• Etusivu
  • Kasvillisuus

Puut ovat pihapiirin ydin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.11.2020
20209_66798.jpg

Puut tekevät puutarhan, antavat puutarhalle muodon ja liittävät puutarhan ympäröivään maisemaan. Puutarhaan puut valitaan kasvupaikkavaatimustensa, kokonsa, muotonsa, värityksensä sekä käyttötarkoituksensa mukaan.

Sopiva puu oikealle paikalle

Valitessa puita pihaan, on hyvä miettiä, halutaanko kookas hallitseva puu tontille vai pienien puiden puuryhmä. Onko puilla tarvetta rajata tonttia ja saada näkösuojaa naapureiden suuntaan? Halutaanko ikivihreitä havupuita vai vuodenaikojen mukaan muuttuvia lehtipuita?

Puita valitessa ja istutuspaikkaa miettiessä on hyvä varmistaa, että puu mahtuu täysikokoisena omalle tontille, eikä naapurin puolelle menevät oksat tai juuriversot haittaa naapurisopua. Jos puuta joudutaan myöhemmin typistämään leikkaamalla, se menettää luonnollisen muotonsa. Tosin useimmat lehtipuut kestävät hyvin leikkaamistakin. Havupuista ei kannata leikata kuin alimpia kuivia oksia. Vain kauniit ja menestyvät puut ovat pihalle kaunistus.

Puun muoto ja kasvutapa määräytyvät puun perinnöllisten ominaisuuksien mukaan, ne ovat lajille ja lajikkeelle tyypillisiä. Kasvupaikan valo-olosuhteilla on merkitystä latvuksen ja oksiston muodolle. Avonaisella valoisalla paikalla latvuksesta kehittyy leveä ja tuuhea ja rungosta vahva. Varjoisassa paikassa alaoksat kuivuvat ja kuolevat, ja puusta kasvaa kapea.

Puutarhaan istutetun puun menestymiselle oleellisen tärkeätä on oikean kasvupaikan valinta. On helpompi suunnitella piha ja istutukset olosuhteet huomioiden, kuin lähteä mittaviin yrityksiin muuttaa pihan olosuhteita.
Puutarhaan istutetun puun menestymiselle oleellisen tärkeätä on oikean kasvupaikan valinta. On helpompi suunnitella piha ja istutukset olosuhteet huomioiden, kuin lähteä mittaviin yrityksiin muuttaa pihan olosuhteita.

Yleisimpien puiden kasvupaikkavaatimuksia

Lehtipuut pitävät hyvin vettä pidättävästä kasvualustasta. Rauduskoivu on hieskoivua vaativampi kasvupaikan suhteen. Rauduskoivu tarvitsee läpäisevän kivennäismaan, kun taas hieskoivu viihtyy kosteammilla paikoilla, jopa turvemailla. Pihlaja on kasvupaikkansa suhteen vaatimaton ja menestyy lähes missä vaan. Tuomipihlajat ovat myös vaatimattomia kasvupaikkansa suhteen, mutta kukkivat parhaiten valoisalla paikalla. Lehmus suurena puuna sopii kotipihaa paremmin puistopuuksi. Lehmus on vaatimaton kasvupaikkansa suhteen, mutta ei kestä seisovaa vettä, eikä tiesuolaa. Jalavat on myös enemmän julkisessa viherrakentamisessa käytetty puu kuin kotipihojen puu. Jalava pärjää tuulisellakin paikalla eikä ole vaativa kasvualustan suhteen, menestyy jopa savimaalla. Se sietää seisovaa vettä ja tiesuolaa.

Vaahteroista löytyy niin kokonsa kuin värityksensä puolesta paljon vaihtoehtoja, kookkaasta metsävaahterasta pienikokoisiin muutaman metrin korkuisiin pieniin vaahteroihin. Tammi on kookas ja pitkäikäinen puu, joka kasvaa parhaiten valoisalla paikalla ja se tarvitsee paljon vettä. Kuivalla maalla tammen kasvu hidastuu huomattavasti. Tammen lehdet puhkeavat aikaisin, tämä tekee tammesta aran keväthalloille. Lehtien alut saatavat paleltua keväällä, mutta se tekee uudet lehdet.

Pajut viihtyvät savisillakin, tiiviillä mailla. Niiden vedentarve on suuri.

202010_67071.jpg

Havupuista mänty on karujen kasvupaikkojen puu ja sopii hyvin metsätonteille. Kuusi tarvitsee rehevän kasvupaikan. ja valoisan kasvupaikan. Kuusi pärjää varjoissakin kasvupaikassa, mutta sen kasvu hidastuu. Kuusen alaoksien neulaset ruskistuvat valon puutteessa.

Katajat ovat luonnostaan avoimien kasvupaikkojen pieniä puita. Katajan neulaset ruskettuvat varjoissa paikassa, joten se ei sovi puuryhmiin aluskasvillisuudeksi.

Tuijat ovat hyvin sopeutuvaisia ja eivät ole kovin tarkkoja kasvupaikansa suhteen, kunhan niiden varjostamisesta huolehditaan kevätauringon alkaessa paistaa ja lämpötilan nousun seurauksena haihduttamisen alkaessa, maan ollessa vielä jäässä.

Hedelmäpuut kasvavat ja tuottavat parhaiten satoa aurinkoisilla kasvupaikoilla. Tuulensuojaisesta paikasta hyötyvät myös pölyttäjät. Hedelmäpuut lähtevät kasvuun aikaisin keväällä ja ovat arkoja hallalle. Joten tuulensuoja varsinkin pohjoissuunnasta on tarpeellinen.

202010_67072.jpg

Puiden kalkitus ja lannoitus

Suomessa maaperä on luontaisesti hapanta. Monet havupuut kuten kuuset, männyt ja katajat viihtyvät happamassa maassa. Lehtipuut sen sijaan tarvitsevat maan, jossa pH on 6,0-6,5. Maan pH vaikuttaa kasvien ravinteiden saantiin. Ellei pH oli kasville sopiva, ei se pysty hyödyntämään maan ravinteita kasvulleen tarpeellisella tavalla.

Ravinteet ovat kasvien ruokaa ja kasvaakseen puut tarvitsevat ravinteita. Parasta on käyttää moniravinteisia puutarhalannoitteita ja antaa niitä puille pakkauksen ohjeen mukaan. Niukka ravinteiden saanti hidastaa puun kasvua, niin pituus kuin rungon paksuudenkin kasvua. Lannoitus kasvattaa latvuksen kokoa, lisäten yhteyttävää pinta-alaa.

Happaman maan puille, havupuille on olemassa omat näiden lannoittamiseen tarkoitetut kevätlannoitteet.
Syksylannoituksena voi antaa samaa lannoitetta kuin muillekin puille.
Havupuilla on metsäpuolen tutkimuksissa todettu vuosikasvun lisääntyvän lannoituksen seurauksena, tämä näkyy vuosirenkaiden levenemisenä. Mielipiteitä näyttää jakavan käsitys siitä onko tämä sahateollisuuden näkökulmasta erilaista puuainesta kuin lannoittamattomana kasvanut.

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20239_83147.jpg
Puiden valmistautuminen talveen
Syksyllä puutarha saatetaan mahdollisimman hyvään talvikuntoon, jotta se jaksaa jälleen kukoistaa seuraavana vuonna. Muiden kasvien ohella myös puut tarvitsevat huomiota talven kynnyksellä.
20222_76860.jpg
Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet
Suomi jaetaan yhdeksään vyöhykkeeseen kasvien menestymisen suhteen. Vyöhykejakoon vaikuttavat muun muassa kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton