• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ravinteikasta uutta multaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.01.2023
20227_71027.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Kevättalvella ensimmäisten uusien lehtien ja pienten versojen ilmaantuminen on merkki, että kasvi on aloittanut kasvun talvilevon jälkeen ja tarvitsee keväthuoltoa. Paras piristysruiske uuteen kasvuun on mullanvaihto, jonka tarkoituksena on pitää kasvi elinvoimaisena antamalla juurille lisää kasvutilaa ja ravinteita.

Huonekasvit kaipaavat mullanvaihtoa silloin, kun entinen ruukku on jäänyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle. Viherkasvien mullanvaihdon aika on helmi-maaliskuussa ja kukkivien kasvien vuoro on hieman myöhemmin keväällä.

Hidaskasvuiset ja pienessä ruukussa viihtyvät lajit eivät kaipaa vuosittaista mullanvaihtoa. Esimerkiksi kaktuksille, posliinikukalle ja pullojukalle riittää mullan vaihtaminen parin vuoden välein. Myös suurten viherkasvien jokavuotinen mullanvaihto on hankalaa. Näille kasveille voidaan vaihtaa multa osittain kaapimalla vanhaa pintamultaa pois ja lisäämällä tilalle uutta ravinteikasta multaa.

Pelkkä kasvuturve tiivistyy nopeasti kukkaruukussa, siksi pitkäikäisille huonekasveille suositellaan kompostoimalla valmistettua multaa. Kompostoituun multaan muodostuu kestävä mururakenne, joka pitää mullan ilmavana ja kasvin juuret säilyvät elinvoimaisina ja terveinä.

Altakasteluruukkuun omaa multaa

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Tasaista kastelua vaativat kasvit, kuten saniaiset, nukkumaijat ja peikonlehdet, kannattaa istuttaa kastelun helpottamiseksi altakasteluruukkuun. Altakasteluruukuissa käytetään multaa, joka sisältää pitkiä kuituja edistämään veden tasaista imeytymistä ruukun vesisäiliöstä. Altakasteluruukkuihin tarkoitettu multa on myös riittävän ilmavaa suuriin ruukkuihin.

Kaktukset ja muut liiasta kosteudesta kärsivät huonekasvit, kuten huiskuananas, säilätuutti, portulakka ja aaloet, istutetaan kaktusmultaan. Hyvä kaktusmulta sisältää murskattua kevytsoraa ja hiekkaa parantamaan kasvualustan ilmavuutta ja veden liikkuvuutta. Kaktusmulta ei varastoi vettä yhtä tehokkaasti kuin muut kukkamullat, joten se kuivahtaa riittävän nopeasti kastelun jälkeen ja takaa herkkäjuuristenkin kasvien viihtyvyyden.

Mullanvaihto step-by-step

  1. Ennen ruukunvaihtoa kasvi kastellaan perusteellisesti, jotta juuripaakku pysyisi paremmin koossa.
  2. Uudeksi ruukuksi valitaan halkaisijaltaan pari senttiä entistä suurempi.
  3. Uusi kukkamulta kastellaan erillisessä astiassa ennen ruukutusta. Sopiva suhde on noin ½–1 dl vettä multalitraa kohti.
  4. Juuripaakku asetetaan uuden ruukun keskelle ja reunoille jäävät raot täytetään uudella kukkamullalla, kuitenkaan liikaa tiivistämättä. Päältä kasteltaviin ruukkuihin jätetään kasteluvaraa.
  5. Mullanvaihdon jälkeen kasvit suojataan suoralta auringonpaisteelta ja niitä sumutetaan nuutumisen estämiseksi.
  6. Mullan pinnan annetaan kuivahtaa pari päivää ennen ensimmäistä kastelua.
  7. Lannoitus aloitetaan noin kuukauden kuluttua mullanvaihdosta.

Ilman esikostutusta multa helposti tiivistyy ruukussa tiiviiksi paakuksi, joka kutistuu kuivuessaan ja irtoaa ruukun reunoista. Tiivistyneen mullan kastelu on vaikeaa, koska multa ei ime vettä ja kasteluvesi valahtaa heti aluslautaselle. Juurten kasvu häiriintyy, ja kasvi saattaa jopa kellastua. Tiivistyneen kukkamullan rakennetta voidaan parantaa sumuttamalla mullan pinta kosteaksi ja sen jälkeen murentamalla se varovasti esimerkiksi haarukalla.

Parin sentin kevytsorakerros suojaa mullan pintaa liettymiseltä ja kovettumiselta. Kevytsorakatteen alla jo kovettunutkin multa murustuu vähitellen. Koska kerran kovettuneen ja tiivistyneen mullan rakennetta ei pysty täysin palauttamaan, kannattaa multa käsitellä oikein jo ennen käyttöä.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Ravinteilla uutta puhtia

Mullanvaihdon jälkeen, kun kasvi on juurtunut, aloitetaan lannoitus. Vaikka uusi multa sisältääkin paljon ravinteita, terveeseen ja voimakkaaseen kasvuun tarvitaan säännöllistä hoitolannoitusta. Hoitolannoitukseen soveltuvat sekä kasteluveteen sekoitettava ravinneneste että multaan sijoitettavat ravinnepuikot tai kanankakkarakeet.

Ravinnenestettä annostellaan kasteluveteen kaikilla kastelukerroilla. Sen ravinteet ovat nesteeseen liuenneina välittömästi kasvien käytettävissä. Multaan sijoitettavia kiinteitä luonnonravinteita laitetaan ruukkuun kerran kuukaudessa ja kasteluun käytetään pelkkää vettä. Ravinteet liukenevat vähitellen kasvin käyttöön. Kaikkien kasvien lannoitukseen soveltuvat luonnonravinteet lisäävät kasvualustan multavuutta ja parantavat siten kasvien hyvinvointia.

Ongelmia huonekasvien mullassa?

Kanelihome esiintyy aluksi vaaleana nukkana mullan pinnassa ja muuttuu myöhemmin kanelin ruskeaksi ja pölyäväksi. Kanelihometta esiintyy yleisimmin turpeissa ja turvepohjaisissa mullissa. Kanelihomeesta ei yleensä ole kasveille haittaa, tosin runsaana esiintyessään se saattaa peittää vasta itämässä olevia taimia. Tästä voi olla terveydellistä haittaa, jos itiöitä alkaa muodostua huoneilmaan.

Kanelihometta voi torjua kasvualustan pinnalta käyttämällä ruukussa esimerkiksi kevytsorakatetta tai perliittiä. Myös altakastelu auttaa ehkäisemään kanelihomeen muodostumista. Yleensä kanelihometta esiintyy enemmän, jos kastelu on ollut liian runsasta ja pintamulta pysyy pitkään hyvin kosteana.

Mullassa esiintyvät sienet ovat yleensä puun lahottajia. Kukkamullan valmistuksessa käytetään yhtenä raaka-aineena puunkuorirouhetta, joka ei hajoa kompostoinnin aikana täydellisesti. Lahottajasienet saavat hajoamattomasta puunkuoresta ravintoa kasvuunsa. Sienet eivät ole kasveille vaarallisia. Ne on helppoa napata mullasta pois ja häviävät kyllä ajan kanssa itsestäänkin.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

200610_571.jpg
Jalokärhöjen talvisuojaus
Leikkauksen suhteen löytyy on kahta koulukuntaa: toiset leikkaavat versot matalaksi jo syksyllä ja toiset odottavat kevääseen ja leikkaavat paleltuneet versot vasta sitten.Kuuluisa eestiläinen kärhöjen kasvattaja Taavi Kivistik suosii syysleikkausta: "Versot leikataan syksyllä 10-15 cm korkeiksi siten, että jäljelle jää 1-2 silmuparia. Lisäksi versot suojataan kuivilla lehdillä tai turpeella ja päälle levitetään muovi tai tervapaperia."
20227_78197.jpg
Oletko jo leikannut talvehtineet pelargonisi?
Talven aikana harvoiksi ja pitkiksi venähtäneet pelargonit suorastaan huutavat typistämistä, joten pistokkaita syntyy ihan itsestään. Typistetyt pelargonit haarautuvat ja tuuheutuvat kevään edetessä ja versoista lisätyt pistokkaat juurtuvat nopeasti uusiksi yksilöiksi.
20084_10477.jpg
Viherkallion asukaspuisto
Vihervuoteen liittyvässä Viikon Puistot -hankkeessa on tällä viikolla (21.4. alkaen) esittelyvuorossa Viherkallion asukaspuisto. Viherkallion puiston tarinan voi kuulla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi soittamalla puhelinnumeroon 020 690 090. Tarinat löytyvät myös kaupunkien (Espoo, Helsinki ja Vantaa) verkkosivuilta.
202111_73884.jpg
Vuoden 2021 viljasato on 2000-luvun pienin
Luonnonvarakeskus kertoi tiedotteessaan 24.11.2021, että tänä syksynä korjattiin 2,6 miljardin kilon viljasato. Sato on lähes 30 prosenttia pienempi kuin keskimääräinen viljasato viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhtä pieni viljasato on viimeksi korjattu vuonna 1992. Heikko sato huolettaa.
Ituja kulhossa
Itujen kasvatus
Syötävien itujen kasvattaminen on hyvä keino saada tuoretta vihreää, kun pimeimpänä aikana haluaa vaihtelua ulkomaisiin vihanneksiin. Idut sisältävät B-, E-, A- ja C-vitamiineja ja niissä on lisäksi hyvälaatuista proteiinia, entsyymejä, runsaasti kuitua ja kivennäisaineita, kuten rautaa ja sinkkiä.
20238_60054.jpg
Porkkana - puutarhojen tuttu juures
Porkkana on monien puutarhojen tuttu juures. Porkkana on juureksista ehkä monipuolisin. Sen voi syödä sellaisenaan tai käyttää ruuanlaittoon, keittoihin ja leivontaan. Porkkana sisältää runsaasti A-vitamiinia, kaliumia, jodia ja kuitua. Näiden ansiosta porkkanat tasaavat verensokeria ja säilyttävät kylläisyydentunteen. Porkkanat sisältävät myös silmille tärkeää beetakaroteenia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton