• Etusivu
  • Kasvillisuus

Rakentele puutarhaa muurikivillä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.06.2020
20205_64821.jpg

Alustava hahmottelu istutusaltaan paikasta.

Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.

Istutusallas on helppo toteuttaa

Valitse haluamasi paikka sen mukaan, tuleeko istutusallas osaksi vaikkapa terassikokonaisuutta tai haetaanko otollista paikkaa tietyntyyppisille kasveille. Perustettaessa vaikkapa vanhalle nurmikolle, kannattaa vanha nurmikko kaivaa pois ja pohjalle voi laittaa vaikka kerroksen sepeliä tai soraa, jotta ensimmäisen kerroksen ladonnan yhteydessä on helpompi saada istutusaltaan pohja vaateriin.

Istutusaltaan alla voi käyttää juuriestekangasta tai vaikkapa sopivan kokoista lavakaulusta, jos estää rikkakasvien tunkeutumisen altaaseen. Ensimmäinen muurikivikerros ladotaan paikoilleen ja apuna voi käyttää vaikkapa linjalautoja, joilla allas saadaan haluttuun kohtaan. Altaan leveyttä kannattaa mittailla rullamitan avulla ja ristimittakin on hyvä tarkistaa, kun ensimmäinen kerros on kunnossa.

Vanha nurmikko on poistettu ja tilalle tuotu non 10 cm:n kerros sepeliä. Ei toivottua kasvustoa pyritään estämään kankaalla.
Vanha nurmikko on poistettu ja tilalle tuotu non 10 cm:n kerros sepeliä. Ei toivottua kasvustoa pyritään estämään kankaalla.

Hyvän perustan päälle on sitten helppo ja nopea latoa halutun korkuinen muuri. Jos maaperä on erittäin routivaa, routa saattaa jonkin verran "muljata" allasta, mutta se asettunee keväällä jokseenkin entiselle paikalleen.

Ladonta on aloitettu. Suoruutta ja vaaterissä pysymistä seurataan tarkasti tässä vaiheessa. Tässä kohteessa pihanurmikko oli sen verran viettävää, ettei toiseen päähän tehty alinta kerrosta ollenkaan. Vasta toinen kivikerros on täysi kierros.
Ladonta on aloitettu. Suoruutta ja vaaterissä pysymistä seurataan tarkasti tässä vaiheessa. Tässä kohteessa pihanurmikko oli sen verran viettävää, ettei toiseen päähän tehty alinta kerrosta ollenkaan. Vasta toinen kivikerros on täysi kierros.

Istutusaltaan täyttö

Vähänkin korkeamman istutusaltaan pohjalle voi levittää salaojasorakerroksen esim. 10 cm paksun. Sen päälle asetetaan vettä läpäisevä suodatinkangas. Lopuksi allas täytetään mullalla ja/tai kasvuturpeella. Tässä vaiheessa olisi hyvä jo tietää, mitä altaaseen halutaan istuttaa, jotta täyttöön voidaan käyttää oikeaa seosta.

Kansikivien ladonta alkaa ja edelleen täysin passissa.
Kansikivien ladonta alkaa ja edelleen täysin passissa.

Puutarhaliikkeessä voi käydä kyselemässä neuvoja ja ideoita. Tällöin on hyvä kertoa altaan sisämitat ja paikan aurinkoisuus. Samalla saa ohjeita sopivan kasvualustan sisällöstäkin.

Istutusallas valmiina täyttöä varten.
Istutusallas valmiina täyttöä varten.

Valitut kasvit istutetaan altaaseen ja lopputuloksen voi viimeistellä, vaikka kuorikatteella.

Itstutusallas ensimmäisen talven jälkeen odottelemassa kesää. Taustalla noin 20 vuotta vanha muurikivistä ladottu istutusalue.
Itstutusallas ensimmäisen talven jälkeen odottelemassa kesää. Taustalla noin 20 vuotta vanha muurikivistä ladottu istutusalue.
Ohje

Ohje

Malliesimerkin tarvikemenekki:

  • 14 kiviparia / kerros (56 kiviparia + 14 kansikiviparia)
  • sepeliä/soraa < 1m3
  • Juurimatto
  • salaojakerros (sepeliä tai salaojasoraa)
  • suodatinkangas
  • Kuorikatetta 2-3 säkkiä
  • Kasvit

Muurikivistä voi sommitella myös kokonaisuuden, jossa on korkeampia osia ja eri väreillä voi tyylitellä kokonaisuutta. Rakentaminen ei vaadi erityisosaamista. Mielikuvitusta voi käyttää ja luoda haluamansa näköisiä kokonaisuuksia.

Jos innostuu rakentamaan suurempia kokonaisuuksia, kannattaa muistaa, että yli 70 cm korkeat muurit kaipaavat jo anturaa ja saattavat edellyttää vähintäänkin toimenpidelupaa. Täytön maanpaine myös kasvaa korkeissa muureissa ja tällöin käytetään harjateräksiä ja betonivalua vahvistamaan muuria.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

200610_564.jpg
Kauden parhaat salaatti-ideat
Lehtisalaatin heleänvihreä väri ja jääsalaatin iloinen rapsahdus saavat kaamoskansalaisen kesämielelle. Rucola ja romaine, lollo rosso ja mitsuna, tahtsai, frisee ja tammenlehvät herättävät mielenkiinnon jo sanoina.Jääsalaatin suosio on kasvanut kymmenisen vuotta eli siitä alkaen, kun jääsalaatti tuli markkinoille. Suomalaisten suosikkisalaatteja ovat myös ruukkulehtisalaatti ja keräsalaatti.Erikoissalaateista pyrähdyksen on tehnyt rucola. Rucolassa on luonnetta ja se antaa ruokiin italialaisen twistin. Roomansalaatin suosio on kasvussa sekin. Kukapa ei tuntisi caesarsalaattia ja arvostaisi roomansalaatin ryhdikkyyttä vaikkapa leivän päällä.
20225_78219.jpg
Bokashointi onnistuu myös ulkona: kokeile bokashoida puutarhajätteet
Kasvihuoneesta, viljelypalstoilta ja lavakauluksista tulee paljon viherjätettä, joka on yhtä lailla arvokasta kuin biojätteet konsanaan. Sitä ei vain heti tule hoksanneeksi. Viherjätteet ja nurmikkosilput voi bokashoida näppärästi BioProffan ilmatiiviissä Bokashisäkissä. Bokashointisäkki sopii erityisesti heille, jotka haluavat tehdä ravinteikasta kasvualustaa sisä- ja ulkokasveille.
20233_81279.jpg
Puutarhan väri- ja muotokieleen sointuvat pihakivet
Olisiko aika suunnitella jotain uutta pihaan ja puutarhaan? Sido pihapäällysteen väri ympäröivään värimaailmaan ja valitse pinnan struktuuri itseäsi miellyttäväksi.
201911_61304.jpg
Kierrätä ja lajittele oikein joulunakin
Jouluna totutusti tulee enemmän roskaa ja jätettä. Osan tästä pystyisi jo alun alkaen välttämään mutta muodostuneesta jätteestä voit askarrella uutta tai kierrättää uusiokäyttöön kuten kinkkurasvan. Kaikkea mitä et pysty käyttämään uudelleen, muista hävittää ne asianmukaisesti.
20231_80725.jpg
Orkideoista kysyttyä - lue vastaukset!
Mitä orkideoja Suomessa yleisimmin kasvatetaan?Yleisimmin Suomessa myydään perhosorkideoita eli kotikasvatukseen jalostettuja, helppoja perhoskämmeköitä. Myös puikkokämmeköitä, venuksenkenkiä, ludisioita ja katleijoita löytyy kaupoista. Myös ulkomailta voivat orkideaharrastajat tilata kasveja. Kaikki kukkakaupoista ostettavat lajit on mahdollista saada viihtymään kotioloissa – osa harvinaisemmista lajeista vaativat puolestaan aivan erityiset kosteus- ja valo-olosuhteet.
20164_46282.jpg
Miltä hyötypuutarhasi näyttää?
Piha kuntoon OSA 4/6Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka neljännessä osassa kiinnitetään katse hyötypuutarhamme eri osiin.Sarja sisältää seuraavat osat:OSA 1/6: Katse puihinOSA 2/6: Pensaat siisteiksiOSA 3/6: Nurmimatto reheväksiOSA 4/6: Hyötypuutarhan parannusOSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton