• Etusivu
  • Hoitotyöt

Raikkautta salaateista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
201010_23503.jpg

Lämmin salaattikimara

Tuttu, ruukussa kasvatettu lehtisalaatti ja jääsalaatti sekä jäävuorisalaatti pitävät edelleen pintansa, mutta muidenkin, vähän erikoisempien salaattien kysyntä on taas kasvussa. Kuluttajat ovat mieltyneet myös ns. cocktail- ja mixsalaatteihin, jotka tarkoittavat sitä, että samaan ruukkuun on kasvatettu kahta erilaista salaattia: esimerkiksi vihreää tammenlehteä ja punaista lollo rossoa.

Yhdistelmäsalaattien lisäksi toisena suuntauksena etenee pussitettujen tai rasioihin pakattujen irtonaisten salaatinlehtien suosio. Esimerkiksi jääsalaatin osa kuluttajista haluaa valmiiksi tyvestä leikattuina lehtinä, samoin kuin vaikkapa keräsalaatinkin. Kannellisessa muovirasiassa hankitaan muun muassa pähkinäiseltä maistuvaa vuonankaalia.

Tummia, tukevia, mausteisia

Salaatteihin haetaan syys- ja talvikautena vihreän ja vaalean rinnalle tummia sävyjä. Valinta voi osua punaiseen salanovatyyppiseen, kertaleikkauksella valmiiseen salaattiin. Lollo rosso -salaatin lehdet vaihtelevat vaaleanvihreästä punertaviin. Tammenlehtisalaattia saa vihreän lisäksi punaisena. Punaruotinen viinisuolaheinä lisää salaattiin näköä ja makua.

Tukevalehtinen roomansalaatti oli vielä jonkin aikaa sitten kova nousija, mutta suosio on nyt vakiintunut paikoilleen. Friseesalaattia tapaa sekä mietona ja makeana että hieman pirteämmän makuisena. Mausteisen kirpeä, maultaan retiisiä muistuttava rucola ja lehtikaalin aromiin vivahtava mitsuna ovat säilyttäneet paikkansa hyvin.

Salaatin onnistumisen niksit

Valitse vaihdellen erilaisia salaatinlehtiä: neutraaleja ja aromaattisia, ohuita ja jämäköitä, vihreitä ja punaisia, isoja ja pieniä. Huuhtaise kevyesti siivilässä, nosta puhtaalle pyyhkeelle ja ravista kuiviksi. Kuivat salaatinlehdet eivät painu kokoon vaan pysyvät kuohkeina ja kastike tarttuu niihin mukavasti.

Pelkistä salaatinlehdistä syntyy tyylikäs oheissalaatti aterialle hienovaraisen salaatinkastikkeen kanssa. Voit pyyhkäistä salaattikulhon sisäpinnat halkaistulla valkosipulinkynnellä ja sekoittaa kastikkeen balsamietikasta ja öljystä mausteenaan ripaus suolaa ja pippuria, ehkä sinappia tai hunajaa.

Vihreä salaatti on yleensä tapana tarjota höystettyjen lisäkkeiden kanssa ensimmäisenä ruokalajina. Englannissa tämä salaatti on kylmän pääruoan lisänä. Italiassa se kuuluu kalan ja vihannesten seuraan. Ranskassa vihreä salaatti nautitaan pääruoan jälkeen raikasteena ja edistämään ruoansulatusta.

Salaatinlehdet antavat hyvän pohjan muille aineksille, joista voi koota vaikka kokonaisen aterian. Peruna tai täysjyväohra tuo täyteläisyyttä. Kala tai broileri toimii hyvänä valkuaisainelähteenä, mutta myös herneitä, papuja ja siemeniä kannattaa kokeilla. Makea ja suolainen, lämmin ja kylmä vastakohtapareina piristävät.

Ruokaisa syyssalaatti
2 broilerin rintafileetä
1 – 2 rkl rypsiöljyä tai pullomargariinia
0, 5 tl suolaa, varovasti mustapippuria
0,75 tl paprikajauhetta
1,5 dl ohrasuurimoita (täysjyväohraa; kypsymisaika 8 min)
3 dl laimeaa kasvis- tai kanalientä
tuoretta persiljaa, timjamia, rakuunaa ja basilikaa (tai 2 -3 eri yrttiä)
1 rkl rypsiöljyä
(8 kirsikkatomaattia tai 1 paprika)
0,5 - 1 ruukku salanova-tyyppistä salaattia tai tammenlehtisalaattia
1 ruukku frisee- tai jääsalaattia tai vastaavasti vuonankaalia
Kastike:
1 dl puolukkakastiketta
Lisäksi:
täysjyväleipää

  • Paista nahattomat broilerin rintafileet kuumalla pannulla tilkassa rasvaa. Kun pinta on saanut hyvän värin molemmilta puolilta, anna fileiden vielä hautua kypsiksi kannen alla. Mausta broileripalat miedosti suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Anna vetäytyä folion alla muun valmistelun ajan.
  • Kypsennä ohrasuurimot tai nopeasti kypsyvä täysjyväohra. Lisää ohraan hienonnetut tuoreyrtit ja rypsiöljy. Sekoita ja anna maustua. Huuhtele ja paloittele tomaatit tai paprika, jos käytät niitä.
  • Yhdistä salaattiainekset suoraan lautasille tai kokoa salaattiannokset litteiden leipien päälle. Nosta alimmaksi reilut kerrokset erilaisia salaatinlehtiä ja halutessasi paloiteltuja tomaatteja tai paprikaa. Ripottele päälle yrttiohraa ilmavasti.
  • Leikkaa broilerinliha viistosti viipaleiksi ja annostele salaatteihin. Valuta päälle puolukkakastiketta.

Vinkki:

Voit hankkia puolukkakastikkeen valmiina tai tee se itse näistä aineksista: 200 g puolukoita, 1,5 dl vettä, 1 dl sokeria, 0,5 rkl maissitärkkelystä, 0,5 rkl vettä. Survo puolukat ja keitä survos veden ja sokerin kanssa mehuksi. Siivilöi ja siirrä mehu takaisin kattilaan. Keitä, kunnes sakenee. Suurusta tarvittaessa vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä.

Ruokaisa syyssalaatti
Ruokaisa syyssalaatti

Lämmin salaattikimara
8 viipaletta pekonia
3 (kotimaista) omenaa
puolikas tuoretta chiliä
valkosipulinkynsi
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
2 ruukkua roomansalaattia (tai osaksi punasalaattia tai pinaatinlehtiä)
noin 1dl viinisuolaheinää
6 tuoretta mintunlehteä
suolaa
mustapippuria

  • Aseta pekoniviipaleet kylmälle pannulle yhtenä kerroksena. Kytke levy päälle ja kuumenna niin, että pekoni paistuu rapeaksi ja rasva valuu pannulle. Nosta rapeat pekoniviipaleet talouspaperin päälle. Pese pannu.
  • Poista omenista siemenkodat ja lohko omenat kuorineen. Hienonna puolikas chiliä ja yksi valkosipulinkynsi.
  • Revi roomansalaatti isoiksi suupaloiksi ja irrottele viinisuolaheinästä lehdet.
  • Kuumenna puhtaalla pannulla tilkka öljyä. Lisää hienonnettu valkosipuli ja chili sekä omenalohkot. Paista, kunnes omenalohkot kuumenevat.
  • Siirrä pannu pois kuumalta levyltä ja lisää pannulle roomansalaatti, viinisuolaheinän- ja mintunlehdet. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Pyöräytä kaikki ainekset sekaisin kahdella lastalla varovasti nostellen. Samalla kaikki salaattiainekset lämpenevät.
  • Annostele lämmin salaatti suoraan lautasille.
  • Nosta pinnalle juuri ennen tarjoilua rapeat pekoniviipaleet.

Vinkki:

Voit tarjota lisäksi grissinejä. Jos leivot ne itse, muotoile esimerkiksi punajuuriraasteella maustetusta sämpylätaikinasta ohuita, pitkiä tankoja.

Tiedotteen teksti: Pirjo Toikkanen/Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson/Kotimaiset Kasvikset ry
Ruokaohjeet: Kotimaiset Kasvikset ry
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201912_61701.jpg
Saako kohta enää ampua raketteja?
Kansalaisaloite ilotulitteiden kieltämisestä on saanut päätöksensä talousvaliokunnassa ja käsittely on päättynyt. Lakialoitteella pyrittiin saamaan kaikki taivaalle ammuttavat raketit vain ammattilaisten käyttöön.Esityksessä ehdotettiin muutettavaksi lakia vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta siten, että luokan F2 ja F3 ilotulitteiden kuluttajakäyttö kiellettäisiin.
20232_68741.jpg
Yrttimaan voi perustaa ikkunalaudalle
Yrttitarhan perustaminen on helppoa, jos ostat kaupan vihannesosastolta tai taimimyymälästä valmiita yrttiruukkuja, jotka voi istuttaa kotipuutarhaan tai isompaan astiaan.
202212_73929.jpg
Anna persoonallinen kukkalahja
Joulutähti(Euphorbia pulcherrima) on Suomen suosituin joulukukka – eikä syyttä!Joulutähti on komea ja juhlava; sen lehdet ovat kulmikkaat, helakanvihreät ja pitkäruotiset. Kellanvihreät kukat ovat oksien kärjissä. Kukintoa ympäröi 10-20 värikästä suojuslehteä, joiden väri vaihtelee kirkkaanpunaisesta vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Hyvä joulutähti on matala ja tuuhea.Se on myös erittäin monikäyttöinen.
20087_11966.jpg
Vaasan asuntomessujen piharuukkuja
Vaasan asuntomessualueelta löytyy myös kauniita ruukkuja istutuksineen. Terassit ja patiot ovat suuria, joten niitä on elävöitetty mm. kesäkukilla, koristeheinillä ja havuilla.
20204_63751.jpg
Puutarhaliitto kannustaa nauttimaan kotoilusta ja hyvästä ruuasta
Moni on linnoittautunut kotiinsa ja nettiselaimet ovat olleet ahkerassa käytössä. Puutarhaliitosta suositellaan, että median kulutusta vähennetään, ja vapautuva aika käytetään yhdessä tekemiseen ja puutarhaharrastamiseen. Sekä keho että mieli voivat silloin paremmin.
20236_82278.jpg
Esittelyssä kiinanruusu
Kiinanruusu on tuuhea, pensasmainen, puutuvarunkoinen kasvi, jolla on kookkaat kukat sekä kauniin vihreät lehdet. Tätä Etelä-Euroopassa yleistä puutarhakasvia on kasvatettu Suomessa huonekasvina jo 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Kiinanruususta tunnetaan yli 400 lajiketta.Hibiscus-sukuun kuuluu noin 200 lajia, joista monet ovat subtrooppisissa ja trooppisissa maissa yleisiä puutarhakasveja. Aurinkoa rakastavasta kiinanruusu on suosittu ruukku- ja ulkokasvi ympäri maailmaa upeiden kukkiensa ansiosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton