• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nukkumatti (Maranta)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
202212_52264.jpg

Nukkumatti (Maranta leuconeura ’Fascinator’) (Kuva: Adobe Stock)

Nukkumatti eli paavonnukkumatti (Maranta leuconeura) on marantakasvien heimoon kuuluva, Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kasvi. Sen satiininhohtoiset lehdet ovat suurikokoiset, pitkulaiset, vaaleanvihreät ja niissä on selkeästi erottuvat punaiset/punertavat/kellertävät lehtisuonet sekä pitkulaisia täpliä lehtisuonten molemmin puolin.

Nukkumatti on saanut nimensä lehdistään, jotka useimpien marantakasvien tapaan nousevat yöksi pystyyn ja rullautuvat ja aamulla taas laskeutuvat vaakatasoon auringonvaloa vastaanottamaan.

Nukkumatista on useita eri lajikkeita, jotka eroavat toisistaan pääasiassa lehtien ja lehtisuonten väritykseltä. ’Fascinator’ (’Erythroneura’) lajikkeen soikeissa lehdissä on punaiset lehtisuonet, keskisuonen ympärys on kellanvihreä ja lehtien alapinta punainen. ’Kerchoviana’ on saanut lisänimen Mooseksen kivitaulu, koska sen vaaleanvihreissä lehdissä on usein 10 rusehtavaa laikkua. ’Massangeana’ lajikkeen lehtisuonet ja lehden reunat ovat vaaleat, lehden alapinta punainen. Nukkumatit jäävät yleensä alle 30 cm korkeiksi.

<p data-block-key="wtrus">Maranta leuconeura ’Kerchoveana’ (Kuva: Floradania)</p>
Maranta leuconeura ’Kerchoveana’ (Kuva: Floradania)
<p data-block-key="pfh3u">Maranta leuconeura (Kuva: Floradania)</p>
Maranta leuconeura (Kuva: Floradania)

Maija

Marantakasveihin kuuluu myös maija (Calathea), joka nukkumatin tavoin nostaa lehtensä yöksi ylös. Maijastakin on jalostettu useita eri lajikkeita, joiden lehtien väri ja kuviot vaihtelevat. Lehden alapinta on punertava. Maijat kasvavat nukkumatteja kookkaammiksi, jopa 80 cm. Tutustu esimerkiksi isomaijaan (Calathea roseopicta).

Sekä nukkumatin että maijan vaaleat kukat ovat pieniä ja vaatimattomia.

<p data-block-key="y83rd">Täplämaija (Calathea makoyana) (Kuva: Adobe Stock)</p>
Täplämaija (Calathea makoyana) (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Nukkumatti ja maija viihtyvät hyvin myös ikkunallisessa, kosteassa kylpyhuoneessa. Ne ovat kauniita sisustuselementtejä ja parantavat myös huoneilmaa.

Nukkumatin ja maijan hoito

Nukkumatit ja maijat viihtyvät parhaiten puolivarjossa. Voimakas valo jättää lehdet pieniksi ja suora paahde voi polttaa lehdet nopeastikin. Kasvit pärjäävät normaalissa huoneenlämmössä. Ihanteellisinta olisi, jos huonelämpötila laskisi öisin hieman normaalia viileämmäksi ja päivisin nousisi keskimääräistä lämpimämmäksi.

Kastelun tulee olla melko runsasta ja varsinkin kesällä multa saa pysyä jopa kosteana. Kasvit eivät siedä kuivahtamista, mutta eivät pidä myöskään liikakastelusta. Varmista, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

Viileämmässä tilassa kasvatettuna ja talvella riittää vähäisempi kastelu, mutta silloinkaan kasvualustaa ei saa päästää kokonaan kuivumaan. Kasvia voit myös sumutella silloin tällöin ympäri vuoden. Lannoitus 1–2 kertaa kuukaudessa kasvukauden aikana.

Kosteassa viihtyvät nukkumatit ja maijat ovat etenkin talvella huoneilman kuivuessa alttiita tuholaisille. Jos kasvi varistaa lehtiä, sitä vaivaa äkillinen valonvaihtelu, kuivuus tai tuhohyönteiset.

Lisäys ja uudelleenistutus

Lisäys onnistuu jakamalla kasvi mullanvaihdon yhteydessä. Samaan ruukkuun voit istuttaa useampiakin pistokkaita. Nukkumatin juuret jäävät melko pinnalle, joten sen voi istuttaa melko laakeaan ja matalaan ruukkuun tai vaikka suuremman kasvin aluskasviksi. Uudelleenistutusta ei tarvitse tehdä vuosittain, sillä kasvit pitävät tutusta ja turvallisesta ruukusta. Vaihda vasta, kun ruukku alkaa selkeästi käymään ahtaaksi. Kasvualustaksi sopii turpeensekainen multa, jossa voi olla mukana orkideamultaa tai lecasoraa ilmavuutta lisäämässä.

Tiesitkö?

Muita nukkumatin lähisukulaisia ovat raitamatit (Ctenanthe) ja nukkuleenat (Stromanthe).

  • Raitamatit ovat suurempia kuin sukulaisensa, mutta lehdet ovat suhteellisesti kapeammat kuin nukkumatilla ja maijalla.
  • Nukkuleenan lehdet ovat päältä vaaleanvihreän, kerman ja vaaleanpunaisen kirjavat ja alta eri sävyisen punaiset.
<p data-block-key="wwdr0">Punanukkuleena Stromanthe sanguinea (Kuva: Adobe Stock)</p>
Punanukkuleena Stromanthe sanguinea (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton