• Etusivu
  • Kasvillisuus

Omalaatuinen suomalainen ruokakulttuuri ansaitsee nosteensa

European region of gastronomy -tunnus on tärkeä tunnustus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.12.2021
202111_73887.jpg

Kuva: Shutterstock

Kuopion alueella on vietetty ruokamatkailun juhlavuotta European Region of Gastronomy -tunnuksen turvin viime vuoden alusta lähtien. Kaksivuotiseksi venähtänyt juhla-aika päättyy, mutta ruokaverkoston tuloksekas kehitystyö jatkuu edelleen. Määrätietoinen eri alojen ja toimijoiden välinen yhteistyö tuottaa entistä parempia ruoka- ja matkailualan tuotteita ja palveluja sekä auttaa alan yrityksiä näkymään niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

European Region of Gastronomy -tunnuksen saaminen on ollut tärkeä tekijä Pohjois-Savon pyrkiessä kansainvälisesti tunnetuksi ja arvostetuksi ruokamatkailualueeksi.

– Olemme saaneet ERG-vuosina mahtavia tuloksia. Siihen on auttanut laaja verkosto, jonka sisällä tieto on vaihtunut tehokkaasti, verkoston viestintää koordinoiva Niina Vänttinen MKN Itä-Suomesta kertoo.

– Olemme mukana laajoissa kansainvälisissä osaamisverkostoissa, joissa pääsemme oppimaan muista maista ja muilta toimijoilta sekä toisaalta välittämään muille vinkkejä omista kokemuksistamme.

Juhlavuosien aikana on luotu Pohjois-Savoon vastuullisesti toteutettuja toimintamalleja ja tapahtumia, jotka jäävät elämään pitkälle tulevaisuuteen.

Kuva: Kuopio-Tahko Markkinointi Oy
Kuva: Kuopio-Tahko Markkinointi Oy

– Autamme mukana olevia kumppaneita ottamaan huomioon ympäristönäkökulmien lisäksi myös sen, miten paikallisia palveluja voi hyödyntää enemmän ja miten lähiruuan osuutta ruokapalveluissa voi nostaa.

Maa- ja kotitalousnaiset on mukana monessa suuressa ruokamatkailuverkostossa eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Karjalan alueella paikallinen MKN toimii aktiivisesti Karelia à la carte -verkoston työssä. Kun yhdellä alueella lähdetään rohkeasti toimimaan, siirtyy aktiivinen ideointi myös muualle.

Kuopion alueella kansainvälisen ruokamatkailun kehittämishankkeita ovat tuottaneet Itä-Suomen MKN ja ProAgria yhdessä Kuopion kaupungin sekä Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa. Esimerkiksi kylämatkailuhankkeissa on käytetty myös MKN Maisemapalvelujen asiantuntemusta.

Sampea, samppanjaa ja vadelmasalaattia (kuva: Timo Heinonen)
Sampea, samppanjaa ja vadelmasalaattia (kuva: Timo Heinonen)

Niina Vänttinen kertoo, että ensi vuonnakin ruokamatkailutuotteiden kehittäminen ja pilotointi jatkuu Kuopion alueella. Koronarajoitusten väistyessä päästään kutsumaan laajasti myös matkanjärjestäjiä ja kansainvälistä mediaa tutustumaan Savon makuelämyksiin. Suomalainen ruokakulttuuri tarjoaa paljon eksotiikkaa, mikä ei näyttäydy välttämättä niille, joille se on arkea.

– Työskentely tässä verkostossa on lisännyt itselläni ylpeyttä, arvostusta ja kiitollisuutta koko suomalaista ruoka-alaa kohtaan. Meillä on kaikkea ainutlaatuisista luonnontuotteista vertaansa vailla oleviin ruoantuottajiin ja -tekijöihin. Henkseleitä ei voi paukuttaa liikaa, viestintäasiantuntija Niina Vänttinen korostaa.

Ohje

Ohje

Kuopion alue – European Region of Gastronomy

Kuopion alue valittiin toissa vuonna ensimmäisenä alueena Suomessa kansainvälisesti merkittävän European Region of Gastronomy -tunnustuksen saajaksi. Juhlavuosi jatkuu tämän vuoden loppuun saakka. Statusta haki savolaisen ruokamatkailun kehittämisverkosto, johon muun muassa MKN Itä-Suomi kuului. Tällä hetkellä European Region of Gastronomy -kokonaisuudessa on mukana jo yli 80 yritystä, tapahtuma­toimijaa, oppilaitosta ja kehittämisorganisaatiota koko maakunnan alueelta.
tastesavo.fi

MKN Itä-Suomen hallinnoimat SATOA Kuopio Food Festival, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali ja European Region of Gastronomy- juhlavuosikokonaisuus huomioitiin syyskuussa Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailun kunniamaininnalla.
https://www.tastesavo.fi/uutiset/hungry-for-finland-kunniamaininnat-pohjois-savon-ruokamatkailulle

Lähde: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n tiedote 13.10.2021

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20149_40853.jpg
Suppilovahvero
Suppilovahverot viihtyvät nuorissa kuusikoissaTämä herkullinen sieni on nimittäin kuusen aisapari. Varsinkin nuorehkot ja kosteat sekametsät ovat suppilovahveron kasvupaikkoja. Sieni viihtyy kuusen läheisyydessä ja kun sieniesiintymän löytää, niin esiintymä on tavallisesti laaja. Myös hirvien asuinalueilla näitä maukkaita luonnon ihmeitä esiintyy, sillä ne ovat hirvien suosiossa.Suppilovahvero kasvaa yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa. Niitä löytää melko myöhään syksyllä syyskuusta marraskuuhun. Hyvinä satovuosina sitä esiintyy selvästi enemmän kuin lähisukulaista kantarellia.Ps. Sientä on hankala paikallistaa, sillä ne kasvavat sammaleeseen syvälle uponneina. Mutta kun silmä on tottunut maastoon ja ensimmäinen suppilovahvero on löytynyt, niin sen jälkeen vahveroita näkee joka puolella!
20237_82628.jpg
Viikon kysymys: Miten isotuomipihlaja tulisi leikata?
Pihassamme on isotuomipihlaja-aita, joka on päässyt kasvamaan noin 4 metriseksi. Aita ei ole enää alhaalta tuuhea eikä toimi näkösuojana naapurin kanssa kuten sen olisi tarkoitus. Onko sitä mahdollista hoitaa kyseisestä lähtötilanteesta niin, että se pidettäisiin jatkossa noin 2 metrin korkeudessa ja se tuuheutuisi alhaalta asti, mutta sitä ei leikattaisi koskaan täysin alas vaan se säilyisi näköesteenä?
20225_78177.jpg
Orvokit kestävät huonoakin säätä
Toukokuun alku on erinomaista orvokkien istutusaikaa. Orvokit eivät hätkähdä huonoakaan säätä. Räntäsade tai pikkupakkanen saa orvokit painamaan päänsä vain hetkeksi – lämpötilan noustessa ne jatkavat taas kukintaansa.
20205_64578.jpg
Valokatteella luot suojaisan ja rentouttavan paikan puutarhaan - osallistu myös kilpailuun
Valokatteella teet itsellesi tunnelmallisen paikan nauttia kevään ja alkukesän ensimmäisistä lämpimistä illoista. Valokatteen alla olet suojassa sateelta, tuulelta ja puista tippuvilta lehdiltä. Valokate mahdollistaa suojaisat illanistujaiset, tähdenlentojen katselut ja vaikkapa retkeilyn kuivana omalla terassilla. Samalla suojaat kukkaset ja terassin sateilta sekä välillä jopa paahtavalta auringolta. Kirkas valokate päästää valon lävitseen, joten se sopii niin terassille kuin pergolaankin. Valokatteesta voidaan rakentaa myös suoja autolle ja muille menopeleille.
200712_7759.jpg
Huonekasvien kasvinsuojelu
Huonekasvit viettävät lepokauttaan nyt vuoden pimeimpänä aikana. Terveet ja elinvoimaiset kasvit eivät ole kovin alttiita ötököiden ja tautien valloitukselle. Oikean kasvupaikan valinnalla ja oikeilla hoitotoimilla voidaan siis pelastaa paljon, mutta mitä tehdä, jos kasviin kuitenkin tulee laikkua, pilkkua tai ötökkää?
202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton