• Etusivu
  • Hoitotyöt

Paranna puutarhasi tuottoa mehiläisten avulla

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.03.2014
20143_38326.jpg

Keinopesä Kuva: Reima Leinonen

Moni kotipuutarhurikin on viime vuosina huomannut pölyttäjien määrän vähentyneen. Koska pölyttäjät lisäävät monien kasvien siemeniä ja satoa, niin yhä useampi puutarhanhoidosta innostunut onkin alkanut haaveilla sivutoimisesta mehiläistarhan pidosta!

Pelkkä innostus ei vielä mehiläistarhurin uraan riitä, vaan lisäksi tarvitaan monenlaista tietotaitoa ja noin 800 euron arvoista investointia välineisiin. Toki myös paha mehiläispistosallergia saattaa tappaa haaveet heti alkuunsa, mutta onneksi siihenkin saa nykyisin apua siedätyshoidosta.

Noin 40 vuotta mehiläistarhausta harrastanut Helsingin Seudun Mehiläishoitajat ry:n puheenjohtaja Arto Koljonen kuvaa mehiläisten hoivaamista mielenkiintoiseksi ja luonnon monimuotoisuutta tukevaksi työksi:

– Mehiläispesän hoitaminen vaatii kuitenkin enemmän sitoutumista ja työtä kuin moni tulee ennalta arvanneeksi. Hoitokautena tulee säännöllisesti käydä tarkistamassa ja suorittamassa toimenpiteitä mehiläisten menestymisen varmistamiseksi, Koljonen kertoo ja jatkaa:

- Lisäksi hoidon onnistumiseksi tarvitaan tietotaitoa, jota kannattaakin ensin hankkia esimerkiksi eri mehiläishoitajien yhdistysten järjestämiltä luennoilta ja kursseilta.

Huomio

Huomio

Helsingin Seudun Mehiläishoitajat ry

on mukana

Kevätmessuilla 3. - 6.4.2014 Messukeskuksessa

. Tervetuloa tutustumaan osastoon ja kuulemaan lisää tästä ekologisesta tavasta hoitaa puutarhaa!

Vai kannattaisiko sittenkin rakentaa vain keinopesiä?

Jos aika ei riitä oman mehiläistarhan ylläpitoon, puutarhaansa voi houkutella pölyttäjiä tarhausta helpomminkin keinoin. Suhteellisen huonosti tunnettu, mutta erittäin kätevä tapa pölyttäjien määrän lisäämiseen ovat keinopesät. Keinopesän rakentamiseen tarvitaan yksinkertaisimmillaan koivupölkky, puuliimaa, pora, muutama koukku ja pari nippusidettä. Keinopesät ripustetaan sopivaan suojaiseen paikkaan odottamaan erakkopölyttäjien pesiytymistä.

How to make a bee hotel - Pölyttäjien keinopesän valmistus (YouTube)

Ei pihaa, ei puutarhaa?

Pihattomalle mehiläisten ystävälle on olemassa vielä kolmaskin vaihtoehto osallistua mehiläistarhauksen ihmeelliseen maailmaan, kummius. Kummi saa tuoretta hunajaa omasta kummipesästä. Tämän lisäksi hän pääsee kurkistamaan hunajan polkua kukkien medestä purkkiin. Kummius antaa mehiläispesän tuotosta nauttimisen lisäksi uskomattomia elämyksiä mehiläisten maailmasta ilman mehiläisistä huolehtimiseen liittyviä velvollisuuksia. Kysy lisää kummiudesta Helsingin Seudun Mehiläishoitajat ry:n messuosastolta!

Helsingin seudun mehiläishoitajat tarkastelemassa kasvattiensa lisääntymistä
http://www.hunajahelsinki.fi/
Helsingin seudun mehiläishoitajat tarkastelemassa kasvattiensa lisääntymistä

Kiinnostuitko? Tule Kevätmessuille kuulemaan lisää!

Tule messuille tapaamaan Helsingin seudun mehiläishoitajat ry:tä; pääset tutustumaan lähemmin mehiläistarhauksessa käytettäviin pesiin ja keinopesien rakentamiseen - ja voit perehtyä lisää mehiläisharrastuksen edellytyksiin.

Messuilla on myös paljon muuta, mielenkiintoista nähtävää!

Lue lisää Kevätmessuista- aukioloajat, liput, ohjelma, näytteilleasettajat ym.

Tervetuloa Kevätmessuille Messukeskukseen 3.-6. huhtikuuta

Tervetuloa Kevätmessuille!
Tervetuloa Kevätmessuille!

Kevätmessut on neljän eri messun muodostama keväinen suurtapahtuma, jonka sydän on yleiskoristelualue Garden Party. Kantava teema on tänä vuonna ekologisuus, joka näkyy niin ulkoasussa kuin sisällössäkin.

Monipuolisissa tietoiskuissa kuullaan mielenkiintoisia puheenvuoroja muun muassa kaupunkiviljelystä, luontosuhteen merkityksestä lapsen kehitykselle sekä viljelykierron ja luonnon monimuotoisuuden merkityksestä kotipuutarhassa. Garden Party -alueella puhutaan myös kompostoinnista, tutustutaan erilaisiin yrtteihin ja niiden käyttömahdollisuuksiin sekä tavataan monenlaisia puutarha-alan asiantuntijoita!

Lue lisää www.kevatmessut.fi/ohjelma

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20234_77101.jpg
Kiinanpionien istuttaminen
Pioni on perennojen parhaimmistoa, joka ansaitsee paikkansa auringossa. Sijoita pioni paikkaan, josta sen suuret kukat nähdään ja täyteläinen tuoksu huomataan. Pioni sopii niin yksittäiskasviksi, katseenvangitsijaksi nurmikolle kuin kohottamaan suurempien istutusryhmien arvokkuutta. Se toimii tarvittaessa jopa kesäisenä näkösuojana. Komeat kerrannaiskukkaiset lajikkeet ovat muhkeita, yksinkertaiset kukat ovat herkempiä ja hienostuneempia – mutta kaikki pionit ovat upeita.
20238_82718.jpg
Tulilatva on kaunis kukkivana - ja kukinnan jälkeenkin!
Tulilatva(Kalanchoë blossfeldiana) on luontaisesti Madagaskarilla ja Itä-Afrikassa kasvava mehikasvi, joka on saanut suosiota myös huonekasvina. Tulilatvaa myydään usein kukkivana kausikasvina, jonka monet heittävät pois kukinnan jälkeen. Tulilatva on kuitenkin viehättävä ja helppo huonekasvi ilman kukintojakin, joten sitä voi kasvattaa ympäri vuoden.
20232_58396.jpg
Oman ruokalautasen kasvikset halutaan kasvattaa itse
Biolanin teettämän kuluttajakyselyn mukaan kiinnostus itse kasvattamiseen ja syötäviin kasveihin on nousussa. Liki kolme neljästä suomalaisesta innostuu puutarhanhoidosta ainakin jonkin verran. Syyt kasvattaa itse syötäviä kasveja ovat tuoreus, alkuperä ja luonnonmukaisuus. Kotipuutarhuri haluaa nähdä konkreettisen kasvun ihmeen. Multien ja lannoitteiden hankinnoissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota ympäristöystävällisyyteen ja kierrätysraaka-aineiden hyödyntämiseen. Ekologisia raaka-aineita puutarhassa ovat rahkasammal ja biohiili.
20226_78650.jpg
Mansikan taudit ja tuholaiset
Jo mansikan taimivaiheessa esiintyvät tuholaiset ja taudit vaikuttavat kasvin kasvuun ja kehitykseen. Taudit ja tuholaiset pääsevät leviämään taimien mukana ja ympristöstä. Alla on esitelty muutama mansikoita kiusaava tauti ja tuholainen.
20166_46733.jpg
Saako pihaan rakentaa?
Meillä olisi tarkoitus rakentaa puuvaja pihan perälle - onko se sallittua? Mistä saisi tietoa ja mitä tulisi ottaa huomioon? T: kotinikkariOtahan ensin selvää kuntasi rakennusvirastosta tai kunnan kotisivuilta, mitä ohjeita siellä annetaan pihanrakentamiseen liittyen. Rakentamisen rajat ja rajoitteet vaihtelevat alueittain – ja jopa kunnittain.Yleensä pienimpiin ja rakennusjärjestyksen kannalta vähäpätöisempiin rakennelmiin ei lupaa tarvita - vähän isomman rakennelman ollessa kyseessä riittää toimenpideilmoitus kunnan rakennusviranomaisille.Rakennushankkeesi ei välttämättä ole vain sinun ja kunnan rakennusviranomaisten välinen asia; myös naapurien mielipide on huomioitava. Tyypillinen naapurien huomioon ottamiseen liittyvä pykälä koskee rakennusten ja rakennelmien etäisyyttä naapuritontista. Yleisenä ohjeena voidaan pitää sitä, että rakennuksen tulee olla vähintään korkeutensa etäisyydellä rajasta – sitä lähemmäksi rakentaminen vaatii ainakin naapurin luvan. Viisas pihanrakentaja ottaa aina huomioon myös naapurit!Lue lisää:Tarvitaanko piharakentamiseen lupa?
20238_82801.jpg
Kompostoi lehdet ja ruohonleikkuujätteet tehokkaasti
Moni saattaakin odottaa kesän loppua, jotta pääsisi haravoimaan lehtiä. Se on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. Kuitenkin lehdet on jossain vaiheessa käsiteltävä tai kompostoitava. Tässä tulee avuksi BioProffan Lehtikompostori Lehto, joka on jokaisen puutarhurin oiva apulainen. Samalla huolehdit naapurisovusta, kun lehdet pysyvät omalla puolellasi aidasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton