• Etusivu
  • Hoitotyöt

Onko lämpimästä syksystä haittaa kasveille?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.09.2021
20219_72368.jpg

Vaikka kuluva syksy olisi poikkeuksellisen lämmin, niin pitkään jatkunut lämmin sää tuskin vaikuttaa haitallisesti puihin tai muuhun kasvillisuuteen – saati eläimiin ja hyönteisiin. Kasvien ja eläinten talveen valmistumiseen lämmöllä on nimittäin vain vähän vaikutusta; kasvit asettautuvat talvilepoon ja linnut lähtevät muutolle pitkälti päivän pituuden mukaan. Vain katulamppujen voimakkaassa valossa lepoon asettuminen voi viivästyä.

Pitkään jatkunut lämmin sää on loppujen lopuksi poikkeuksellisen suotuisa ilmiö puutarhojen kasveille, pensaille ja puille; kasvit ovat päässeet tuuleentumaan, eli valmistumaan talveen hyvin. Isoista silmuistakaan ei kannata huolestua, sillä ne vain kertovat siitä, että kukka-aiheet ovat muodostuneet hyvin. Vain runsaista sademääristä voi paikoin olla haittaa.

Kukkivat kasvit ja lentelevät hyönteiset

Lämmin syksy mahdollistaa tavallista voimakkaamman jälkikukinnan. Se on aivan normaali ilmiö monella kasvilla. Siemeniä syyskukinnasta ei yleensä synny. Moni pihan kasveista, esimerkiksi piharuusut, saattavat myös jatkaa kukintaansa pitkälle talveen.

20219_72367.jpg

Myös ulkosalla olevat hyötypuutarhat antavat lämpimän sään jatkuessa yllättävän pitkään satoa; esimerkiksi kaaleja voi kerätä myöhäänkin syksyllä ja moni yrttikin jaksaa sinnitellä pitkään (mm. lipstikka, minttu, meirami ja persilja). Hyönteisetkin ovat hyvin sopeutuneita lauhoihin syksyihin; vasta useampi peräkkäinen pakkasyö saa ne asettumaan aloilleen.

20219_72365.jpg

Talven olosuhteet ovatkin kasvien kohdalla syksyä kriittisemmät. Lumeton talvi ja voimakkaat lämpötilavaihtelut ovat niiden selviämisen kannalta haastavimpia. Kovatkaan pakkaset eivät haittaa talvehtimista, mikäli suojana on lumipeite. Jos lämpötila taas pysyy plussalla ja lumettomuus jatkuu vielä joulun tienoille saakka, niin silloin kasvien lepotila voi alkaa jo purkautumaan. Sen päälle tulevat pakkaset voivat vaurioittaa heräileviä kasveja.

Viivyttelevät vesilinnut

Osa vesilinnuista viihtyy pitkälle syksyyn Suomen sisävesissä, mutta viimeistään vesien jäätyminen pakottaa nekin lähtemään. Useimpien lintulajien syysmuutto kulkee aikataulussaan, sillä niilläkin valon määrän väheneminen on suurin muuton käynnistäjä. Yksittäisiä viivyttelijöitä kuitenkin havaitaan joka syksy.

Loka-marraskuussa joutsenet alkavat kerääntyä muuttoa varten. Leutoina talvina joutsenet saattavat kuitenkin viivytellä lähtöään pidempäänkin.
Loka-marraskuussa joutsenet alkavat kerääntyä muuttoa varten. Leutoina talvina joutsenet saattavat kuitenkin viivytellä lähtöään pidempäänkin.
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton