• Etusivu
  • Hoitotyöt

Oksasakset eli sekatöörit ovat jokaisen puutarhurin perusväline

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.03.2011
20091_14812.jpg

Alasinmallissa toinen terä leikkaa ja toinen toimii leikkausliikkeen pysäyttävänä alasimena.

Puutarhurin käytetyimpiä työkaluja ovat pienet oksasakset eli sekatöörit. Niillä on käyttöä läpi vuoden: kesällä ne ovat ahkerassa käytössä niin pensaiden kuin ruusujen leikkaamisessa, syksyllä siistitään mm. perennamaat ja talvella tehdään kuusenhavuista taidetta ja tunnelmaa ja keväällä otetaan huonekasveista pistokkaita ja leikataan omenapuun vesiversot…

Terän koko sanelee leikattavan materiaalin paksuuden. Tyypillisesti sekatööreillä leikataan maksimissaan n. 1 cm paksuisia oksia. Jos oksalla on paksuutta yli 1,5 cm, saattaa olla järkevämpää tarttua järeämpiin välineisiin.

Kaksi perusmallia

Ohileikkaavat, saksimaiset oksasakset sopivat elävän puun leikkaamiseen, ja niillä pääsee oikeaoppisesti lähelle oksan haaraa. Siisti leikkauspinta myös umpeutuu nopeammin.

Alasinmalli pärjää paremmin kuivan ja sitkeän tai vanhan puun leikkaamisessa. Niissä suorareunainen terä sulkeutuu alasinta vastaan ja ne tuntuvat tukevammilta.

Ergonomia kunniaan

Kaikissa töissä soisi käytettävän työkaluja, jotka vähentävät leikkaamisen aiheuttamaa kuormitusta ja rasitusta. Kun oksasakset istuvat käteen eivätkä kalva kättä, tulee työstäkin kivaa. Pinnoitetut leikkuuterät pienentävät kitkaa ja näin keventävät leikkuuta. Terien lukitusmahdollisuus lisää turvallisuutta.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

kookosrouhetta
Vaihtoehtoisia kasvualustoja: kookoskuitu
Hyvä kasvualusta on välttämätön kasvien hyvinvoinnille ja vaikuttaa niiden kasvuun. Kasvualusta on väliaine kasvin juurten ja tarvittavien ravinteiden ja veden välillä.Hyvä kasvualusta edesauttaa juurtumista. Kasvualustan ollessa riittävän huokoinen mahdollistaa se ravinteiden ja veden lisäksi ilman sitoutumisen materiaaliin. Ilmaa sitouttanut materiaali on juurten hapensaannin kannalta välttämätöntä. Juuriston suurin haaste onkin liian tiivis ja hapeton kasvualusta.Kun siirrytään kokonaan mullattomaan kasvatukseen, on muistettava huuhtoa uudelleen istutettavien kasvien juuret huolellisesti mullasta.
202011_67548.jpg
Maistuisiko kolmen ruokalajin jouluillallinen?
Joululaulut raikuvat jo monessa kodissa ja tutut sävelmät hyräillään varsinkin ruokaa laittaessa. Nyt onkin hyvä hetki tutustua erilaisiin resepteihin, jos tänä jouluna loihtisi joulupöytään jotain tuttua herkkua ehkä aivan uudella tavalla. Istahda vaikka nojatuoliin kahvikupposen kanssa ja nappaa tästä parhaat ideat joulupöytääsi.
20239_83155.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Lauhkean ilmaston asukkaille luonnon ja puutarhan kasvien vuotuiset elintavat ovat tuttuja: ne kasvavat keväästä syksyyn ja lepäävät talvella. Varsinkin lehtipuilla kasvu- ja lepokauden ero on erityisen selkeä. Vastaavaa kasvun ja levon vuorottelua on myös huonekasveilla.
20237_82615.jpg
Kukkamullassa vihreää kasvustoa? Asiantuntija vastaa
Kasvatan kukkia parvekkeella. Nyt siihen multaan ilmestyi jotain vihreää. Mitä se on ja onkohan se haitallista kukan taimelle?
20212_68565.jpg
Työkalut valmiiksi pihan hoitoon
Talven väistyessä hiljalleen alkaa kevätaurinko tehdä tuloaan ja valoisuus lisääntyä. Nyt on hyvä aika valmistautua kohta käsillä olevaan kasvukauteen ja suunnitella, mitä kaikkea pihan hoidossa olisi hyvä olla apuna helpottamassa työskentelyä. Monet uudet ja tehokkaat sähköyökalut sekä -laitteet tekevät puutarhan hoidosta vaivatonta ja miellyttävää.
20124_30325.jpg
Kuinka nurmikkosi voi?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kolmannessa osassa pistetään nenä nurmikkoon ja tarkastellaan nurmimattomme kuntoa.Sarja sisältää seuraavat osat: OSA 1/6: Katse puihinOSA 2/6: Pensaat siisteiksiOSA 3/6: Nurmimatto reheväksiOSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksiOSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton