• Etusivu
  • Kasvillisuus

Porkkana – edullinen ja ravinteikas

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.09.2023
20239_82988.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Riittävä A-vitamiinin saanti huoltaa ihoa, limakalvoja ja näkökykyä ja väitetäänpä vanhenemisen seurauksienkin vähenevän. Antioksidanttina beetakaroteeni suojaa soluja ulkoisilta rasitteilta, esimerkiksi ihosoluja auringon säteiltä.

Keskikokoisesta porkkanasta saa sopivan päiväannoksen beetakaroteenia. Yliannostuksen vaaraa ei aiheudu isommastakaan määrästä, koska ylimäärä poistuu elimistöstä toisin kuin pillereistä nautittava A-vitamiini. Elimistö toisin sanoen muodostaa beetakaroteenista A-vitamiinia juuri tarvitsemansa määrän.

Porkkanaa on suositeltavaa syödä sekä kypsennettynä että raakana. Kypsennetystä porkkanasta pienen öljytilkan kanssa nautittuina beetakaroteenin imeytyminen suolistossa paranee. Lisäksi porkkana sisältää esimerkiksi K- ja C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa foolihappoa, kaliumia, magnesiumia ja seleeniä sekä kuitua.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Tasapainota ruokalaskua porkkanalla

Porkkana kuuluu keräkaalin, lantun, sipulin ja kiinankaalin ohella niihin kasviksiin, jotka ovat hinnaltaan kaikkein edullisimpia kaikkina vuodenaikoina. Usein gallupeissa kuluttajat valittavat, että he kyllä söisivät kasviksia, mutta esteenä on hinta.

Kasvisten kalleudella perustellaan suomalaisten vähäistä kasvisten kulutusta. Tämä on harhakäsitys. Kun täyttää ruokalautasen puolilleen kasviksia ja varaa neljänneksen perunalle, on kasvisten ja perunan hinta koko aterian raaka-ainekuluista keskimäärin vain noin viidennes.

Löytyneekö yhtään lämmintä kasvislisäkettä tai pääruokaa, johon porkkanaa ei voisi yhdistää? Monien liha-, riista-, kala- ja eksoottisten kasvisruokien kokonaishinta alenee ja samalla ravintoarvo rikastuu, kun osan kalliimmista raaka-aineista korvaa porkkanalla.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Porkkanalla mehevöität ja värität – ja korostat makua

Porkkana on yksi monikäyttöisimmistä kasviksista. Sellaisenaan se on hyvä välipala ja antaa hampaille tarpeellista työtä. Porkkanoiden keitinveteen voit suolan sijaan kokeilla appelsiini- tai sitruunamehua. Pieni hapokkuus terhakoittaa porkkanan maun.

Porkkana nousee ruoassa esiin miellyttävällä tavalla, kun siihen yhdistää tuoreita yrttejä. Etenkin rakuunaa kannattaa kokeilla. Rakuunaporkkanat lunastavat paikkansa kulinaristinkin lautasella. Myös kirveli, timjami ja tuttu persilja ovat hyviksi kokeiltuja valintoja.

Porkkanan parhaat kaverit muista kasviksista poimittuina ovat selleri ja sipuli. Porkkanan, lehti- tai juurisellerin ja sipulin pyhä kolminaisuus toimii aina, kun hienonnat nämä kasvikset ja kuullotat ne pienessä öljytilkassa keiton, padan tai kastikkeen pohjaksi.

Porkkana sopii erittäin hyvin kypsennettäväksi höyrykattilassa yhdessä perunoiden kanssa. Toinen mukava tapa on paahtaa porkkanapalat uunipellillä yhdessä lohkoperunoiden kanssa. Ruokiin porkkana antaa mehevyyttä, väriä ja täyteläistä makua. Sopii se leivontaankin.

Jos käytettävissäsi on tehokas vihannesleikkuri, kannattaa raastaa porkkanaa pakastettavaksi. Pakkaa porkkanaraaste kertaeriin ja pakasta sellaisenaan tai puserra joukkoon sitruunamehua.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Säilytä porkkanat kylmässä ja erillään etyleenistä

Porkkana on herkkä etyleenille, joten se on pidettävä erillään omenoista, tomaateista ja banaaneista eli etyleeniä tuottavista vihanneksista ja hedelmistä. Muutoin maku kitkeröityy. Porkkana itsekin voi tuottaa etyleeniä, jos se pakataan liian tiiviisti ja pidetään lämpimässä. Etyleeni aiheuttaa porkkanoihin kitkerää makua.

Porkkanat tulee säilyttää +2 - +5 asteessa eli jääkaapin lämpötilassa. Huuhtele porkkanat ennen käyttöä ja pese mahdollinen multa pois. Jos kuorit porkkanoita valmiiksi tarjolle, säilytä porkkanat raikkaassa vedessä. Evääksi porkkanat pakataan syöntivalmiina muovipussiin tai -rasiaan.

Tilastotietoja porkkanasta

  • Porkkana on tärkein ja eniten viljelty juures Suomessa.
  • Porkkana on myös ostetuin juures ja ostetuin avomaalla viljellyistä vihanneksista.
  • Porkkanaa suosivat kaikki iästä, asuinpaikasta, talouden koosta tai sosioekonomisesta taustasta riippumatta. Myös lapsiperheissä porkkanasta pidetään.
  • Suomalainen syö porkkanaa noin yhdeksän kiloa vuodessa eli tomaatin ja kurkun jälkeen kolmanneksi eniten tuoreista vihanneksista.
  • Porkkanan viljelyala on 1726 hehtaaria. Vuoden 2021 porkkanasato oli noin 76 miljoonaa kiloa.
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Itämainen porkkanalisäke

2 rkl seesaminsiemeniä
0,5 kg porkkanoita
1 rkl öljyä
1 tl curryjauhetta
0,5 tl inkiväärijauhetta (tai 1 tl tuoretta inkivääriä)
1 tl hunajaa
ripaus suolaa

Paahda seesaminsiemenet pinnoitetulla pannulla ilman rasvaa, kunnes ne saavat hiukan väriä. Siirrä siemenet odottamaan.
Leikkaa kuorimaveitsellä tai juustohöylällä porkkanoista pitkittäin nauhamaisia suikaleita.
Kuumenna pannulla tilkka öljyä, lisää curryjauhe ja inkivääri ja lämmitä mausteita hetki. Lisää porkkananauhat ja hunaja ja anna porkkanoiden pehmetä.
Lisää seesaminsiemenet porkkanoiden joukkoon ja sekoita varovaisesti. Tarjoa broileri-, jauheliha-, porsaanliha- tai pihviaterialla.

Lähde: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
Resepti: Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_82295.jpg
Kaksivärinen apila? Asiantuntija vastaa
Miksi apilan lehdet ovat vihreä-valkoiset eli kaksiväriset?
202311_83311.jpg
Joulukuun vinkit
Joulukuu on vuoden viimeinen kuukausi. Lapissa pysyvä lumi on yleensä jo maassa ja ilma on kylmä – etelämpänä lämpötilat vaihtelevat vielä nollan puolin ja toisin, joten pysyvää lumipeitettä voidaan joutua odottelemaan kuun lopulle saakka. Joulukuu onkin usein marraskuun tavoin harmaa ja pimeä – vain hieman kylmempi.
202210_79785.jpg
Näin saat hulevedet imeytymään
Huutaako sinun pihasi kauniita pihakivirakennelmia kukkaistutuksien lomaan, kivipolkuja tai oleskelualuetta? Kivinen muurikin kuulostaa kivalta. Suuntaa katseesi AKO Garden -tuotteisiin, jospa sieltä löytyisi tuotteet sinullekin?
20116_26878.jpg
Tee puutarhastasi perhospuutarha
Komeita ritariperhosia, täpläsiipisiä neitoperhosia, herkän kauniita lanttuperhosia ja monia muita perhoslajeja voit houkutella puutarhaasi oikeilla kasvivalinnoilla. Perhoset kiittävät puutarhuria pölyttämällä kasvillisuutta ja tuovat iloa jo pelkällä olemassaolollaan!Monet perhoslajit ovat vähentyneet perinnemaisemien harvinaistuessa, koska yleensä juuri ketojen ja niittyjen kukkaset houkuttelevat perhosia. Perhospuutarhoilla voidaan auttaa siis myös uhanalaisten perhoslajien säilymistä. Puutarhassa voi auttaa myös kasvilajien säilymistä, jos sinne valitaan luonnonkasveja ja erityisesti harvinaistuneita lajeja.Voit tutustua tarkemmin kasveihin Kasvikortistossa!
20234_69150.jpg
Mitä multaa puutarhaan?
Hyvä puutarhamulta on väriltään tummaa ja koostumukseltaan mururakeista. Se pidättää sekä vettä että ravinteita.Kun multa valmistetaan kompostoimalla, siihen sitoutuu kompostoinnin aikana ravinteita, jotka vapautuvat kasvien käyttöön vähitellen. Kompostoidut mullat sisältävät myös paljon pitkälle maatunutta humusta, joka parantaa etenkin hiekka- ja savimaiden rakennetta. Kompostoimalla valmistetut mullat aktivoivat maan pieneliöstöä ja elävöittävät maata.
20231_80547.jpg
Ajankohtaista vuoden 2007 alussa
Tulppaani on talviajan suosituin leikkokukka. Ensimmäiset punaiset ja valkoiset tulppaanit tulivat jo joulun aikaan myyntiin, mutta päätuotantokausi ajoittuu tammi-helmikuulle. Suomalaiset ostavat tulppaaneja vuodessa noin 73 miljoonaa kappaletta. Syynä suosioon ovat muun muassa pirteät ja näyttävät värit, tyylikkyys sekä edullisuus. Tulppaaneja ostetaan oman kodin piristykseksi, erilaisiin tervehdyksiin, lahjoiksi ja tuliaisiksi. Suomalaisille tulppaani symboloi kevään tuloa. Persiassa tulppaania on pidetty täydellisen rakkauden vertauskuvana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton