• Etusivu
  • Kasvillisuus

Näyttävät nauhukset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.05.2022
20118_27577.jpg

Surinaa ja pörinää valtikkanauhuksessa (Ligularia prezewalskii)

Keltakukkaiset nauhukset ovat loppukesän näyttävimpiä perennoja – kuin pieniä aurinkoja syksyisessä puutarhassa. Ne houkuttelevat kukkiinsa runsaasti päiväperhosia sekä kaikenlaisia pörriäisiä ja kurottautuvat jopa yli kahden metrin korkeudelle.

Vaikka nauhukset ovat erityisesti kukinta-aikaan upeita, niin suuri ja rehevä lehdistö on monelle multasormelle se tärkein syy niiden kasvattamiseen. Lehtien väri voi nimittäin olla muusta puutarhasta poikkeavasti hyvin tumma vihreä tai jopa punainen. Lehtiruoti ja kukkavarret voivat olla vaikkapa violetit. Nauhukset ovat helppohoitoisia ja voimakaskasvuisia perennoja, jotka piristävät puutarhaa kukinnallaan heinäkuusta syyskuuhun.

Nauhukset Kasvikortistossa

Lajeissa ja muodoissa riittää valinnanvaraa!

Nauhusten suku, Ligularia, on runsaslajinen ja moni-ilmeinen. Niiden kukat ovat keltaisia tai oransseja ja lehtien sekä kukintojen muodot vaihtelevat paljon. Lehdet voivat olla munuaisen muotoisia tai esimerkiksi liuskoittuneita. Myös kukinnot vaihtelevat ja voivat olla päivänkakkaramaisia, kimppumaisesti kukkavarren latvassa tai ne voivat olla taivasta kohti kurkottavassa, pitkässä ja runsaassa tähkämäisessä mykeröryppäässä. Esimerkiksi huiskunauhuksen kukinto on nimensä mukaisesti töyhtömäinen.

Valinnanvaraa nauhuksissa riittää; lista on pitkä ja tutustumisen arvoinen! Esimerkiksi Lapinnauhus (Ligularia ’Hietala’) kukkii aikaisin ja sietää hyvin erilaisia kasvuolosuhteita. Isonauhus (L. macrophylla) viihtyy aurinkoisilla ja jopa toisinaan kuivuvillakin paikoilla. Muita varhain kukkivia ovat valtikkanauhus, siperiannauhus, nukkanauhus, kuljunnauhus ja aurinkonauhus, jotka sopivat hyvin myös Pohjois-Suomen oloihin. Nauhukset ovat siis kestäviä Lapissakin, mutta myöhäisimmät lajikkeet eivät ehdi kukkia niin pohjoisessa. Yhdistelemällä eri lajikkeita nauhusryhmä kukkii etelämpänä heinäkuun puolivälistä lokakuuhun asti.

Syksyä värittävät esimerkiksi huiskunauhus, loistonauhus ’Striking Yellow’, soihtunauhus, herttanauhus ja kallionauhus. Ennen niitä kukkivat komeanauhus ja peikonnauhus. Kukinta-ajankohdan, kukinnon muodon ja värin lisäksi nauhuksen valinnassa kannattaa muistaa kiinnittää huomiota myös lehdistöön. Lajikkeita voi ryhmitellä melko vapaasti keskenään – ainoastaan huiskunauhus (Ligularia tangutica eli Sinacalia tangutica) on pidettävä muista erillään, sillä se leviää voimakkaasti.

Kallionauhuksen lumoa
http://puutarha.net/suorakanava/kasvikirjahaku.asp?teehaku=1&haku=nauhus&tulosnakyma=1&kehto=&karvo=&ka=&v=0&okukkiva=0&otuoksuva=0&osyysvari=0&oleikko=0&oamppeli=0&oallergisoiva=0&omyrkyllinen=0&opiikikas=0&kalkki=&ravinteisuus=&view=perus
Kallionauhuksen lumoa

Nauhukset puutarhassa

Komeimmillaan nauhukset ovat ryhmänä tai aidanteena, mutta myös yksittäinen kasvi erottuu kukkapenkistä varmasti edukseen. Lehdet ovat näyttäviä läpi kesän ja kukkiminen tapahtuu lajikkeesta riippuen heinä- syyskuussa. Suuren kokonsa vuoksi nauhuksilla saa muodostettua näkösuojaa ja aidanteeksi istutettuna niillä voi vaikkapa rajata tonttia.

Nauhus on upea näky myös veden äärellä; kosteikoilla ja lammen rannoilla sekä vesiaiheen äärellä. Auringonkeltaiset kukat houkuttelevat myös tehokkaasti sekä pörriäisiä että perhosia puutarhaan. Loppukesän aurinkoisina päivinä voi joskus nähdä samalla kertaa useitakin kauniita, suurisiipisiä perhosia parveilemassa nauhusten ympärillä.

Nauhuksia kannattaa yhdistää myös jaloritarinkannusten kanssa: jaloritarinkannukset ja aurinkoisen paikan nauhukset kukkivat ainakin osan ajasta yhtä aikaa, joten näistä kahdesta jättikasvista saa näyttävän sini-keltaisen ryhmän.

Istutus ja hoito

Paras paikka nauhukselle on puolivarjossa, suojassa pahimmilta helteiltä (kallionauhus menestyy auringossakin). Mullan tulisi olla hyvää ja runsasravinteista sekä tuoretta tai peräti kosteaa. Kasvualustan tulee olla noin puoli metriä paksu ja hyvin vettä pidättävää.

Suurena perennana nauhus tarvitsee riittävästi tilaa. Hyvällä paikalla kasvaessaa nauhukset eivät vaadi erityistä hoitoa, sillä ne peittävät lehdistöllään myös rikkakasvit alleen ja vahvat kukkavarret pysyvät pystyssä ilman tuentaakin. Nauhukset viihtyvät saadessaan kasvaa rauhassa samalla paikalla. Tarvittaessa sitä voi lisätä jakamalla – siementaimet eivät nimittäin välttämättä muistuta emokasviaan.

Nauhukset vaativat runsaasti kosteutta; jos paikka ei ole luonnostaan kostea, tarvitaan jatkuvaa kastelua. Osan päivästä aurinkoinen, mutta hyvin kosteutta pitävä paikka on paras, mikäli käytössä ei ole keinokastelujärjestelmää. Mieti paikka tarkkaan, sillä kosteilla paikoilla kasvaessaan nauhukset vetävät puoleensa etanoita kuin magneetti!

Nauhus on näyttävä ja näkyy kauas - upea yhdistelmä tiilimuurin kanssa. Kuvassa aurinkonauhus (Ligularia stenocephala)
http://puutarha.net/suorakanava/kasvikirjahaku.asp?teehaku=1&haku=nauhus&tulosnakyma=1&kehto=&karvo=&ka=&v=0&okukkiva=0&otuoksuva=0&osyysvari=0&oleikko=0&oamppeli=0&oallergisoiva=0&omyrkyllinen=0&opiikikas=0&kalkki=&ravinteisuus=&view=perus
Nauhus on näyttävä ja näkyy kauas - upea yhdistelmä tiilimuurin kanssa. Kuvassa aurinkonauhus (Ligularia stenocephala)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20228_79377.jpg
Miksi särkyneensydämen kukka on valkoinen? Asiantuntija vastaa
Ostin tänä vuonna särkyneen sydämen juuripaakun. Kasvi on lähtenyt hyvin kasvuun ruukussa, olen esikasvattanut sen sisällä ja taimi on vielä hyvin pieni. Kasvi tehnyt ensimmäisen kukkansa, joka valkoinen. Muuttaako kukka väriä kasvaessaan? Ostamani pitäisi olla puna-valkoinen. Pitääkö kukka leikata pois, jotta taimen kasvu ei hidastu? Pitääkö kasvia muulloin leikata paitsi lakastuneet lehdet keväällä? Ihastuin kasviin ja päätin ensimmäistä kertaa kokeilla kasvattaa kasvia parvekkeella, Joten kokemusta ei vielä kasvista ole.Miten tulisi toimia jos ostettu taimi/juuripaakku väärä? Kasviahan ei voi palauttaa, jos se on jo istutettu? Valkoinen on Dicentra spectabilis ´Alba´ ja puna-valkoinen Dicentra spectabilis (joka luki paketissa), onkohan minulle tullut väärä lajike? Otan myös mielelläni vastaan muita hoito ohjeita.
20239_83132.jpg
Aiheuttaako aronia ripulia? Asiantuntija vastaa
Olen syönyt uusia aronian marjoja joka aamu. Voiko se aiheuttaa viikoksi mustat, vetiset ulosteet? Lähellä kasvoi muumiotaudin vaivaama luumupuu, mutta huuhdeltiin ja pakastettiin marja-aroniat. Onko joku kokenut samaa?
20235_81787.jpg
Kivikkotarhan perustaminen
Suomalaisilla pihoilla on paljon kalliota ja muita kuivia paikkoja, joihin on helppoa – ja järkevää – rakentaa kivikkopuutarha.Kivikkopuutarha voi olla suuri tai pieni; joko kokonainen puutarha tai pieni pala tontin auringonpaisteisesta nurkasta. Puutarhaan voi myös rakentaa pienen muodostelman, joka näyttää luonnon muovaamalta.
20237_82497.jpg
Saako jäniksen syömästä puusta vielä satoa? Asiantuntija vastaa
Jänikset pääsivät syömään viime syksynä istutettuja omenapuita, ei ympäri, ehjää kuorta jäi. Syötyihin kohtiin laitoin haavasuojaa. Nyt puut kasvavat vain alhaalta, ylhäällä oli keväällä silmut, jotka nyt kuivuivat, uutta hyvää kasvua on aivan alhaalla tyvessä. Kannattaako puut säästää? Voiko puusta tulla vielä hyvin kasvava, satoa tuottava puu?
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.
20202_62827.jpg
Ilmastonmuutoksen vaikutukset alkavat näkyä
Tänä vuonna viimeistään on monelle käynyt selväksi, etteivät puheet ilmastonmuutoksesta olekaan ihan "hölynpölyä". Monessa kaupungissa on nyt eletty lähes täysin talvetonta talvea, tai ainakin se on ollut melko huono talvi siinä määrin, että Suomen tapoihin kuuluvat pakkaset ovat jääneet paukkumatta ja maa on pysynyt liian kuivana – tai liian märkänä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton