelmassa? Entäpä jos siirtäisitkin asetelman ikkunan väliin, pienten sormien ja hampaiden ulottumattomiin?

Mitä tarvitset?

  • Kartongin muotoiltuna ikkunan väliin tukemaan asetelmaa
  • Pumpulia lumeksi
  • Halutessasi tekolunta ripoteltavaksi pumpulin päälle
  • Pattereilla toimiva koristevalosarja
  • Pieniä koristeita

Aseta kartonki täysin ikkunan väliin sopivaksi. Asettele pumpuli lumihangeksi haluamallasi tavalla ja lisää tekolunta. Voit tässä vaiheessa asetella pattereilla toimivan koristevalosarjan lumihangen päälle ja testata, miltä se tulisi näyttämään. Tämän jälkeen on vain aika lisäillä haluamasi pienet koristeet, tontut, reki, pikkuautoja, lumiukkoja ja pikkupaketteja pitkin lumihankea. Varmista, että ikkuna mahtuu kunnolla takaisin kiinni.

Vinkki! Kun päättää laittaa ikkunan väliin valoja sisältävän jouluasetelman, on äärimmäisen oiva hetki pestä myös ikkunat. Näin pääset nauttimaan sekä tunnelmallisesta asetelmasta, puhtaista ikkunoista että tyhjäksi jääneestä pöytäpinnasta!

Nappaa inspiraatiota jouluasetelmaan:

Fiftarityyliä ja kirkkaanpunaista pintaa. (Kuva: Shutterstock)
Fiftarityyliä ja kirkkaanpunaista pintaa. (Kuva: Shutterstock)
Nostalgiaa pienillä miniatyyreillä. (Kuva: Shutterstock)
Nostalgiaa pienillä miniatyyreillä. (Kuva: Shutterstock)
Lumivalkea joulu tonttukylässä. (Kuva: Shutterstock)
Lumivalkea joulu tonttukylässä. (Kuva: Shutterstock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20231_80733.jpg
Anna kasveillesi parasta; Biolan Altakastelumulta
Huonekasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukku on useimmiten kevytrakenteinen muoviruukku, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ruukun pohjalla on 3-10 cm korkuinen vesitila, joka täytetään multatilan läpimenevästä putkesta. Vesi- ja multatilan erottavasta välipohjasta vesitilaan ulottuu multajalka, josta vesi nousee kapillaarisesti multatilaan. Altakasteluruukku sopii kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.
202012_67799.jpg
Puuroja moneen makuun
Uusi vuosi ja uudet kujeet! Moni teki varmasti taas jokavuotisen lupauksensa uudesta arjesta, kevyemmästä ruokavaliosta ja tavoitteesta nauttia elämästä pienin lisämaustein. Mitäpä jos aloittaisimmekin pienellä muutoksella ja kokeilisimme uudenlaisia puuroja?
20195_57907.jpg
Tavoitteena ihana piha, helppohoitoinen ja persoonallinen
Omannäköinen, näyttävä ja silti helppohoitoinen piha on monen omakotiasujan toiveena, mutta tavoitteet tuntuvat karkaavan ja olevan ristiriidassakin keskenään. Voiko helppohoitoinen olla persoonallinen? Tai näyttävä helppohoitoinen?
20225_78155.jpg
Vesiaihe sopivaan paikkaan
Kaikkialla ympärillämme on vettä. Se on elämän välttämätön edellytys. Vesi elementtinä on puhdistava sekä parantava, se luo rauhoittavaa ja vilpoista tuntua ja monet pitävät veden solinaa tyynnyttävänä. Kasviryhmiin vesi tuo viehättävän lisäulottuvuuden eikä vesiaiheen sijoittamiseen aina tarvita puutarhaa. Pienelläkin vesipinnalla kasveineen elävöittää vaikkapa parveketta tai olohuonetta.
20233_77298.jpg
Huonekasvien lannoituskausi alkaa
Lannoittaminen aloitetaan varovasti keväällä, kasvun alkaessa. Uudessa, juuri vaihdetussa mullassa elelevät kasvit eivät tarvitse lannoitusta ainakaan ensimmäiseen kuukauteen. Kasvun kiihtyessä ja nuppu- sekä kukintavaiheessa lannoitusta lisätään. Elokuussa lannoitusta jo vähennetään, syyskuussa se vähitellen lopetetaan. Eräät kasvit eivät edes pidä ravinteista, esimerkiksi kaktusten ja mehikasvien kasvu saattaa vääristyä liikalannoituksesta.
20241_83363.jpg
Lehtipuiden istutussyvyys ja -etäisyydet
Lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen. Kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton