• Etusivu
  • Kasvillisuus

Paina kuvioita kankaaseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.11.2023
202311_36905.jpg

Kauniit verhot syntyvät painamalla esimerkiksi keittiöön (Kuva: Biolan)

Voit painaa kuvioita kangasväreillä hedelmiä ja juureksia apuna käyttäen esimerkiksi yksivärisiin essuihin, patalappuihin, T-paitoihin, tyynyliinoihin, verhoihin, leivinliinoihin, kangaskasseihin tai kuusenalusmattoihin. Voit tehdä myös kortteja tai uniikkia lahjapaperia painamalla kuvioita ruskeaan käärepaperiin.

Mitä työhön tarvitaan?

Painamista varten tarvitset ainakin seuraavat tarvikkeet:

  • Kangasvärejä
  • Pensseli tai pari (isompi maalin levittämiseen ja pienempi viimeistelyyn)
  • Kangasta tai paperia
  • Sakset
  • Talouspaperia

Painotyön viimeistelyssä myös kangastussit voivat olla tarpeen. Etenkin tekstin kirjoittamisessa lopputulos on yleensä siistinpää kuin sudilla tehden.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Paina omenan avulla

1. Leikkaa omena puoliksi ja imeytä siitä liika kosteus talouspaperiin.
2. Laita maalia hiukan lautaselle, kasta esimerkiksi pieni maalaustela maaliin ja pyyhi ylimääräinen maali telasta lautasen reunaan.
3. Levitä maali omenanpuolikkaalle ja aseta omena varovasti maalattu pinta alaspäin kankaalle.
4. Paina tiukasti, jotta kuvio siirtyy kankaalle ja keinuta omenaa kevyesti, jotta maali tarttuisi koko alueelle, mutta varo sotkemasta kuviota.

Näin voit tehdä kankaaseen uusia kuvioita mielesi mukaan, muista vain lisätä maalia omenaan. Anna maalin lopuksi kuivua perusteellisesti ja silitä sen jälkeen kangas nurjalta puolelta, jotta maali kiinnittyy siihen (noudata maalin valmistajan ohjeita).

Voit kokeilla painamista myös parsakaalilla, kukkakaalilla, porkkanalla...

Paina perunan avulla

1. Valitse suuri peruna. Pese se, leikkaa peruna kahteen osaan ja painele leikkauspinnat kuiviksi talouspaperilla.
2. Piirrä lyijykynällä painettavan kuvion ääriviivat, voit tehdä erilaiset kuviot kumpaankin puoliskoon. Voit käyttää apuna myös piparkakkumuotteja. Yksinkertaiset muodot ovat parhaimpia: sydän, tähti, tassunjäljet jne.
3. Veistä piirtämäsi kuvio varovasti puukolla perunan pintaan kohokuvioksi. Leikkaa ääriviivojen ulkopuolelta ja perunan laidoilta siten, että kuvio jää koholle.
4. Taputa peruna jälleen kuivaksi ja sivele siihen hiukan kangasväriä. Paina perunapinta varovasti kankaaseen, jottei väriä tartu kuvion ulkopuolelle.
5. Anna kuivua kunnolla ja silitä kangas nurjalta puolelta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202110_73186.jpg
Askartele joulukortit lasten kanssa
Joulukorttien askartelu on mukavaa joulupuuhaa koko perheen kesken. Jos tuntuu, että oma mielikuvitus ei riitä tai mahdollisuuksia on liikaa, ideoita kannattaa hakea internetin ihmeellisestä maailmasta. Voit lisäksi kysyä vinkkejä vaikka päiväkodin aikuisilta. Veikeät porot tikkarinenillä ovat varmasti monen mieleen, jos haluat askarrella muuta kuin perinteisempiä kortteja. Valmiita korttipohjia, korttikuvia sekä tekstitarroja on saatavilla paljon, myös lähikaupasta.
202110_73091.jpg
Näin teet terassista syksyn lempipaikkasi
Syksy on tullut – otetaan siitä kaikki ilo irti! Lasitetulla terassilla tai parvekkeella eivät syyssateet haittaa, ja lasien läpi onkin mukava ihastella ruskan upeaa värikirjoa. Illan hämärtyessä kauniisti sisustettu ja valaistu terassi muuntuu tunnelmalliseksi keitaaksi, jolta ei malttaisi lähteä lainkaan pois.Keräsimme sinulle ideoita syksyisen lasiterassin ja parvekkeen sisustamiseen. Nappaa vinkit talteen ja tee terassistasi syksyn ehdoton lempipaikkasi!
200611_1884.jpg
Kasvupaikka vaikuttaa kasvien valintaan
Puutarhaan istutettavat kasvit kannattaa valita kasvupaikan maaperän mukaan. On tärkeää ottaa huomioon mitkä kasveista ovat talvenkestäviä kyseisen paikan olosuhteissa. Esimerkiksi perennat kannattaa valita paikalla hyvin menestyvistä lajeista. Valinnassa on huomioitava myös kasville sopiva valon määrä.Perennoja voidaan lisätä jakamalla tai siemenistä ja ne istutetaan kukkatarhan eri puolille. Istuttamalla eri aikoina kukkivia perennoja omiksi ryhmiksi alueen eri puolille saadaan kukintaa koko kesäksi. Kukintaa saadaan runsaammaksi yksivuotisten kasvien avulla, sillä ne kukkivat koko kesän.Kasvatettaessa paljon hoitoa vaativia kasveja, kuten pitkälle jalostettuja ryhmäperennoja, ryhmäkasveja ja ryhmäruusuja, niille varataan oma paikkansa ja niitä hoidetaan asianmukaisesti. Puiden ja pensaiden alla sekä kukkatarhassa on hyvä käyttää katteita tai peittokasveja maata peittämässä, jolloin rikkakasveilla ei ole kasvutilaa.
20237_82648.jpg
Mikä kukka kasvaa tien vieressä? Asiantuntija vastaa
Tien vieressä oli tämä kukka, jota en ole aikaisemmin nähnyt luonnossa. Olisiko puutarhasta karannut?
20_P_56146.jpg
Kärhöjä kotipuutarhaan?
Taimimyymälöissä on tarjouksessa erilaisia kärhöjä – Menestyisivätkö nämä köynnökset kotipihassa? T: Kärhöjen lumoissaKärhöt lukuisine lajeineen ja lajikkeineen ovat hyvin monikäyttöisiä (luonnonkärhöjen ja jalokärhöjen lisäksi löytyy perennakärhöjä) ja niitä voit kasvattaa luonnon ympäristössä (kivien päälle, puiden ympärille tms.), istutuksissa ja vaikka astiassa terassilla tai parvekkeilla. Ne kasvavat kesän aikana yli 2 metrisiksi; astiassa koko jää hieman pienemmäksi.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Täydennä puutarhasi niityn kauniilla kukkasilla
Niityillä ja kedoilla, ojan varsilla ja joutomailla kukkii toinen toistaan kauniimpia ja kestävämpiä kasveja. Meistä jokainen on varmasti keräillyt niitä myös maljakkoon ja saanut nauttia kukkien herkästä kauneudesta myös sisätiloissa. Luonnonkukista kerätty kimppu ilahduttaa ostetun kimpun tavoin - ja monia kasveja voi myös kuivata!Tilaa niittykukkien siemeniä annospusseissa - tai hanki valmis niittykukkaseos Rakentaja.fi verkkokaupasta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton